Primăria Secuieni, pe minus. Taxele plătite de localnici nu acoperă cheltuielile de personal

0
930

Primăria Secuieni, verificată de inspectorii Camerei de Conturi Neamț anul trecut, este printre puținele unități administrative din județ „aproape curate”, din punct de vedere al respectării legii.

9.500 de lei a fost prejudiciul adus bugetului local cauzat de plata unor lucrări neexecutate în cantitatea facturată și plătită, bani pe care auditorul le-a pus în vedere angajaților să îi recupereze de la cei care au greșit.

Alte nereguli s-au referit la: „Existența unor fișe de post neactualizate în conformitate cu modificările aplicabile survenite; (…) Nu s-a constituit prin dispoziție Comisia de disciplină la nivel de unitate; Nu s-a procedat în toate cazurile la regularizarea taxelor pentru eliberarea autorizațiilor de construire la terminarea lucrărilor sau la expirarea termenului de executare prevăzut în autorizațiile de construire, în funcție de valoarea reală a construcțiilor; Diferențe dintre suprafețele de teren aflate în evidența compartimentului Impozite și Taxe și Registrul Agricol ale UAT Comuna Secuieni”, potrivit raportului întocmit de Camera de Conturi Neamț.

Verificările au fost efectuate în anul 2020 și au vizat anul 2019. Rezultatele controlului au fost publicate, de curând, de Curtea de Conturi a României.

Mai multe despre neregulile descoperite la Primăria Secuieni, AICI

Însă, o altă problemă a avut-o Primăria Secuieni, și anume deficitul mare pe care l-a înregistrat la finele anului 2019. Practic, unitatea administrativ teritorială a cheltuit mai mult decât a produs, iar diferența a fost considerabilă.

Taxele și impozitele plătite de localnici nu au reușit să acopere nici măcar cheltuielile de personal, iar banii alocați de stat prin cote și sume defalcate din impozitul pe venit și TVA nu au acoperit cheltuielile per total.

Așadar, raportul Camerei de Conturi Neamț arată că, în 2019, Primăria Secuieni a avut venituri de 6,046 milioane de lei, din care 1,25 milioane de lei erau proveniți din taxele și impozitele plătite de localnici și firme, iar cheltuielile s-au cifrat la peste 6,91 de milioane de lei. Astfel, primăria a înregistrat un minus de 869.000 de lei. Doar cheltuielile de personal au fost de 1,95 milioane de lei, în timp ce cheltuielile cu bunurile și serviciile au însumat 799.000 de lei.

Pentru investiții (cheltuieli de capital), primăria a cheltuit, în 2019, 1,63 de milioane de lei.

Trebuie spus că nicio primărie din județ nu este capabilă să desfășoare activitate doar cu banii pe care îi încasează de la contribuabili. Statul vine să acopere diferența, prin cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit și taxa pe valoarea adăugată, care provine de la bugetul de stat din dările pe care le plătesc toți contribuabilii.

N.R.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.