Mașină a Poliției Roman implicată într-un accident rutier. Autoturismul ducea persoane arestate la Suceava. Județul Neamț nu mai are Arest

0
3348

Un autovehicul al Poliției Roman a fost implicat, ieri după amiază, într-un accidet rutier care a avut loc în localitatea Vadul Moldovei, din Suceava. Toate persoanele din autoturism, polițiști și indivizi arestați, au scăpat cu leziuni ușoare. Evenimentul readuce în discuție subiectul Arestului din cadrul IJP Neamț, care a fost închis, persoanele arestate fiind transportate la alte inspectorate de poliție. Sindicaliștii Europol și Diamantul vorbesc despre incompetență și nu-și explică motivele care au dus la desființarea Arestului din IPJ Neamț.

„Incompețena managerială era să provoace moartea a trei persoane, dintre care doi polițiști! Proasta gestionare a mutării sediului IPJ Neamț și a externalizării unor servicii putea să provoace moartea a doi polițiști de la Poliția Mun. Roman. În ciuda faptului că la demisolul Poliției Mun. Roman există spațiu pentru reînființarea CRAP sau cel puțin a unui pavilion, s-a luat decizia ca persoanele reținute, arestate, etc, să fie transportate la alte inspectorate de poliție. În ziua de 08.07.2021, câțiva polițiști de la Biroul de Investigații Criminale transportau mai multe persoane reținute care urmau să fie depuse în arestul IPJ Suceava. În localitatea Vadul Moldovei o conducătoare auto a virat stânga fără să se asigure și a intrat în coliziune cu una dintre autospecialele de poliție. Dusterul în care se aflau doi polițiști și unul dintre bărbații reținuți a fost proiectat într-un șanț apoi în alte două mașini parcate pe marginea drumului. Doar o mână divină le-a salvat viețile, pentru că aibag-urile nu s-au deschis.  Toți au doar contuzii minore. În condițiile în care vedem, din ce în ce mai des, tendința de mușamalizare a cazurilor de incompetențe ale unor șefi, probabil nu vom afla nici acum cine și de ce nu a vrut ca “arestul” de la Poliția Roman să fie operaționalizat, polițiștii fiind nevoiți să conducă persoanele împotriva cărora magistrații dispun măsuri privative de libertate la alte inspectorate de poliție. Se consumă, astfel, foarte multe resurse materiale și umane Probabil nu vom afla nici de ce airbag-urile n-au funcționat, cum la fel, suntem siguri, că nu vom afla dacă vreun manager se face vinovat de faptul că viețile unor oameni au fost puse în pericol!”, a declarat Ioan Cănărău, liderul Sindicatului Europol Neamț.

În urmă cu câteva zile, Vitalie Josanu, președintele SPR „Diamantul”, fialiala Neamț, și vicepreședinte la nivel național, critica măsura de desființare a Arestului, pe care o consideră o măsură neinspirată, mare consumatoare de resurse financiare și umane.

„Ei, acum Tablan a fost pus pe liber și a lăsat locul în ”familie”, așa cum se exprima el la despărțire. Reorganizarea a fost lăsată pe mâinile lui Mihai Osoianu, ”Mihăiță”, cum îi ziceau ”dulăii” odată, fiind printre ei un soi de … băiat de mingi. Acest Mihăiță, ajuns mare șăf, decide mutarea, dar și desființarea efectivă a Centrului de Reținere și Arest Preventiv, care își avea locul la subsolul clădirii inspectoratului. Acest Centru a trecut prin reparații capitale acum 3-4 ani, astfel încât „beneficiarii” deja aveau parte de condiții mult mai bune decât polițiștii, în birourile de deasupra. Prin urmare, fiind singurul Centru de acest fel în județ, funcționarea acestuia era imperios necesară. Acum, persoanele reținute sau arestate sunt instroduse la CRAP din județele Suceava, Bacău ori Harghita, în funcție de „noroc”. O gândire neghioabă a pus în mișcare un adevărat du-te-vino la sute de km distanță, pentru diverse activități procedurale. Lucrătorii CRAP vin de pe un drum și pleacă pe altul, cu un consum de resurse amețitor. Desigur că varianta menținerii funcționării CRAP în condițiile existente – deja aduse la pretențiile și uzanțele actuale – era cea mai potrivită. La aceasta se mai adăuga și varianta refuncționalizării spațiului de arest de la Poliția Roman, cu costuri mult mai mici decât roitul zilnic timp de 3-4 ani (dacă ne uităm la reparațiile sediului IPJ Vaslui, poate și peste 8 ani)”, a declarat Josanu.

N.R.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.