Aqua Parc SRL, reclamată la DNA. Motivul: modernizarea unui drum din Alexandru cel Bun
Societatea Aqua Parc, controlată de Gheorghe Vlasie, zis și „Ginel”, prin intermediul tatălui său, a fost reclamată la DNA din cauza calității lucrărilor de modernizare a drumului comunal Vaduri – Agârcia, din comuna Alexandru cel Bun. Plângerea se referă la faptul că lucrarea executată de firma Aqua Parc a fost făcută în bătaie de joc și că, la doar câteva luni de la finalizare, în câteva locuri asfaltul se dezintegrează.
Într-adevăr, pe drumul comunal ce face legătura între satele Vaduri și Agârcia există mai multe zone în care calitatea lucrărilor lasă de dorit. În câteva locuri, noul strat de asfalt s-a dezlipit și au apărut gropi. Noroc că grosimea proaspătului strat de asfalt nu este de nici 2 centimetri. De asemenea, în mai multe zone se observă că asfaltul se fărâmițează. Într-un alt loc am descoperit șanțuri din beton nefinalizate, semn că lucrările nu au fost duse la bun sfârșit.
Se poate spune că modernizarea drumului comunal ce face legătura între satele Vaduri și Agârcia, lucrare care a costat 2.460.136 de lei, nu a fost făcută profesionist, iar autoritatea contractantă, respectiv Primăria Alexandru cel Bun, ar trebui să anunțe constructorul pentru a remedia problemele.
Drumul a fost dat în folosință în vara anului trecut, deci nu are niciun an de când a fost asfaltat. În aceste condiții, este de neacceptat ca șoseaua să prezinte atât de multe zone cu probleme.
Grosimea noului strat de asfalt trebuia să fie de 4 centimetri
Finanțarea proiectului „Modernizare drum comunal DC 132 DN 15 – Vaduri – Agârcia, Comuna Alexandru cel Bun, județul Neamț” a fost asigurată din fonduri de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Rurale și Administrației Publice, și fonduri de la bugetul local .
La prima licitație, organizată în luna mai 2019, nu s-a prezentat nicio firmă, însă lucrurile s-au schimbat radical la următoarea acțiunie, când au fost depuse trei oferte: asocierea Aqua Parc – Mavgo Holding, asocierea Roglas Ind – Drupo și Construcții Gabap. Valoarea totală estimată a contractului a fost de 2.310.380, fără TVA, iar oferta câștigătoare, ce a aparținut asocierii Aqua Parc- Mavgo, a fost de 2.067.342 lei, fără TVA, adică 2.460.136 cu TVA inclusă.
Contractul cu asocierea de firme câștigătoare a fost semnat în prima săptămână a lunii noiembrie 2019, termenul de execuție fiind de 6 luni. Deși contractul a fost semnat în noiembrie, lucrările au început abia la jumătatea lunii mai, adică foarte aproape de campanie electorală și alegerile locale din septembrie.
Lăsând la o parte aceste jocuri ce pot fi încadrate la categoria strategii electorale pe banii statului, problemele care au apărut acum la acest drum sunt serioase și trebuie tratate ca atare.
Cei care vor verifica contractul și lucrările, fie că vor fi cei de la DNA sau Poliția Neamț, vor avea de clarificat mai multe chestiuni. Lăsând la o parte calitatea asfaltului care s-a crăpat, exfoliat și fărâmițat în mai multe locuri, anchetatorii trebuie să verifice lungimea drumului asfaltat. În documentația depusă pe site-ul sistemului de achiziții publice menționează că drumul modernizat (DC 132 Vaduri-Agârcia) este în lungime de 6 kilometri, însă noi am măsurat doar 5,6 kilometri. De asemenea, aceleași documente arată că stratul de uzură din beton asfaltic aplicat de constructor trebuie să aibă o grosime de 4 centimetri după compactare, însă noi am identificat pe teren zone unde grosimea asfaltului nu are nici măcar 1,5 cm.
„Varianta constructivă de realizare a investiției în conformitate cu prevederile Documentației de avizare a lucrărilor de investiții constă în realizarea următoarelor lucrări: – lungimea drumului: 6,000 km; – categoria de importanță: C; – viteza de proiectare: 40 km/h; – sistemul rutier: Dimensionarea sistemului rutier s-a realizat în conformitate cu prevederile ,,Normativului pentru dimensionarea sistemelor rutiere supple și semirigide (metoda analitică)” indicative PD 177/2001 și cu ajutorul programului de calcul Calderom, pentru o perioadă perspectivă de 15 ani, rezultând un sistem rutier alcătuit din: ü strat de fundație din ballast în grosime de 35 cm – existent; ü strat de legătură din beton asfaltic de tip BADPC 20 în grosime de 5 cm – existent; ü strat de uzură din beton asfaltic de tip BAPC 16 în grosime de 4 cm după compactare conform SR EN 13108-1 și AND 605/2016. – șanțuri betonate: 4.818,00 ml; – podețe dalate prefabricate: 12 ml; – indicatoare octogonale: 8 bucăți; – marcaj rutier: 12,000 km echiv, se arată în descrierea succintă a proiectului ,,Modernizare drum comunal DC 132 DN 15 – Vaduri – Agârcia, Comuna Alexandru cel Bun, județul Neamț”.
Așa cum se poate observa, proiectul prevede aplicarea unui strat de asfalt de uzură de 4 centimetri după compactare, celelalte straturi (fundația de balast, legătura din beton asfaltic), fiind realizate până în anul 2016. După această perioadă, drumul s-a degradat serios, cel mai probabil și din cauza lipsei stratului de asfalt de uzură care a fost aplicat anul trecut. Numai că acest nou strat ar fi trebuit să aibă o grosime de 4 centimetri. În caz contrar, asfaltul se exfoliază și apar gropi, așa cum s-a și întâmplat, la niciun an de la efectuarea lucrărilor.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Drumul asta dintr-un traseu frumos a fost transformat intr-unul de cosmar. L-au ingustat intr-un hal…….. Sa nu mai spunem de resturile aruncate in padure sau pe langa………. Bitum , saci de ciment………… petris…… Se vede de la o posta că nu le-a ars de treaba.
S-ar parea ca firma din Dobreni nu reuseste sa prinda un os zdravan. Sa intelegem ca vestita primarita de la Dobreni nu are suficienta influenta pe langa seful de partid? Se multumeste doar cu „tunuri” financiare de genul celor din anul 2017, partenera de afaceri fiindu-i Intreprinderea Individuala Popa M Valer?
În nota specifica a lui Ion Rotaru. Lucruri date peste cap,la plesneala.Sa vada proștii ca el face.Asa ia pacalit mereu pe votanti
De bine, de mai putin bine, in comuna Alexandru cel Bun, s-a mai facut cate ceva. In Piatra Neamt, nu. Si nu exista perspective favorabile. Prea multa lacomie, prea multi la ciolan, putina carne macra. Actualul edil, se pare ca nu a auzit de Cartierul Darmanesti. Sau nu vrea sa auda de el. Doar centrul conteaza. Impartirea banilor este una regionala. Beneficiaza doar zonele forte. Primarul Rotaru a asfaltat toate ulitele din comuna. In Piatra Neamt, sunt zone unde ramai fara picioare ziua mare, daramite noaptea. Si nu sant zone marginase.
Da Alina, Rotaru a facut ceva.A furat tot ce se poate fura.A facut proiectele zob. Pospaiala.10 la suta pt comuna, 90 pentru buzunarul lui de smecher trasrist analfabet.