Politicienii, organizați în grupări mafiote, au distrus „Apele Române”

1
1524

Aproape an de an, se repetă problemele grave cu inundațiile, multe zone din țară fiind devastate de furia apelor. Județul Neamț, dar și întreg bazinul hidrografic Siret nu au fost nici ele ocolite. După tragice evenimente, nu am văzut ca nimeni să fie tras la răspundere pentru lucrările hidrotehnice de proastă calitate, multe dintre ele luate de ape. Nu a răspuns nimeni pentru distrugerile provocate de exploatările de agregate minerale, exploatări aprobate cu prea multă ușurință de cei cu responsabilități în domeniu. În schimb, vedem în toate ziarele și pe toate posturile fotografii cu politicieni din toate partidele care fac apel la solidaritate, cerând românilor să doneze materiale de construcții, alimente, produse industriale către cei loviți de viituri”

Un specialist în mediu și în gospodărirea apelor, a cărui identitate o vom proteja, afirmă că pagubele provocate de inundații ar fi fost, cu siguranță, mult mai reduse dacă resursele financiare de care beneficiază Administrația Națională Apele Române ar fi fost folosite corect și nu pentru îndestularea unor grupuri de interese create în jurul partidelor politice. În ultimii ani, Administrația Națională Apele Române a fost puternic politizată, deși în această instituție strategică politicul ar trebui să fie interzis. 

„După 1989, am asistat cu toții cum politicienii, organizați în grupări mafiote, au distrus această instituție a statului român, ANAR, cu acceptul tacit al autorităților statului. Iar scandalurile din ultima perioadă, care au zguduit din temelii Administrația Națională „Apele Române, arată ce au făcut găștile politice din această instituție strategică”

Tocmai de aceea, spune specialistul în mediu, adevăratele cauze care au condus și dezvoltat în timp aceste tragice evenimente nu vor fi dezvăluite niciodată, deși ele sunt binecunoscute la nivelul „Apelor Române”. Vorbim despre o listă care cuprinde un număr impresionant de cauze ce afectează grav mediul înconjurător. 

  1. Tăierea și masacrarea pădurilor, indiferent de zona de amplasament a acestora, acțiuni care au condus la eroziuni grave în imediata apropiere a ravenelor, viroagelor, torenților necadastrați de pe versanți, dar și a cursurilor de ape cadastrate din zona montană sau de deal; traversarea cursurilor de ape cu bușteni, material lemnos greu, care au distrus cursurile de apă, le-au schimbat cursurile; depozitarea pe acestea a resturilor de material lemnos rezultat în urma tăierilor și procesărilor arborilor;

  2. Depozitarea necontrolată de gunoaie, deșeuri menajere, deșeuri din demolări din construcții pe cursurile de ape, zonele de protecție care sunt antrenate masiv la viituri;

  3. Construcția de case, clădiri cu diferite destinații economice, sociale etc pe zonele de protecție a cursurilor de ape. Să nu uităm tragicul eveniment ce a avut loc, anii 2000, la Poiana Teiului, județul Neamț, din zona “coada lacului”, când, într-o cabană, au decedat trei tineri din cauza fenomenelor periculoase de zăpor. Oare acea cabană, care era construită ilegal de ceva timp, nu a fost văzută de șeful S.G.A. Neamț și de  inginerul șef de la acea vreme sau de către șeful biroului exploatare de la S.G.A. Neamț? Nimeni nu are nimic pe conștiință?

  4. Construirea de depozite de deșeuri pe cursurile de apă necadastrate sau cadastrate, care poluează și sunt un factor de poluare permanentă a apelor și a marilor acumulări ( de exemplu, depozitul de deșeuri din satul Ceahlău, comuna Ceahlău, județul Neamț, pe pârăul Podiș);

  5. Neimplicarea conducerilor administrațiilor bazinale de apă ale A.N.A.R. și a direcțiilor silvice în coordonarea unor programe de aplicare clară a legislației din domeniul silvic, dar și al apelor pentru sancționarea tuturor societăților care încalcă legislația cu bună știință.

  6. Exploatarea haotică, ilegală a agregatelor minerale din cursurile de ape pe secțiuni în care rezerva de agregate este epuizată de ani de zile (de exemplu, râul Moldova, râul Siret, râul Bistrița, râul Suceava și afluenții lor); aceste exploatări sunt motivate de reprofilarea/regularizarea cursurilor de ape, aducerea cursurilor de ape pe mijlocul albiei, adică niște minciuni ordinare care au dus la distrugerea intenționată a cursurilor de ape, cu complicitatea directă a celor care au emis actele de reglementare de gospodărire a apelor și a conducerilor administrațiilor bazinale și, în mod direct, a conducerilor A.N.A.R. care au știut despre acest fenomen infracțional, fără să ia nicio măsură. Lună de lună, s-au raportat la nivel de A.N.A.R., la diferite compartimente, aceleași sancțiuni aplicate unor societăți comerciale care au exploatat agregate minerale, sancțiuni de zeci de mii de lei. Dacă era vreun interes din partea conducerilor corupte ale A.N.A.R., se luau măsuri mult mai severe, legale, care eliminau din start orice societate care încalcă, cu bună știință, Legea Apelor 107/1996 și care repetă furtul de agregate minerale, dar nu s-a vrut. Scaunele moi, cu beneficii alese și mari nu le-au dat voie.

