Jenant! Investiții străine de câteva sute de euro într-un an

0
410

Economia locală a înregistrat, într-un an, investiții străine noi nefiresc de mici. Pandemia de Covid-19, ce a marcat economia globală, nu poate constitui un motiv care să stea la baza justificării valorii jenante a investițiilor străine în Neamț, deoarece județul a fost șters de câțiva ani de pe harta marilor investiții. Companiile străine, chiar și în pandemie, au fost prezente în județele dezvoltate ale României. Nu și la noi. 

Anul trecut, județul Neamț a beneficiat de investiții străine noi, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, ce nu au atins valoarea de 550 de euro. Atât au fost dispuși investitorii să injecteze în economia locală. O jumătate din an, investițiile au fost pe zero. Cealaltă jumătate a anului a însemnat investiții de toată jena, cea mai mare fiind înregistrată în august, de 215 de euro, iar cea mai mică, de 20,8 euro, în martie. Cele 12 noi societăți comerciale, cu capital străin, ce au fost înmatriculate în 2020, au adus 542,9 euro în Neamț.

În schimb, din peisajul economic local au dispărut, în aceeași perioadă, 17 firme străine cu un capital de peste 65.000 de euro, acestea fiind radiate din registrul comerțului.

Companiile străine, care activează în Neamț, au investit, anul trecut, aproape 730.000 de euro, majorându-și capitalul.

În luna decembrie a anului precedent, județul a înregistrat zero investiții străine noi, alături de alte județe precum Vaslui, Teleorman, Giurgiu, Botoșani. Tot atunci, două firme și-au majorat capitalul social cu 30.000 de euro.

Județul Neamț a stat mult mai bine la investițiile autohtone în anul precedent, fără ca măsurile luate în pandemie să-și fi pus amprenta. Ba chiar a fost mai bine decât în anii precedenți.

În 2020, în Neamț au fost înmatriculate 1.118 societăți comerciale, cu un capital social în valoare de 1,49 milioane de lei (puțin peste 300.000 de euro), cea mai mare sumă fiind înregistrată în septembrie (872.400 de lei, de la 112 firme), iar cea mai mică, în aprilie (6.900 de lei, de la 26 de firme).

(Sursa foto: business-review.eu)

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.