Două gropi ilegale de gunoi pe malul pârâului Almaș. Primăria Dobreni de abia ce a fost sancționată pentru una dintre ele

4
676

La câteva sute de metri de drumul județean 156A, Girov-Dobreni, pe malul drept al pârâului Almaș, funcționează ilegal o groapă de gunoi, loc în care cei certați cu legea și cu bunul simț obișnuiesc să se debaraseze de mizerii. Deșeuri din construcții (betoane, azbest, faianță și gresie etc), deșeuri vegetale, lână, dejecții de animale, găleți din plastic etc sunt depozitate în apropierea albiei pârâului Almaș, într-o zonă ce se află pe raza comunei Dobreni. Locul pare a fi folosit de mult timp ca groapă de gunoi, iar cineva este preocupat, periodic, să-l ascundă. Urmele unui utilaj care a îngropat, recent, gunoiul și pe care l-a acoperit cu pământ, se văd lesne. Ba mai mult decât atât, cineva a incendiat deșeurile. Ieri, fumul, care ieșea dintre gunoaie, era vizibil de la o distanță de câteva sute de metri.

Așa cum se poate vedea și pe hartă, locul este ușor accesibil dinspre DJ 156A. Zona este des folosită drept loc de aruncat gunoaiele.

O cameră de supraveghere video, amplasată într-un loc bun, ar putea duce la identificarea celor care au prostul obicei de a depozita deșeurile în acel loc.

Cum legea s-a schimbat, iar autoritățile pot confisca autovehiculele care transportă și abandonează deșeurile aiurea, știrea potrivit căreia Garda de Mediu a confiscat o mașină din care au fost aruncate deșeuri pe malurile Almașului ar putea să fie de un impact major pentru cei care obișnuiesc să-și arunce mizeriile acolo. Sau în alt loc de pe raza comunei Dobreni, pentru că, săptămâna trecută, comisarii Gărzii de Mediu Neamț au identificat un alt loc pe raza acestei localități, transformat în groapă de gunoi. Descoperirea a dus la sancționarea cu 15.000 de lei a Primăriei Dobreni.

 

„Aspectele sesizate s-au confirmat, respectiv în locația situată în comuna Dobreni, la cca. 20-40 m de DN 15 C, în imediata vecinatate a pârâului Almaș pe malul drept, s-a constatat depozitarea/abandonarea de deșeuri menajere municipale amestecate, deșeuri din demolări/construcții, deșeuri zootehnice-dejecții, deșeuri vegetale, anvelope uzate, deșeuri de echipamente electrice și electrocasnice, deșeuri periculoase (resturi de plăci din azbociment).

Pentru neconformitățile constatate, s-a sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 15000 lei Autoritatea Administrației Publice Locale Dobreni, în conformitate cu revederile Legii nr.211/2011 privind regimul deșeurilor, respectiv pentru că nu a asigurat colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor, inclusiv a deşeurilor menajere periculoase de pe raza de administrare”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Neamț

Comisarii Gărzii de Mediu au dispus măsuri, iar administrației publice din Dobreni i s-a pus în vedere să ia măsuri care vizează:

– colectarea separată și îndepărtarea, transportul și eliminarea tuturor cantităților de deșeuri abandonate și depozitate neconform, din locațiile identificate, iar suprafețele de teren vor fi salubrizate.

– colectarea separată a deșeurilor periculoase (resturi de plăci din azbociment) și predarea acestora unui agent economic autorizat, în vederea eliminării. Formularul de expediție și transport deșeuri periculoase va fi transmis la Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Neamț.

– interzicerea eliminării deșeurilor de orice natură prin îngropare și acoperire cu pământ, respectiv prin ardere/incendiere.

– asigurarea supravegherii permanente a zonelor predispuse abandonărilor și depozitarilor ilegale de deșeuri, în vederea identificării și sancționării autorilor”.

Daniel MURARU

4 comments

 1. ioan.@ 8 martie, 2021 at 17:12 Răspunde

  In aceasta perioada se facea odata vreme, controale dispuse de catre Prefectul fiecarui Judet, tematica se definea ca ” salubrizare” dar prim ministrul Catu are alte probleme, lupta impotriva cetatenilor Tarii!! scaderi de pensii, salarii blocate dar mentinerea la un prag urias a diferentelor de salarii dintre gruparile organizate, noi, in care au fost numiti obedienti din PNL, USR PLUS, UDMR si oamenii care ii deservesc, care mai trec periodic pe la partide !!!! Se pare ca ” salubrizarea ” trebuie facuta urgent de tot poporul Roman, impotriva unui sistem politic corupt, incompetent care cu promisiuni mincinoase au mintit poporul care a iesit la vot!!! In cazul de fata nici sanctiunile primite de la GNM – C.J. NEAMT nu ii mai sensibilizeaza! Poate un DENUNT PENAL pentru repetarea faptei ilegale!

 2. Vladimir 9 martie, 2021 at 08:53 Răspunde

  Doamne, ce-i acolo, fraților? Sunteți cretini? Nu în comuna aia trăiți? Măcar de duceați gunoiul în fața primăriei! Primărița ce face? Acoperă gunoiul?
  Mizerabilă nație mai suntem!

  • Dana 9 martie, 2021 at 10:44 Răspunde

   Daca nu stiati, domeniul teritorial Dobreni apartine exclusiv, cel putin in fapt, primaritei Cretu Vasilica. Buldoexcavatorul, proprietatea UAT Dobreni, executa dispozitiile de serviciu ale edilului. Acolo nu se intampla nimic fara consimtamantul si din dispozitia PSD-istei Cretu Vasilica. Cand se impute treaba, cauta vinovatii de serviciu.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.