Soția secretarului de stat Piti s-a angajat la stat. Din patroană de firmă de construcții a ajuns bibliotecar comunal

2
6831

Soția lui Vasile Panaite, zis Piti (foto), secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Pădurilor și Apelor, a lăsat afacerile cu statul și și-a găsit post călduț la … stat. Recent, s-a angajat la biblioteca comunală din Pângărați (Neamț). Postul l-a câștigat în urma unui concurs organizat de Primăria Pângărați, din comisia de examinare făcând parte angajați din cadrul Bibliotecii Județene „GT Kirileanu”.

De altfel, cei de la biblioteca județeană ar fi solicitat primăriei să scoată la concurs funcția de bibliotecar, devenită vacantă în urma decesului fostului titular. Biblioteca comunală va funcționa în căminul cultural care a fost reabilitat de curând. Interesant este faptul că clădirea în care va funcționa căminul cultural și, implicit, biblioteca este construită de firma Brândușei Panaite, soția lui Piti.

Anunțul pentru organizarea concursului pentru postul de bibliotecar la Pângărați a fost postat pe site-ul primăriei în data de 24 martie și a constat în două probe: proba scrisă (15 aprilie) și interviul (20 aprilie). Trei au fost condițiile de participare la concurs: studii medii absolvite cu diplomă de bacalaureat; certificat de calificare/perfecționare în ocupație de bibliotecar și vechime în muncă de 6 ani și 6 luni. Fix!

Petronel Mancaș, primarul comunei Pângărați, ne-a declarat că primăria nu s-a implicat în desfășurarea concursului și că unitatea va suporta cheltuielile salariale ale bibliotecarului.

La concurs au participat două persoană, iar câștigătoare a fost Cristina Brândușa Panaite. Aceasta a obținut un rezultat excepțional la proba scrisă – 100 de puncte, iar la proba interviu – 87, 33 de puncte.

Rezultatul a fost anunțat în urmă cu două zile, soția lui Panaite urmând să fie încadrată pe postul de bibliotecar remunerat cu o leafă de aproximativ 3.000 de lei net, sumă căreia se adaugă dările la stat, potrivit angajatorului.

În mediul privat, Brândușa Panaite câștiga jumătate din această sumă. Asta reiese din declarația sa de avere, postată în vara anului 2020, în care a menționat un câștig, pentru anul 2019, de 18.900 de lei ca salariat la Izopoint SRL, adică 1.575 lei/lună.

Deși din declarațiile de avere ale lui Vasile și Brândușei Panaite (aceasta este consilier local la Dragomirești) rezultă că cei doi nu mai sunt împreună (și-au menționat doar bunurile comune și veniturile proprii), datele atacul.ro indică faptul că Piti a căutat, în ultima perioadă, un loc de muncă călduț la stat, normal, pentru soție sau fosta sa soție.

Brândușa Panaite a fost, până de curând, administrator și asociat unic al firmei Izopoint  SRL, o societate care acum întâmpină dificultăți financiare. În anul 2019, firma a avut o cifră de afaceri de 965.845 lei, o pierdere de 633.437 lei și datorii de 1.988.430 lei. În acest moment, Brândușa Panaite nu mai are nicio treabă cu Izopoint SRL, asociat unic și administrator fiind Elena Popa.

Izopoint SRL a făcut, în urmă cu doi ani, obiectul unei anchete penale a Poliției Neamț în legătură cu contractele încheiate cu firma Publiserv a Consiliului Local Piatra-Neamț. De asemenea, Izopoint este firma care a executat lucrările de la Școala Icușești, proiectul care i-a adus lui Arsene un dosar de corupție la DNA. Firma soției lui Arsene a furnizat, la prețuri supraevaluate, tâmplăria pentru școala din Icușești.

„În luna iunie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în calitățile menționate mai sus (n.n.deputat și președinte PSD Neamț), lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unui primar de comună din jud. Neamț, membru al aceluiași partid, a pretins de la un alt edil (martor) – (n.n. Vasile Panaite, la vremea respectivă primarul comunei Dragomirești), în schimbul atribuirii contractului având ca obiect „Construire școală în sat …, județul Neamț” către firma administrată de soția acestuia din urmă, o parte din lucrări (cele de tâmplărie), să fie subcontractate unei societăți agreate de inculpat. În temeiul acestei înțelegeri, ca urmare a influenței exercitate de Arsene Ionel asupra edilului, la data de 27 iulie 2015, a fost încheiat contractul de execuție lucrări, cu obiectul de mai sus.
Ulterior, la data de 09 octombrie 2015, societatea câștigătoare a contractului a subcontractat o parte din lucrările de tâmplărie firmei agreate de inculpat, fiind emisă în aceeași zi o factură fiscală în valoare de 150.000 lei (achitată la datele de 16.11.2015 și 07.03.2016 deși produsele de tâmplărie au fost livrate în lunile august și septembrie 2016)”, se arată în comunicatul DNA din iulie 2018.

Procesul în care Arsene este inculpat este încă în curs de soluționare la Tribunalul Bacău.

