Infractorul Țocu, condamnat definitiv

6
1520

Iulian Costel Țocu, fost baron PSD de Neamț, retras de câțiva ani în Germania, a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. Recent, Curtea de Apel Bacău a respins apelurile lui Țocu și juriștilor Administrației Finanțelor Publice Piatra-Neamț împotriva sentinței Tribunalului Neamț, din 20 octombrie 2020, prin care fostul politician a fost condamnat pentru evaziune fiscală. În aceste condiții, a rămas valabilă sentința Tribunalului Neamț.

„Condamnă pe inculpatul Ţ I C (n.n.Țocu Iulian Costel), la pedeapsa de: – 2 (doi) ani închisoare şi 1 an pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b Cod penal, pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de evaziune fiscală prevăzută de art. 9 al. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 35 al. 1 Cod penal. În temeiul art. 65 alin. 1 Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal. În temeiul art. 91 alin. 1 şi art. 92 Cod penal, suspendă sub supraveghere executarea pedepsei principale de 2 ani închisoare aplicată inculpatului şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe.(…) Constată că inculpatul a achitat suma de 79.450 lei din prejudiciul total de 82.515,48 lei. În baza art. 112 al. 1 lit. e Cod penal, confiscă de la inculpat suma de 3.065,48 lei, reprezentând prejudiciu neachitat. În baza art. 11 din Legea nr. 241/2005 menţine măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor inculpatului, dispusă prin ordonanţa procurorului nr. 510/P/2015 din 10 februarie 2017, până la concurenţa sumei de 3.065,48 lei. Constată că inculpatul a fost asistat de avocaţi aleşi. În temeiul art. 274 Cod procedură penală, obligă pe inculpat să achite statului suma de 3.500 lei cheltuieli judiciare(…)”, se arată în sentința Tribunalului Neamț, din 28 octombrie 2020.

Faptul că Țocu a plătit prejudiciul aproape în totalitate a cântărit mult în fața magistraților, care, în caz contrar, ar fi putut să dispună o pedeapsă privativă de libertate.

De la chirii i s-a tras

Fostul parlamentar PSD a ajuns a infractor cu acte în regulă, pentru că a fentat Fiscul cu 82.000 de lei, ceva mai puțin de 20.000 de euro.

La procesul de la Tribunalul Neamț, cu două termene înainte de pronunțare, avocații infractorului Țocu au anunțat că acesta achită prejudiciul, ceea ce a și făcut. Țocu a plătit 79.450 de lei din prejudiciul total de 82.515 lei, urmând să achite, dacă nu cumva a și făcut-o, și diferența de 3.065 lei. Procurorii l-au acuzat pe Țocu că a închiriat actuala clădire a Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, de pe strada Lt. Drăghiescu, și nu a plătit dările către Fisc. În primă fază, ADRNE a plătit chirie pentru respectiva clădire. În decembrie 2008, ADRNE, condus, la vremea respectivă, de Constantin Apostol, condamnat între timp pentru fapte de corupție, a luat decizia achiziționării spațiului. Fără a organiza licitație, ADRNE a cumpărat clădirea de la Țocu, cu suma de 1.680.000 de euro, prețul fiind considerat exagerat, mai ales că, în acea perioada, criza imobiliară lovise și România. Nu a plătit nimeni pentru această tranzacție, deși procurorii au făcut verificări.

Ancheta a durat ani, iar procesul a demarat abia în mai 2018 și s-a desfășurat cu dificultate. Invocând afecțiuni medicale, Țocu, care trăiește de câțiva ani în Germania, a fost audiat prin comisie rogatorie, ceea ce a însemnat timp. Au urmat câteva amânări pentru a traduce materialul. Ulterior, magistrații au solicitat informații de la Fiscul german. Expertizele tehnice și contabile au însemnat, din nou, timp. Așa s-a ajuns ca procesul să înregistreze 30 de termene de judecată.