  7. Exploatarea agregatelor minerale pe zonele de protecție a cursurilor de ape, prin crearea unor drumuri ilegale în cursurile de ape, care au condus la coborârea talvegului albiilor în unele secțiuni de 4,5 – 7,5 m. Așa a fost coborât ilegal freaticul zonal și central din satele și comunele pe unde trec cursurile de ape.

  8. O parte din vină o au și societățile deconcentrate care se ocupă cu emiterea actelor de reglementare pentru funcționarea acestor activități de exploatare a materialului lemnos, de exploatare a agregatelor minerale, dar și cele de control de specialitate, ca de exemplu Garda Națională de Mediu, comisariatele județene, Garda Forestieră, administrațiile bazinale, prin inspecțiile de ape, care, de multe ori, se prefac că nu văd și iau apărarea celor de la birourile Avize, Autorizații. De asemenea, nimeni nu vrea să vadă conducerile administrațiilor bazinale care trunchiază așa zisele licitații pentru perimetrele de exploatare agregate. Altfel nu se explică cum de  societăți, care au fost sancționate ani de zile, câștigă tot ele „licitațiile”.

  9. La o analiză atentă și detaliată, se constată că în aceleași secțiuni de curs de apă, an de an. apar și câștigă licitațiile aceleași firme, în spatele cărora stau interese oculte ale politicienilor locali, centrali, primari corupți etc

  10. Șefii „Apelor Române”, dar și ai structurilor din teritoriu refuză să colaboreze cu foștii custozi care au reușit, cât de cât, să impună respectarea legilor în domeniul silvic și al apelor.

  11. În anexa Văleni a orașului Piatra-Neamț, inundațiile au făcut prăpăd în ultimii ani. După inundații, viituri locale sau la nivelul unor bazine hidrografice, s-au trezit din adormire unii primari, prefecți și momâi puse politic la nivelul unor S.G.A.-uri sau administrații bazinale, care au afirmat că, pentru a preveni inundațiile în zonele în care se formează torenți pe versanții din zona silvică și în zonele pâraielor regularizate din municipiul Piatra-Neamț, ar trebui proiectate lucrări de corectare torenți și investiții în bazine de retenție în zona silvică, precum și lucrări de îndiguire și curățare a pâraielor regularizate, aflate în administrarea SGA Neamț. Greșit! Prima dată, trebuie întreținute, salubrizate toate lucrările aflate în administrarea S.G.A. Neamț. Ar trebui cercetați penal toți cei care au atribuții de exploatare lucrări hidrotehnice și care, an de an, nu își fac datoria. Banii pentru asemenea lucrări sunt dirijați cu precădere de directorii S.G.A.- urilor, cărora li se cere politic să facă lucrări! Toți cei care au atribuții de a informa tehnic conducerea S.G.A. Neamț despre lucrări construite pe cursurile de ape și care se prefac că nu văd (de exemplu, podurile ilegale de pe pârâul Secu Vaduri, din comuna Alexandru Cel Bun, județul Neamț). Ar trebui ca DNA să verifice ce lucrări are S.G.A. Neamț la Vaduri, Bâtca Doamnei și care sunt motivele pentru care nu s-au executat de ani de zile, pentru că, după fiecare viitură, se întocmesc rapoarte cu modul de comportare a lucrărilor existente, cauzele acestor viituri, propuneri de lucrări. Unde sunt aceste rapoarte și cine le-a întocmit?  Cu siguranță, aceste rapoarte sunt la sediul A.B.A. SIRET Bacău.

  12. Cum s-a preocupat Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț de curățarea permanentă a albiilor de scurgere ale pâraielor aflate în administrarea acestei instituții: Mânăstirii, Turcului, Doamna, Cărbunoasa, Potocina și Borzogheanu și de realizarea de proiecte de investiții în refacerea și consolidarea îndiguirilor pâraielor aflate în administrarea acestei instituții care, în mod frecvent, crează probleme. Modul aiuritor de a  face promisiuni ferme, fără un suport legal tehnic, de către directori puși politic, care habar nu au unde lucrează, fac de râs atât instituțiile în cauza, cât și administrațiile și ministerele cărora li se subordonează!

Ultimele acțiuni în forță ale DNA, care, cei drept, foarte târziu a început arestările „marilor balauri” corupți din ANAR , foștii directori Bratanovici și Sandu Victor, par să dea o speranță că vor urma și alții, ca Relu Adam și chiar și o parte a celor care au „scăpat” la pensie”. 

D. MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Manole 21 februarie, 2021 at 10:13 Răspunde

    In Jud Neamt catastrofele de pe toate raurile dar si Lacului Bicaz s-au produs cu semnatura „eminentului student” Ion Pavaleanu care a reusit sa-i convinga pe toti politicienii de la putere de „eminenta” sa in servilism si pupincurism.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.