Liber la măcelărit râurile. „Dacă ministrul Mediului nu intervine, înseamnă că este părtaș la jaful care se pregătește!”

0
2934

 

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret, cu binecuvântarea mai marilor de la Administrația Națională „Apele Române”, au demarat procedurile pentru scoaterea la licitație, în vederea închirierii, a sute de mii de metri pătrați de teren, în albiile unor cursuri de apă din regiunea Moldovei, de unde vor fi extrase milioane de metri cubi de agregate minerale. În contextul demarării construirii autostrăzii A7 (Pașcani – Ploiești), interesul pentru material prim este înțeles, de neînțeles este modul în care statul înțelege să o pună la dispoziția constructorilor.

ABA Siret este condusă în prezent de liberalul Răzvan Găină, așa că se așteaptă ca firmele apropiate PNL-ului să câștige cât mai multe perimetre.

Anunțurile, nu puține la număr, pentru organizarea de licitații în vederea închirierii acestor terenuri sunt bine pitite pe site-ul ANAR-ului. Trebuie să ai răbdare și noroc ca să le găsești. Probabil, cei de la „Apele Române” nici nu-și mai bat capul să mediatizeze acțiunile, pentru că se știe foarte bine că perimetrele sunt deja împărțite de balastieriștii care fac asta de ani de zile, cu acceptul tacit al organizatorilor. Licitațiile sunt organizate de ochii lumii, pentru că, spun sursele noastre, câștigătorii sunt cunoscuți dinainte.

„Nu există nicio concurență, totul este de fațadă. Loturile sunt împărțite dinainte, iar firmele mimează concurența. De exemplu, lotul X trebuie câștigat de firma Y. Atunci alte două societăți, A și B, se bagă <<mâini moarte la licitație>>. Când lotul N trebuie câștigat de firma A, societățile Y și B se bagă <<mâini moarte>>, și tot așa. Sunt lucruri foarte bine știute, însă nimeni nu a mișcat un deget, pentru că personajele implicate sunt puternic susținute, pentru că dau șpăgi acolo unde trebuie. Este o adevărată mafie!”, ne-a declarat un specialist.

ABA Siret va organiza, în luna iunie, mai multe licitații pentru închirierea unor perimetre situate pe cursuri de apă din județele Bacău, Vrancea, Harghita și Bacău. În mod curios, nu au fost publicate încă licitațiile pentru județele Iași și Neamț, semn că, spun sursele noastre, se mai negociază.

În ceea ce privește perimetrele scoase la licitație, surprinde numărul lor mare, suprafețele mari, unele peste 100.000 metri pătrați, prețul mic de pornire a licitațiilor, dar și perioada pentru care vor fi închiriate.

„Așa ceva nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, adică să închiriezi perimetre cu suprafețe atât de mari. Iar perioada de închiriere de 4 ani este enormă, care nu va face altceva decât să permită firmelor câștigătoare accesul pe un perimetru mai mult timp, fără ca nimeni să le tragă la răspundere. Asta înseamnă că poate extrage ilegal, ani la rând, cantități mari de agregate minerale fără să-și facă griji. Dacă ai de decolmatat un curs de apă, faci lucrarea cât mai repede, în câteva luni, nu în ani. Lucrurile au luat-o razna, iar dacă ministrul nu este implicat ar trebui să pună piciorul în prag. Dacă nu o face, va fi părtaș la jaful care se pregătește!”, ne-a declarat specialistul.

Acesta consideră că și prețul de pornire la licitație, de 0,053 bani/mp, este foarte mic. La această sumă, firmele vor mai achita aproximativ 5 lei pentru fiecare metru cub de balast exploatat. Problema este că foarte multe firme recurg la furturi de agregate minerale, uneori prejudiciile ajungând la sute de mii de euro sau chiar milioane. Toate astea se întâmplă din cauza presiunii politicului asupra autorităților, a celor care sunt plătiți să verifice modul în care sunt exploatate agregatele minerale. Interesele sunt atât de mari, că nu o dată din zona politicului s-au făcut presiuni chiar și la adresa polițiștilor pentru blocarea unor anchete.