În aprilie 2017, Vasile Panaite a fost numit prefect al județului Neamț, cu spijinul lui Arsene. Relația de prietenie dintre cei doi s-a stricat definitiv în momentul în care Arsene a fost arestat, la începutul anului 2018, fiind acuzat de procurori că a primit 100.000 de euro de la Gheorghe Ștefan, fost primar al orașului Piatra Neamț, pentru a-i crea probleme la Agenția Națională de Integritate (ANI) lui Culiță Tărâță (președinte al CJ Neamț până în noiembrie 2014, când a decedat).

După acest episod, relația dintre Arsene și Panaite, prieten la cataramă cu Pinalti și martor în dosar, s-a rupt. În martie 2018, Panaite a fost demis din funcția de prefect. Ulterior, s-a înscris în Pro România. În vara anului 2019,  îl găsim pe Piti în PNL, unde intră în grațiile lui Mugurel Cozmanciuc, președintele partidului. Prinde loc eligibil pe lista PNL pentru Consiliul Județean, însă renunță la mandat.

Foto: Panaite și Cozmanciuc

În urmă cu cîteva luni, când ministru la Mediu era Costel Alexe, prietenul lui Cozmanciuc, Piti a fost numit secretar de stat la Ministerul Mediului, Pădurilor și Apelor, funcție pe care o ocupă și acum, deși ministerul i-a revenit UDMR-ului.

Firma familiei Panaite, Izopoint SRL, a fost implicată în mai multe afaceri dubioase, despre care atacul.ro a scris în nenumărate rânduri.

Căminul Cultural de la Pângărați, în care va funcționa noua bibliotecă comunală, a fost construit de muncitorii Izopoint SRL în subatrepriză. Contractul a fost câștigat de Ștef Edil CDP SRL, firmă controlată de Gheorghe Vlasie, poreclit Ginel, cumătrul lui Ionel de la Consiliul Județean, însă mare parte din lucrări a fost executată de Izopoint. Aceeași societate a prins și câteva contracte cu Primăria Pângărați, când primar era Petru Lungu Bordea.

Se pare că firma, care le-a adus profituri excelente în anii anteriori, mai ales în guvernarea portocalie, nu mai este de interes pentru familia Panaite. În declarația de avere din mai 2017 a lui Vasile Panaite, este menționat că Brândușa Panaite a încasat dividende în valoare de 1.027.446 lei de la Izopoint SRL. În același an, soții Panaite dețineau în proprietate patru terenuri intravilane, unul agricol, o casă, două apartamente și o anexă gospodărească. În ultima sa declarație de avere, din decembrie 2020, Vasile Panaite declară că deține în proprietate, împreună cu Brândușa Panaite, trei terenuri agricole și, singur, două terenuri intravilane.

Soția sa, Brândușa, deținea, în august 2020, doar cele trei proprietăți imobiliare (terenuri agricole) în co-proprietate cu soțul său.

Celelalte bunuri au fost vândute sau donate (apartamentele).

Daniel MURARU

Citește și:

Ciururile ex-prefectului „Piti”, cumpărate de Publiserv cu 25.000 de euro, evaluate de experți la nici 3.000 de euro

Lucrări de mântuială ale firmei prefectului Piti la Primăria Pângarați. Izopoint a încasat 21.732 euro

Ssst, Poliția lucrează! Golăniile de la Publiserv, doi ani de anchetă

Poliția caută „căpușele” de la Publiserv. Izopoint SRL, firma familiei prefectului Piti, este urmărită penal pentru abuz în serviciu

DNA confirmă dezvăluirile atacul.ro. Președintele Consiliului Județean Neamț, trimis în judecată în afacerea „Școala Icușești”

„TUNUL” FIRMEI FAMILIEI ARSENE. Au vândut și montat tâmplărie cu 1.108 lei/mp la școala din Dragomirești

Prefectul Panaite și soția, abonați la contractele cu statul. Primăria Voluntari, printre clienți

Orban l-a numit la Mediu: Piti, sursa „Edmond” a Securității, omul lui Pinalti, fost prieten cu Arsene, fost prefect PSD, actual penelist

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Virgil 23 aprilie, 2021 at 12:16 Răspunde

    Hai, domle, să fim serioși! Ce bibliotecă? Câte volume de carte sunt acolo? Câți cititori are anual? Despre ce naiba vorbim!!???????
    Bibliotecarii comunali, multi dintre ei, freacă menta toată ziulica pt că oamenii nu mai citesc cărți, stau pe Facebook, și nici nu fac nimic ca să-i atragă. Zac în fața calculatoarelor.
    Da nu-i place cucoanei Dragomireștiul decât din poziție de consilier local? Greață totală.

  2. FLORIN 25 aprilie, 2021 at 07:25 Răspunde

    Probabil urmeaza divortul la propriu si nu numai in ”afaceri”.Femeia are viata grea cu acest (***) ridicol cu aere de macho expirat.Omu nu mai are treaba demult cu ea,alte femei de”calitate” i-au luat locul,cu una are si un copil asa cum se aude.
    Absolut jenant acest personaj care traieste numai din smenuri,iar faptul ca este inca in politica,multumita incompetentilor de la DNA,in PNL normal,ne arata cat de jos a ajuns acest partid format numai din hoti,care l-au ”promovat”secretar de stat” binenteles nu pe spagi ci pe”competente”,pentru ca este foarte ”competent” la sifonarea banilor publici exact ce are nevoie PNL.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.