Eurodeputatul Corina Crețu: „Autostrada Unirii lipsește acum și din Planul Național de Redresare și Reziliență. Construcția acestei autostrăzi ar fi trebuit să înceapă anul acesta”

2
1201

Eurodeputatul Corina Crețu a criticat, astăzi, faptul că Autostrada Unirii – A8 nu este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar problema fundamentală este faptul că decidenții nu fac nimic concret.

Europarlamentarul a declarat că anul acesta ar fi trebuit să înceapă construcția Autostrăzii Unirii. Mai mult, Corina Crețu a atras atenția că 80 de miliarde de euro vor fi alocați pentru nevoile țării și nu pentru interesele de partid.

Se discută din nou despre autostrăzile de care România are atât de multă nevoie: Autostrada Moldova (Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani) și Autostrada Unirii (Târgu-Mureș – Iași). Problema fundamentală este că doar se discută, dar nu se face nimic concret. Ba mai mult, Autostrada Unirii lipsește acum și din Planul Național de Redresare și Reziliență. Construcția acestei autostrăzi ar fi trebuit să înceapă anul acesta. Eu am oferit varianta, în calitate de comisar european, ca studiul de fezabilitate să se realizeze din bugetul 2014-2020 și să înceapă construcția în 2021, dar, din păcate, nici acum nu există o solicitare din partea Guvernului României pentru realizarea acestui proiect. Am considerat întotdeauna că e absurd ca România să refuze banii pe care ni-i pune la dispoziție Uniunea Europeană, mai ales pentru Moldova – care este printre cele mai sărace regiuni ale Uniunii Europene. În 2019, menționam faptul că aşteptăm proiecte noi, fiind important să trecem de bariera politică, pentru că în definitiv e vorba despre dezvoltarea ţării şi îmbunătăţirea vieţii oamenilor. Mă tem că sunt șanse istorice pe care le-am pierdut și pe care le vom pierde și în continuare. Din păcate, văd că acest proiect lipsește acum și din Planul Național de Redresare și Reziliență. Va fi oare prins în Bugetul din Politica de Coeziune (Programul de Infrastructură Mare)? Sunt, totuși, 80 de miliarde de euro în total – bani care trebuie alocați potrivit nevoilor, nu potrivit intereselor partidelor la guvernare. Anul trecut am fost atât la Târgu Mureș, cât și la Iași. În ambele localități am menționat că Autostrada Unirii trebuie să devină prioritatea zero a României. Se pare că, în ciuda tuturor apelurilor mele, ale societății civile, ale cetățenilor în general, acest proiect este amânat la nesfârșit”, a declarat eurodeputatul.

Nu vor banii europeni pentru construirea A8

Nu este prima dată în care Corina Crețu critică dur decidenții politici în cazul Autostrăzii Unirii, care ocolesc banii europeni nerambursabili pentru construirea șoselei de mare viteză. Anul trecut, eurodeputatul declara că a insistat ca autoritățile române să depună un proiect care să vizeze construcția acestei autostrăzi, cu bani europeni nerambursabili, însă, nu au făcut nimic în acest sens.

Din păcate, nu există nici la această oră un proiect depus la Comisia Europeană pentru finanţarea Autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi, aşa cum mi-aş fi dorit. Am insistat, în timpul mandatului meu de comisar european pentru Politică Regională, ca autoritățile române să depună un proiect și să atragă bani pentru construcţia acestei autostrăzi. (…) În acea perioadă, se putea face cel puţin studiul de fezabilitate şi partea de pregătire a proiectului, însă, constatăm cu toții că niciun guvern nu şi-a asumat alocarea sumei necesare care, de fapt, nici nu înseamnă foarte mult, având în vedere importanţa acestei autostrăzi”, declara, în 2020, Corina Crețu.

Europarlamentarul a mai spus că, potrivit unei estimări, valoarea costurilor de construcție a autostrăzii ar fi de cel puțin 10 miliarde de euro, luând în calcul relieful şi faptul că autostrada trebuie să traverseze munții.

A8: Târgu-Neamț – Ungheni, în faza de proiectare

Tot astăzi, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat că săptămâna aceasta va fi desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea sectorului din A8: Târgu-Neamț – Iași – Ungheni.

O piatră de hotar pentru Autostrada Unirii, sectorul principal între Târgu Neamț – Iași – Ungheni: săptămâna aceasta se finalizează licitația și va fi desemnat câștigătorul pentru realizarea la cheie a etapei de proiectare pentru acest tronson. Sectorul dintre Târgu Frumos și Lețcani va fi tratat cu prioritate – aici sperăm la o finalizare mai rapidă a proiectării, astfel încât să poată fi dat în lucru pentru execuție anticipat. Îmi doresc să nu existe contestații și să putem semna contractul pentru proiectul tehnic al acestei investiții care este crucială nu doar pentru Moldova, ci și pentru întreaga țară”.

N.R.

2 comments

 1. Radu 17 martie, 2021 at 15:34 Răspunde

  Doamna Corina Cretu dezinformeaza, ca sa nu spun altfel, cu buna-stiinta!UE nu avea cum sa finanteze aceasta autostrada, deoarece ea nu face parte din Reteaua de transport de baza (core) Europeana Ten-T!Nici domna Cretu , in calitate de comisar european, nici guvernele Romaniei din 2014 incoace (si chiar dinainte) nu au facut NIMIC pentru a include autostrada “Moldova” in aceasta retea europeana DE BAZA!!!Pentru cei care stiu despre ce este vorba, hartile UE prezentate de diversi politruci pe care figureaza A8, nu au nicio valoare, ele reprezentand reteaua TEN-T – comprehensive.Adica, la reteaua de baza (CORE), statele membre au mai adaugat niste linii (desene) care nu instituie, insa, nicio obligatie de finantare din parte UE!!

 2. FLORIN 17 martie, 2021 at 19:02 Răspunde

  Asa e,la fel ca orice PSD-ist ajuns pe functii ”inalte”sau in Parlament…. si dansa este analfabeta institutional,nu stie sa citeasca si este ”specialista” in diversiuni si informatii false.
  Daca ar fi citit,ar fi vazut ca acesti bani nu vor fi dati decat pe proiecte ”verzi”si nu pe autostrazi.

  Nu este treaba UE-lui ca Romanica a furat 130 de miliarde de euro cu ajutorul PSD/PDL,datoria externa a tarii,bani cu care nu s-a facut absolut NIMIC.
  NU spitale.
  NU educatie.
  NU autostrazi.
  Corina Cretu impreuna cu PSD,AU FOST LA GUVERNARE in ultimii 10 ani.
  Pot sa-i spun Corinei Cretu cum s-au furat acesti bani:banii au fost furati cu pensii speciale/serviciu aberante la 40 de ani date securistilor si parazitilor din MAPN,sporuri cu nemiluita la bugetarii ANALFABETI SI INCOMPETENTI angajati fara numar de PSD pe salarii aberant de mari date DEGEABA.
  De aia Corinuta nu avem NIMIC.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.