Primarul de Timișești, despre secretizarea contractelor de deszăpezire: „Este o greșeală, nu avem nimic de ascuns!”

1
1957

Vasile Mărculeț (foto), primarul comunei Timișești, recunoaște că are partea sa de vină pentru că instituția pe care o conduce nu a pus la dispoziția consilierului local Mihai Vornicu informațiile solicitate, respectiv toate contractele de deszăpezire încheiate de primărie în ultimii 8 ani. Are și o scuză pentru cele întâmplate și arată cu degetul spre consilierul local Vornicu pe care l-ar fi invitat la primărie pentru a analiza documentele, însă cel din urmă a ales calea solicitării scrise.  

În plus, primarul spune că nu a știut că trebuie să facă publice toate contractele de achiziții publice cu valoare de peste 5.000 de euro, pe site-ul primăriei. A promis că va corecta acest lucru în cel mai scurt timp posibil. La fel ar trebui să procedeze și alte primării din Neamț, și nu puține la număr, care nu și-au publicat contractele de achiziții publice pe site. Secretarii au obligația să se implice astfel încât pe site-ul primăriilor să fie publicate aceste informații, plus altele, cum ar fi hotărârile de consiliu local, procesele verbale de ședință etc.

„Îmi asum că este o greșeală, că nu i-am răspuns domnului Vornicu punctual, dar vă spun și motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru. Pe domnul Vornicu, de când și-a anunțat candidatura la primărie, înainte de alegeri, eu l-am invitat la primărie să culeagă orice informație și am dispus ca orice document solicitat să îi stea la dispoziție. Niciodată nu a venit la primărie, a  căutat mereu fel de fel de informații și circ în mediul online. La un moment dat, înainte de alegeri, mi-a făcut o solicitare referitoare la contracte, concesiuni, chirii, vânzări și altele. I-am dat toate contractele blurate, iar în secunda doi le-a publicat pe Facebook, acuzând că am vândut, am furat, am dres. Asta, în condițiile în care toate au fost în cadrul legal. Când a făcut ultima solicitare referitoare la contractele cu deszăpezirea, personal i-am spus că vină la primărie și să le studieze, fiind vorba de documente și din urmă cu 8 ani. Ideea este că nu am nimic de ascuns, ne conformăm legii. Eu chiar acum am aflat acum că trebuie publicate toate contractele de achiziții publice pe site! Am dat dispoziție să fie publicate toate contractele! Referitor la speța domnul Vornicu, mie mi-a demonstrat că nu are un interes de a afla, ci are interes de a face circ. O să-i dăm toate contractele. L-am invitat, la ultima ședință, chiar și pe prefect, ca să lămurim și acest aspect. Înainte de a formula răspunsul trimis domnului Vornicu, secretara s-a informat, chiar a vorbit și cu cineva din prefectură… Nu ne-am mai întâlnit niciodată cu situația respectivă, adică să ni se ceară documente încheiate în urmă cu 8 ani, să ne ducem la arhivă și așa mai departe. În fond, dacă s-a greșit o ne conformăm, o să publicăm toate contractele.  Așa cum am mai spus, nu avem nimic de ascuns!”, a declarat Vasile Mărculeț.

În urmă cu câteva zile, Prefectura Neamț a atras atenția primarului și secretarei de la Primăria Timișești că au greșit atunci când au refuzat să pună la dispoziția consilierului local Mihai Vornicu contractele de deszăpezire din ultimii 8 ani. Prefectura  a comunicat că informații cerute de alesul local sunt de interes public și trebuie furnizate solicitantului. Mai mult decât atât, prefectul le-a reamintit celor din Primăria Timișești că sunt obligați  să facă publice, pe site-ul instituțiilor, contractele de achiziții publice cu valoare mai mare de 5.000 de euro. N-ar fi rău ca, pentru intrarea în legalitate, Prefectura să trimită o adresă similară tuturor primăriile din județ.

Daniel MURARU

Citește și:

Primăria Timișești, moșia primarului. „Boierul” ține ascunse contractele de deszăpezire

 

 

1 comment

  1. Despre fraieri, despre baieti smecheri 6 ianuarie, 2021 at 15:31 Răspunde

    Intr-adevar, nu este obligatia dlui Primar sa posteze pe site-ul institutiei publice, pe care o reprezinta, acele informatii despre care se face referire in materialul anterior. Atributii in acest sens, are consilierul de achizitii sau persoana desemnata cu atributii in domeniul achizitiilor, doar cu acordul scris al dlui Primar. Sau secretarul general al comunei, prin consemnarea in fisa postului si stabilirea precisa a atributiilor de serviciu. Sau prin folosirea unui serviciu extern, reprezentat de o persoana imputernicita, in scris, prin contract, de catre reprezentantul legal al institutiei publice, in acest scop. Este interzisa publicarea pe site-ul institutiei, a oricarui document sau inscris oficial, fara acordul dlui Primar. Semne de intrebare se nasc in alta privinta. De ce timp de 8 ani, dupa cum se precizeaza in articol, nu au fost facute publice pe site-ul Primariei Timisesti, acele contracte incheiate pentru dezapezire? De ce trebuie permanent tot felul de cereri si formulare completate, pentru a sti locuitorii comunei Timisesti, cum sant cheltuiti banii lor? Bani truditi cu sudoare si varsati in visteria comunei. Aici este problema.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.