În data de 15 iunie, ABA Siret organizează licitaţie publică cu ofertă în plic închis privind închirierea de bunuri imobile, terenuri situate în albiile minore ale râurilor, pe raza judeţului Bacău.
„Închirierea are ca scop exploatarea de agregate minerale în vederea regularizării şi reprofilării albiei, pentru asigurarea scurgerii optime în albie. Durata închirierii este de 4 ani. Garanţia de participare este de 10% din valoarea minimă a chiriei anuale.    
Valoarea minimă a chiriei anuale este de 0,053 lei/mp/lună, pentru fiecare dintre următoarele bunuri imobile:                                                                                   
  Râul Siret         Negri / Negri                          20.000 mp                                     
  Aval confluenţă Mora/ Negri şi Săuceşti         10.000 mp                                          
  Cuhalm / Prăjeşti şi Săuceşti                           60.000 mp
  Aval baraj Galbeni / N.Bălcescu şi Faraoani   66.500 mp
  Aval baraj Răcăciuni / Parava                          42.000 mp
  Drăgeşti / Bereşti Bistriţa, Filipeşti şi Negri      32.255 mp

    

În data de 16 iunie vor fi organizate licitații pentru închiriere terenuri situate în albiile minore ale râurilor, pe raza judeţului Bacău şi Harghita.

„Închirierea are ca scop exploatarea de agregate minerale în vederea regularizării şi reprofilării albiei, pentru asigurarea scurgerii optime în albie. Durata închirierii este de 4 ani. Garanţia de participare este de 10% din valoarea minimă a chiriei anuale. Valoarea minimă a chiriei anuale este de 0,053 lei/mp/lună, pentru fiecare dintre următoarele bunuri imobile:                                                                                                                                    
 Râul Valea Rece     Ester aval / Lunca de Jos                      7.000 mp                                     
 Râul Trotuş              Făget / Ghimeş                                      11.000 mp                                          
 Ciugheş / Palanca                                                                   11.000 mp
 Urecheşti Intermediar / Coţofăneşti şi Urecheşti                 60.000 mp
 Râul Tazlău            Enăcheşti / Bereşti Tazlău                      31.000 mp
 Oraşa / Livezi                                                                           37.000 mp
 Râul Caşin             Scutaru / Mănăstirea Caşin                    11.000 mp      
  

În data de 17 iunie, ABA Siret va organiza licitații pentru închirierea unor terenuri situate în albiile minore ale râurilor, pe raza judeţului Suceava.

„Închirierea are ca scop exploatarea de agregate minerale în vederea regularizării şi reprofilării albiei, pentru asigurarea scurgerii optime în albie. Durata închirierii este de 4 ani.
 Garanţia de participare este de 10% din valoarea minimă a chiriei anuale. Valoarea minimă a chiriei anuale este de 0,053 lei/mp/lună, pentru fiecare dintre următoarele bunuri imobile:                                                                                  
Râul Siret         Poiana 2 extindere/ Dolhasca                       26.537 mp                                     
Dolhasca staţie amonte/ Dolhasca                                        13.986 mp                                          
Dolhasca staţie aval/ Dolhasca                                              10.000 mp
Cotu Florii / Liteni                                                                    21.945 mp
Râul Moldova   Roşiori amonte/ Forăşti                               101.144 mp
Roşiori aval / Forăşti                                                              78.375 mp
Vadu Moldovei / Vadu Moldovei                                            64.967 mp
Fântâna Mare 1/ Fântâna Mare şi Bogdăneşti                     100.081 mp
Fântâna Mare 2 / Fântâna Mare                                             59.992 mp
Fântâna Mare 3/ Fântâna Mare                                              29.461 mp
  

 În data de 15 iunie, ABA Siret va organiza licitații pentru închirierea de terenuri situate în albiile minore ale râurilor, pe raza judeţului Bacău.

„Închirierea are ca scop exploatarea de agregate minerale în vederea regularizării şi reprofilării albiei, pentru asigurarea scurgerii optime în albie. Durata închirierii este de 2 ani. Garanţia de participare este de 10% din valoarea minimă a chiriei anuale.      Valoarea minimă a chiriei anuale este de 0,053 lei/mp/lună, pentru fiecare dintre următoarele  bunuri imobile:                                                                                   

                  Râul Tazlău         Amonte Belci / Oneşti                                   13.000 mp

                  Râul Siret            Traian / Săuceşti                                           19.707 mp                                                                     

 

 În data de 22 iunie, ABA Siret va organiza licitații pentru cursurile de apă din zona Vrancea:

 

 În 23 iunie vor organizate licitații tot pentru perimtre din Vrancea:

 

 În 24 iunie, vor fi lictații tot pentru închirierea unor perimetre din Vrancea:

Daniel MURARU

Citește și:

Mafia balastierelor, protecția autorităților și legătura cu dezastrele naturale

 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.