„Pentru ce s-au sacrificat martirii în acel decembrie însângerat?”

0
553
Cu fiecare an ce trece, tristețea și umilința ne umplu sufletele. Ceea ce trebuia să fie una dintre marile sărbători naționale, pentru că între 16 – 22 decembrie 1989 românii și-au câștigat libertatea și dreptul la un nou început spre echitate, respect, bunăstare și revenirea la normalitate. Cel puțin așa am sperat atunci, când drumul spre aceste idealuri a fost pavat cu trupurile a peste 1.000 de morți și a 3.000 de răniți. Majoritatea tineri, frumoși și entuziaști, însetați de viață și de libertate. Ei s-au sacrificat pentru acest drum, potecile pe care ne-au dus comuniștii se înfundaseră de mult și oricum, nu duceau nicăieri.
Nu voi intra în detalii, fac doar o trecere în revistă a evenimentelor.
Protestele au început pe 16 decembrie, la locuința pastorului reformat Laszlo Tokes. Noaptea, manifestanții ocupaseră centrul Timișoarei, pe 17 decembrie s-a tras, fiind ucise peste 60 de persoane și rănite alte câteva sute, dar îndemnul timișorenilor s-a propagat rapid: ”Azi în Timișoara, mâine în toată țara!”. Pe 22 decembrie, Ceaușescu fuge, iar populația din România este cuprinsă de o explozie de bucurie că dictatorul a fost îndepărtat și, o dată cu el, și comunismul. Așa să fi fost oare? De Nicolae Ceaușescu și de soția sa noile autorități au scăpat repede, împușcându-i în ziua de Crăciun, dar comunismul s-a perpetuat prin noii conducători, legați puternic de foștii prin aceleași practici politice, aceleași obiceiuri și mentalități. Conducerea a fost preluată de aceleași Mării, cu alte pălării.
Au trecut 30 de ani și nu s-au găsit răspunsurile, nici nu s-au căutat, la multe întrebări. Cine au fost teroriștii care ne-au ucis frații și părinții, de ce nu s-a aplicat Punctul 8 AL „Declarației de la Timișoara”, de ce nu a fost înlăturat comunismul prin reforme adevărate, ce funcții au avut înainte de ’89 actualii îmbogățiți și conducători ai României?
Decembrie 1989 trebuia să ne aducă libertatea și normalitatea așteptată, dar ne-a adus, în schimb, hoția, minciuna, incultura, iresponsabilitatea, sărăcia, analfabetismul etc. Pentru ce s-au sacrificat martirii în acel decembrie însângerat? Pentru ca ucigașii lor să se bucure de privilegii și să le pângărească mormintele și amintirea?
Decembrie 1989 trebuia să fie un alt început pentru poporul român și România, dar ticăloșii care au condus în ultimii 30 de ani au deviat cursul firesc al lucrurilor, încât se pare că mergem pe drumul sfârșitului. 
 
(Sursa foto: www.dcnews.ro)
 
Prof. Vălu Năstăselu

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.