„Bunăstarea” lui Cîțu: județul Neamț are printre cele mai mici salarii. Vezi topul național

1
1820

Județul Neamț nu reușește să atingă pragul de 2.800 de lei/lună când vine vorba despre salariu mediu net, suma de bani cu care sunt remunerați angajații plasându-i între primii cel mai prost plătiți din țară, arată clasamentul realizat de atacul.ro, după valoarea salariului mediu net realizat în luna aprilie.

La polul opus se află județele dezvoltate, care progresează constant datorită politicilor de atragere a investitorilor și a preocupărilor privind facilitarea accesului acestora prin investiții masive în domenii cheie.

Media pe țară, mai mare cu 785 de lei față de cea pe județ

A patra lună a acestui an nu a fost bună deloc pentru angajații nemțeni, care, în medie, au pierdut câțiva bănuți la salariu.

Ultimii indicatori economico-sociali publicați de Direcția Regională de Statistică Neamț săptămâna trecută, arată că salariul mediu net pe județ s-a cifrat la 2.776 de lei, mai puțin cu 14 lei față de luna precedentă. Salariul brut a fost de 4.511 lei.

Scăderi au fost înregistrate în domeniul prestărilor de servicii, de 77 de lei, salariu mediu net, în acest caz, cifrându-se la 2.875 de lei. În agricultură, silvicultură și servicii anexe, în aprilie, salariul mediu net pe județ a fost de 3.222 de lei (în creștere cu 325 de lei față de martie), iar în industrie și construcții, de 2.575 de lei (în plus cu 61 de lei față de luna precedentă), fiind cel mai mic salariu mediu net din economia locală.

O comparație cu aprilie 2020, în plină stare de urgență decretată în contextul pandemiei de Covid-19, scoate în evidență că, în a patra luna a acestui an, salariul mediu net pe județ a crescut cu 285 de lei, cea mai mare creștere fiind înregistrată în domeniul agriculturii, cu 1.200 de lei, iar cea mai mică, în servicii, cu 61 de lei. În industrie și construcții, salariul mediu net a fost majorat cu 500 de lei într-un an.

Diferența dintre salariul mediu net pe ansamblul economiei naționale și cel pe județ a fost, în a patra lună din acest an, de 785 de lei, la nivel național retribuția însumând 3.561 de lei/salariat.

Angajații sunt atrași de prestările de servicii

În ceea ce privește angajații din economia locală, județul Neamț număra, în aprilie, 88.043 persoane, în creștere cu 69 persoane faţă de martie 2021 şi mai mult cu 837 de persoane faţă de aprilie 2020.

În a patra lună a anului, cei mai mulți nemțeni au fost atrași de prestările de servicii, unde s-au angajat 42 de persoane. În industrie și construcții s-au încadrat în muncă  de persoane, iar în agricultură și silvicultură, deși sunt cele mai mari salarii, s-au angajat numai 3 persoane.

Din totalul salariaţilor, 3.843 de persoane (4,4%) lucrau în agricultură, silvicultură şi pescuit, 30.895 de persoane (35,1%) lucrau în industrie şi construcţii, iar 53.305 persoane (60,5%) își desfășurau activitatea în servicii.

Județe slab dezvoltate, salarii pe măsură

Valoarea salariului mediu net câștigat în aprilie clasează județul Neamț pe locul 13 în țară, situându-se între Vrancea, cu un salariu de 2.763 lei/salariat, și Buzău, cu 2.790 de lei/salariat.

Cel mai mic salariu mediu net din țară, în a patra lună a anului, a fost înregistrat în Harghita, în valoare de 2.616 lei/angajat.

Dintre județele regiunii Nord-Est, cu excepția Neamțului, cele mai mici salarii medii nete au fost în Suceava (2.693 de lei/salariat) și Vaslui (2.748 de lei/angajat).

Clasamentul realizat de atacul.ro, având la bază indicatorii economico-sociali publicați de Institutul Național de Statistică, arată că, în aprilie, cel mai bine plătiți angajați s-au aflat în județele Ilfov, Sibiu, Timiș, Cluj și în Capitală, unde retribuția medie netă s-a situat între 3.512 de lei/salariat și 4.726 de lei/salariat.

(Sursa foto: www.maltatoday.com.mt

N.R.

 

 

 

 

 

 

 

1 comment

 1. FLORIN 6 iulie, 2021 at 09:12 Răspunde

  ”Marea Reforma”a lui Catu e sublima dar lipseste cu desavarsire.
  Dupa 2 ani de trambitata ”reforma”, PNL/USR a produs ZERO REFORMA.
  NUMAI diversiuni.
  PNL/USR patroneaza acelasi sistem sinecurist incompetent unde parazitii din administratia acestui stat au salarii colosale aberante si nejustificate raportate la salariul mediu a celor din privat care sustin aceasta tara.

  Cum este posibil ca un parazit fara meserie din CJ sa aiba 100 de milioane net/luna pe langa spagile pe care le face?Cu ce se ocupa acel om in comparatie cu oricine din privat ca sa justifice acest salariu platit tot de cei din privat care castiga o medie de 27 milioane adica de 3 ori mai putin?Cum?

  Care e scara valorilor si cum au fost stabilite aceste salarii?Unde este reforma acestor venituri aberante?

  Au trecut aproape 2 ani de PNL/USR.

  ZERO BARAT

  ZERO-desfiintarea pensiilor aberante speciale/serviciu
  ZERO restructurarea aparatului mafioto bugetar parazit pe salarii colosale
  ZERO-eliminarea pensionarilor aberante la 40 de ani
  ZERO-reformarea Justitiei maronii,zero legea raspunderii magistratilor

  Reforma CATU=ZERO,numai DIVERSIUNI

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.