Pupăza

2
335

Majoritatea știți ce este pupăza. Pasărea aceea moțată și cu ciocul lung, gălăgioasă, cu un cuib împuțit pentru a se apăra de prădători, foarte rapidă și la fugă, dar și la apucat. Utilă, pentru că se hrănește cu dăunători, doar dacă este pupăză naturală, nu una vopsită.
Pupăza noastră este, însă, altfel, parcă împotriva naturii. Și-a părăsit scorbura, nu alungată de Nică, a căutat o scorbură mai confortabilă. La început nu era foarte interesată de culoarea crestei care, pentru o perioadă, a fost portocalie, apoi roșie, iar acum galbenă.
Galbenă ca lămâia, dar cu miros de pupăză, ca și cel produs de oameni și din care pasărea noastră se hrănește.
Pentru că ea cânta fals și, ca pupăză, era ridicolă, a plecat cu o altă surată, care era șefă peste mai multe scorburi. Pupăza noastră s-a înfipt bine în noua locație și, cu pupu-n sus , cu pupu-n jos, pupu-n față, pupu-n spate, a preluat scorbura vopsită-n galben, galben ca lămâia, dar fără Maria pe care a concediat-o, pentru că voia să o șteargă la cioc.
Stăpână pe cea mai confortabilă parte a scorburii, pupăza noastră o vrea acum pe toată și se pare că o va ocupa, pentru că stăpânii scorburii sunt tot galbeni și au nevoie de pupeze, nu de oameni.
Mândra noastră moțată vrea să intre și în scorbura centrală, chiar dacă nu se pricepe la nimic. Dar tocmai asta vor și cintezoii din Capitală, o pasăre care nu-și dă seama ce este cu ea și, ca și cintezoii roșii, să cânte fără să înțeleagă nimic. Este drept că fauna românească este foarte colorată și variată, așa că pupăza noastră nici nu ar face mare distonanță cu păsările din Parlament Zoo Grup.
Ca un naiv, credeam că în Românica mai sunt și oameni, dar păsările cu păsăricile lor s-au strecurat în scorburi unde au dat peste cuci pe care i-au păcălit, pentru că le-au luat ouăle. Oare le-au și clocit?
În această grădină zoologică pot intra numai păsările care doar strică sau fură și nu se pricep la nimic. Totuși, am o nedumerire, cum de moțata noastră, care și-a păcălit și suratele și cucii, nu este doctor în impostură, minciună și prostie?
 
(Sursa foto: www.dreamstime.com)
 
Prof. Vălu Năstăselu

2 comments

 1. FLORIN 30 noiembrie, 2020 at 16:10 Răspunde

  Am impresia ca ”pupaza”asta se numeste in realitate Panaite membru PDL/PSD/PRO ROMANIA/PNL.
  I se potriveste perfect profilului schitat mai sus adica:
  Fara meserie/Traseist /Turnator la securitate/Fara caracter/Fara principii morale si fara scrupule fiind ghidat in viata numai de sifonarea banului public.
  Pupaza Panaite va fi si motivul pentru care PNL va pierde alegerile in Piatra Neamt insa observ ca acest lucru nu-l deranjeaza pe Cozmanciuc si conducerea PNL de unde tragem concluzia ca ”profitul”a fost atat de mare de pe urma ”propulsarii”lui Panaite pe functia de ”SECRETAR DE STAT”la MEDIU el avand o vasta experienta in domeniu de cand plimba vacile pe la Dragomiresti incat se ”justifica”orice pierdere electorala.
  Vorba aia:Ce-i in mana nu-i minciuna
  Nu-i asa Cozmanciuc?
  PNL=PSD=PDL=Panaite
  Astea sunt oamenii competenti,seriosi si profesionisti conform sloganurilor PNL,cu care vor sa SCHIMBE Romania.
  Absolut PENIBIL.
  A vota USR este ultima sansa pentru a scapa de aceste partide corupte si anacronice controlate de securistii prosti si tradatori care au jefuit la os aceasta tara.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.