Investiții de peste 6,2 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de energie electrică din Neamț

0
1262

Delgaz Grid, compania de distribuţie de electricitate și gaze naturale a Grupului E.ON România, va investi, în acest an, peste 6,2 milioane de euro (30,6 milioane lei), cu 68% mai mari decât în anul precedent, pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de distribuție a energiei electrice din județul Neamț.

Investițiile se vor concretiza în: 

  • lucrări de modernizare în patru stațiilor de transformare;
  • modernizări, automatizări și integrări în SCADA posturi de transformare din municipiul Piatra-Neamț;
  • continuarea automatizării sistemului de distribuție prin montarea a 25 echipamente telecomandate în rețelele aeriene de medie tensiune;
  • modernizarea a cinci linii electrice aeriene de medie tensiune prin înlocuirea izolației;
  • continuarea instalărilor de contoare inteligente;
  • extinderi de rețele de distribuție pentru alimentarea de noi consumatori.

Anul trecut, compania a investit, în Neamț, 18,2 milioane lei (peste 3,8 milioane euro) pentru modernizarea și dezvoltarea sistemului de distribuţie a energiei electrice.  Una dintre priorități a fost modernizarea și automatizarea infrastructurii prin montarea de echipamente telecomandate în stații și posturi de transformare, în rețelele de medie tensiune și integrarea acestora în SCADA (achiziție de date, comandă și control de la distanță).

Principalele investiții din 2020 au vizat:

  • lucrări de modernizare la echipamente din 11 stații de transformare;
  • modernizări ale rețelei de joasă tensiune în 15 localități;
  • continuarea automatizării sistemului de distribuție prin montarea a 103 echipamente telecomandate în rețelele aeriene de medie tensiune;
  • montare contoare SMART; 42% dintre clienții din județ aveau instalată contorizare inteligentă la sfârșitul anului trecut;
  • modernizări/înlocuiri transformatoare la 19 posturi de transformare;
  • modernizări, automatizări și integrări în SCADA la posturi de transformare din municipiul Piatra-Neamț.

Delgaz Grid a investit, anul trecut, în județele din zona Moldovei peste 281 milioane lei (58 milioane euro), cea mai mare parte pentru modernizarea sistemului de distribuție a energiei electrice.

Pentru acest an, a fost alocat, pentru segmentul de electricitate, un buget record de investiții de 387 milioane lei, cu 38% mai mult decât în anul precedent.

Începând din anul 2005, compania a investit peste 2,9 miliarde lei (682 milioane euro) pentru modernizarea rețelelor de energie electrică din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

Compania continuă să investească sume substanțiale, pentru perioada 2020-2023 fiind planificate investiţii de 1,14 miliarde lei (225 milioane euro), în principal pentru implementarea ADMS ( Advanced Distribution Management System – Sistem avansat de management a distribuției), SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene şi a staţiilor de transformare, înlocuiri de transformatoare, racordarea de noi consumatori, precum şi pentru conformarea la cerinţele din standardul de performanţă.

N.R.

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.