Lunca Almașului, transformată în groapă de gunoi. Garda de Mediu amendează, dar degeaba

2
1430

Aproape în fiecare an, Comisariatul Județean Neamț al Gărzii de Mediu aplică amenzi substanțiale primăriilor din județ din cauză că nu au luat suficiente măsuri în ceea ce privește abandonarea/depozitarea ilegală a deșeurilor. Vorbim despre apariția, pe teritoriul comunelor, a unor gropi ilegale de deșeuri unde nesimțiții scapă de gunoaiele din gospodării și de prin curțile firmelor. Este vorba despre deșeuri rezultate din construcții și demolări, mulți patroni, pentru a face economie, preferând să arunce gunoiul în zone neautorizate. De regulă, aceste locuri sunt amplasate în zone situate în apropierea sau chiar lângă cursurilor de apă, unde responsabilitatea aparține și celor de la „Apele Române”, instituție care poate aplica amenzi de câteva ori mai mari decât cele ale Gărzii de Mediu.

În două astfel de situații, identificate în ultimele două luni, respectiv în cazul a două depozite ilegale de deșeuri situate în apropierea râului Almaș, pe raza comunei Dobreni, comisarii de mediu au aplicat amenzi Primăriei Dobreni.

Asta înseamnă că amenzile sunt plătite de la bugetul local, din banii comunității.

Numai că această strategie de a amenda periodic o primărie pentru deșeurile aruncate aiurea nu dă deloc rezultate, iar autoritățile nu par a fi interesate în a găsi soluții pentru identificarea și amendarea autorilor, adică a celor care aruncă gunoaiele pe unde apucă, poluând mediul înconjurător.

Că lucrurile stau așa o demonstrează situația Luncii Almaș, poluată excesiv.

În ultimii ani, la o distanță de câteva sute de metri de drumul județean, pe malul drept al râului Almaș a apărut o adevărată groapă de gunoi. Periodic, comisarii Gărzii de Mediu fac controale, aplică amenzi, iar primăria igienizează zona.

Reprezentanții Gărzii de Mediu afirmă că Lunca Almaș este un loc predispus abandonărilor și depozitărilor ilegale de deșeuri, zona fiind salubrizată ultima dată în luna octombrie 2019, în urma unui control. În anul 2020, cei de la Garda de Mediu au găsit mizerii în același loc. Din această cauză, anul trecut, Primăria Dobreni a fost sancționată de două ori (o amendă de 15.000 de lei și două avertismente).

Reprezentanții Comisariatului Județean Neamț al Gărzii de Mediu afirmă că aspectele sesizate de atacul.ro în articolul „Două gropi ilegale de gunoi pe malul pârâului Almaș. Primăria Dobreni de abia ce a fost sancționată pentru una dintre ele”, publicat în data de 8 martie 2021, erau cunoscute încă din data de 3 martie, când s-a dispus salubrizarea zonei. În urma controlului respectiv, din perioada 2-4 martie, Garda de Mediu a sancționat primăria cu 15.000 de lei, pentru gropile ilegale de gunoi. Între timp, primăria a igienizat cele două zone, iar întrebarea este cât timp vor rămâne acestea nepoluate.

Primăria Dobreni, dar și celelalte primării, care se confruntă cu astfel de situații, ar trebui să caute soluții pentru identificarea și sancționarea nesimțiților. De curând, legea a fost modificată, iar celor depistați că aruncă deșeuri în locuri neautorizate li se confiscă autovehiculele. Numai că trebuie și prinși. În acest context, primăriile ar putea amplasa în zonele unde este aruncat ilegal gunoiul camere video ascunse. Prinderea celor certați cu legea, sancționarea și mediatizarea acestor cazuri, cu siguranță, i-ar face pe mulți să se gândească bine înainte de a-și arunca mizeriile  în natură.

Daniel MURARU

Citește și:

Două gropi ilegale de gunoi pe malul pârâului Almaș. Primăria Dobreni de abia ce a fost sancționată pentru una dintre ele

 

 

2 comments

  1. Virgil 25 martie, 2021 at 16:06 Răspunde

    Chiar daca amenzile sunt platite de primarie, trebuie amendati de garda de mediu saptamanal pana raman fara bani de salarii. Primarii sunt administratori exclusiv ai banilor publici, nu si ai problemelor. Mizeria din comune, problema asistatilor sociali nu reprezinta priorități.

  2. Dana 25 martie, 2021 at 20:47 Răspunde

    Amenzile nu sunt platite de Primarie, ci din banii contribuabililor care muncesc si nu sunt vesnic asistati social. Asistatii sociali le sunt utili primarilor, atunci cand este vorba de a asigura necesarul de voturi pentru un partid sau altul. Desi primarii sunt administratori exclusivi ai resurselor banesti si ai bugetelor, exista si exceptii de primari care folosesc banul public dupa pofta inimii, invocand apoi culpe ilicite ale celor pe care-i silesc, prin abuzuri, sa le faca pe plac.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.