Dușmanul principal al democrației contemporane vine din interior

0
1314

Democrația s-a născut în antica Atenă și, după o perioadă de recul, s-a impus în lumea civilizată din sec. XVIII, iar în secolul următor s-a extins aproape pe toate continentele. Ea a conviețuit cu regimuri totalitare și cu societăți tradiționale, ca și astăzi.
Bazată pe votul universal și pe largi drepturi și libertăți cetățenești care au la bază egalitatea în fața legii și libertatea indivizilor, azi, acest sistem trebuie să facă față la tot mai multe provocări.
Alegătorii pe care se sprijină democrațiile occidentale par tot mai dezinteresați și mai ignoranți, asta și din cauza unor sisteme de învățământ care par a se baza mai mult pe convingere și mai puțin pe obligativitate. Dacă marea masă a alegătorilor este tot mai analfabetă și incultă, atunci manipularea și știrile false se răspândesc cu ușurință, iar stabilitatea regimurilor democratice devine extrem de fragilă. Vedeți ce se întâmplă în lumea de azi!
Dușmanul principal al democrației contemporane vine din interior din cauza obsesiei pentru egalitate și drepturi. Suntem încă în pandemie, când sunt necesare măsuri restrictive, dar democrațiile occidentale evită să ia măsuri drastice pentru a nu afecta libertățile cetățenilor, chiar dacă este afectat dreptul la viață. Fără acest drept, la ce mai folosesc celelalte libertăți?
Obsesia democrației i-a făcut pe americani să intervină în Orientul Mijlociu și chiar dacă pe plan militar au obținut victorii rapide, nu au putut introduce regimuri democratice în regiuni cu societăți tradiționale, în care familia, clanul, tribul și șeful religios sunt totul.
Acum regiunea este distrusă și totul dat peste cap și trebuie să ne întrebăm, de ce drepturi și libertăți dacă oamenii de acolo nu au nevoie de ele?
Mult mai grav este că în statele democratice ale lumii, care sunt și creștine, instituțiile acelor state atacă familia normală și deci și creația lui Dumnezeu, dar despre acestea vom vorbi mai târziu.
În final, vă întreb, dacă alegătorii sunt tot mai nepregătiți și ignoranți și decid prin votul universal, mai pot fi responsabili și corecți pentru viitorul lor și al copiilor lor?
Democrația rămâne viitorul lumii, cred încă acest lucru, dar trebuie să se adapteze la noile provocări prin stabilirea unei ordini legale, dar și logice!
 
(Sursa foto: blogs.iadb.org)
 
Prof. Vălu Năstăselu
 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.