La începutul anilor 2000, Țocu, mare baron la vremea aceea, a fost cercetat penal în mai multe dosare, fără a fi trimis în judecată în niciunul. Și vorbim despe devalizarea unor importante firme nemțene, cum ar fi Comre, Zonoceram sau Comat. Praful și pulberea s-a ales de aceste societăți, dar nimeni nu a fost tras la răspundere. Dosarele penale au fost îngropate cu sprijinul unora care, în prezent, sunt beneficiari ai unor pensii speciale sau pozează în respectabili experți /lichidatori.

Iulian Costel Țocu a fost deputat de Neamț din partea PSD, în legislaturile 1996 – 2000 și 2000 – 2004, influențând puternic PSD Neamț și politica la nivel local.

A încercat să revină în politică, iar la alegerile parlamentare din 2008  a candidat în Colegiul 8 pentru un mandat de deputat. A pierdut.

La începutul anului 2009, Țocu a fost numit subprefect de Neamț, funcție pe care a părăsit-o după doar câteva luni. A lăsat România și politica și a plecat în Germania unde, se spune, s-ar fi lansat în afaceri imobiliare. Cu banii făcuți în țară onest, evident.

Daniel MURARU

 

 

 

6 comments

 1. Andrei Varga 24 februarie, 2021 at 19:00 Răspunde

  Doamne, câtă cruzimeeee. Te umpli de respect efectiv .
  Și iau și pensii speciale .
  In aceiași zi cu omul care va face 9 luni cu executare pentru că a umflat o jumătate de kil de cafea de la Profi pe la Roman parcă daca nu mă înșel .

 2. V.Vasile 25 februarie, 2021 at 08:25 Răspunde

  Croitorasul cel viteaz ce avea ca hobby desenele animate , (***) , a fost si cred ca este de fapt unul dintre (***) care ne aburesc si azi ! Pe unde trec ei(usuca) se usuca tot cu ingaduinta blajina desigur a onoratelor instante care o lalaie (in cazul lor) pana apare prescriptia….Deci , hai s….r 1

 3. constantin 25 februarie, 2021 at 08:50 Răspunde

  Gata, instantele de judecata l-au spalat pe acest individ notoriu pentru jafurile sale.Cand era vorba de milioane de euro jefuiti de acest individ toti in drept se faceau ca ploua. Vin acum cu acest mizilic si extraordinar justitia si-a facut treaba.Este cea mai mare prosteala si manipulare.Acest individ a preluat Zonoceram in baza unui bilet la ordin neavalizat si care nu a putut fi incasat.Numai valoarea produselor finite (caramida,tigla, boltari)era de peste 12 miliarde lei.In magaziile intreprinderii era o linie noua de matrite japoneze, strunguri si alta utilaje care valorau peste 2 miliarde lei.Rezerva de materii prima era asigurata pentru 50 ani.Praful s-a ales de intreprindere iar conturile infractorului burdusite cu miliarde de lei.Nimeni din institutiile de drept nu au miscat un deget.Noroc ca cineva s-a miscat mai repede si i-au blocat distrugerea celei mai mari intreprinderi de tricotaje din oras.De aceea aceasta sentinta penala este frectie la picior de lemn si o rusine pentru justitie.Halal conducere a avut filiala psd neamt.Si acum procedeaza la fel.

  • V.Vasile 26 februarie, 2021 at 09:10 Răspunde

   Bun comentariul Dle Constantin , f. bun ! Cred ca ar fi bine sa amintiti care era componenta conducerii Zonoceram la acea vreme , care a contribuit la succesul acestei,,afaceri,, .

   • Dana 26 februarie, 2021 at 11:48 Răspunde

    Directoare era croitoreasa, mama acestui baron de Maratei. Comandau tinute de lux pentru Revelion, pe la Paris, in vreme ce angajatii Zonoceram munceau pe rupte, in conditii greu de imaginat, mai pe nimic. Lefurile se dadeau cu intarziere si retezate. Ce s-au mai rostogolit in afaceri acesti parveniti Tocu. Se credeau rotunzi de nu mai puteau. In rest, putregaiuri care si-au batut joc de angajati.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.