Decembrie 1989 – Piatra-Neamț: „Fraților, Armata, Miliția și Securitatea sunt alături de popor!”

1
350

În decembrie 1989, îngrădirea libertății și lipsurile în general, dar și comportamentul celor care s-au complăcut deservind regimul comunist, i-au scos pe români în stradă. Unii, mai curajoși, timișoreni, bucureșteni, arădeni, brașoveni, au ieșit în stradă să denunțe dictatura înainte ca Nicolae Ceaușescu și consoarta lui să fugă. Alții, mai temători, au ieșit în stradă după 22 decembrie, adică după momentul în care Ceaușescu a părăsit, cu un elicopter, sediul CC al PCR. Surprins într-o filmare, episodul cu elicopterul, în care se afla cuplul dictatorial, ridicându-se de pe acoperișul sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, a rămas viu în memoria românilor. Fuga dictatorului a dat semnalul schimbării, sute de mii de români din toată țară ieșind în stradă. S-a întâmplat în toate orașele României, în special în municipiile reședință de județ. Mulți au dat bir cu fugiții imediat după ce au apărut zvonurile că „teroriștii lui Ceaușescu” acționează împotriva protestatarilor și s-au retras în case, așteptând ca lucrurile să se limpezească. Era un moment dificil, în care nu se știa cine va ieși învingător. Cei care au rămas pe baricade și în perioada de după fuga lui Ceaușescu, într-un moment în care nimeni nu avea habar ce o să se întâmple în România, merită toate laudele, dar și statutul de revoluționar. Și la Piatra-Neamț, ca și în alte orașe din țară, mulți revoluționari au fugit când au auzit că „teroriștii” încep să recupereze din terenul pierdut de Ceaușești. Totuși, în prima linie a rămas o mână de oameni, adică cei care au reușit să cucerească „Casa Albă”- sediul Comitetului județean de partid – care, astăzi,  adăpostește sediul Consiliul Județean Neamț și al Prefecturii Neamț.

În filmarea realizată la Piatra-Neamț în data de 22 decembrie 1989, după fuga cuplului dictatorial, se disting două scene importante: una cu balconul aglomerat al „Casei Albe” și o alta cu oamenii ieșiți în stradă. „Dialogul” dintre cele două părți, gestionarii Revoluției și poporul, arată atmosfera care domnea, în acele zile, în România: de confuzie, teamă și de neîncredere.

„Fraților, Armata, Miliția și Securitatea sunt alături de popor!”, le-a spus, în 22 decembrie 1989, preotul Constantin Țuțuianu celor adunați în fața „Casei Albe”. Afirmația a fost întâmpinată cu huiduieli puternice, și a arătat că românii nu aveau de gând să uite atât de ușor că o contribuție importantă la viețile lor chinuite au avut-o organele represive al statului comunist – Miliția și Securitatea.

Mulți dintre cei care apar în imaginile de mai jos nu mai sunt printre noi, părăsind, între timp, această lume.

Daniel MURARU

1 comment

  1. constantin 22 decembrie, 2020 at 08:37 Răspunde

    Mare revolutie a fost la Piatra Neamt.Informatorii cunosteau pontul si au iesit la atac.Pana pe 22 decembrie 1989 am stat cumintei p e unde am putut.Cand am vazut ca a fugit dictatorul am devenit revolutionari.Sa nu uitam ca pe 21 decembrie se luase salariile la partid si erau multe de luat.UTC-UL tocmai adusese tv. color si erau depozitate prin birouri.De asemenea erau stransi banii de revelion.Pentru baietii harnici era o adevarata avere.Asa au devenit revolutionari.Acum tot amarasteni pe drumuri sunt.Dupa cum arata societatea romaneasca cred ca nimeni nu e bucuros unde am ajuns.Una cu alta continuam acest joc grotesc si zicem ca poporul roman a infaptuit revolutia.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.