Pensionarii din județ, mai săraci. Foștii magistrați, pensii de 13 ori mai mari

1
529

Foștii magistrați, procurori și judecători, se bucură de bani și mai mulți, după ce, luna trecută, pensiile de serviciu au crescut. Nu același lucru poate fi spus despre pensionarii cu pensii normale, adică cele calculate după contributivitate, care au scăzut, la nivelul județului Neamț, cu un leu.

Trebuie spus că pensiile de serviciu sunt formate din două componente: una care este calculată pe bază de contributivitate, bani ce provin din bugetul asigurărilor sociale de stat, iar cealaltă, cea mai consistentă, este suportată din bugetul de stat.

Așadar, pensia medie a magistraților a ajuns, în octombrie, la 19.720 de lei (din care 3.656 de lei au provenit de la bugetul asigurărilor sociale de stat și 18.320 de lei au fost suportați de bugetul de stat), în creștere cu 80 de lei comparativ cu septembrie, în timp ce pensia normală medie pe județ a scăzut cu un leu, fiind de 1.466 de lei. În ianuarie, pensia specială medie a magistraților a fost de 18.771 de lei.

O creștere cu 9 lei, în cele zece luni, a fost înregistrată și la pensia de serviciu medie a foștilor grefieri, informaticieni și registratori din instanțele judecătorești și parchete. În octombrie, pensia medie a fost de 4.765 de lei, din care 2.459 de lei au provenit de la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar 2.601 lei, de la bugetul de stat.

Restul pensionarilor a trebuit să se descurce cu suma derizorie pe care au primit-o, de 1.466 de lei, cât a fost media în octombrie.

Luna trecută, județul număra 115.576 de pensionari, mai mulți cu 126 de persoane față de septembrie, cărora statul le-a achitat pensii în valoare de 169.489.146 de lei, în creștere cu 168. 135 de lei comparativ cu luna precedentă.

În perioada comparativă, o scădere considerabilă, cu 80 de persoane, a fost înregistrată în privința numărului pensionarilor proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor. Valoarea medie a pensiei, în acest caz, a fost de 635 de lei, în plus cu un leu, în total statul plătind, în octombrie, 5.534.753 de lei, mai puțin cu 43.830 de lei față de septembrie.

La finele lunii octombrie, în Neamț erau evidențiate ca beneficiari ai pensiei sociale 22.848 de persoane, în creștere cu 6 cetățeni comparativ cu septembrie, și 5.330 de pensionari agricultori, în minus cu 7 persoane. Pensia socială medie provenită de la bugetul de stat, în cazul pensionarilor din sistemul public, a fost de 283 de lei, în plus cu un leu, iar pensia socială medie a pensionarilor agricultori a fost de 165 de lei, în minus cu 7 lei.

Luna trecută, județul Neamț s-a situat pe locul 15, după valoarea scăzută a pensiei, fiind în fața județului Brăila, unde pensia medie a fost de 1.464 de lei, și după Harghita, care a înregistrat o pensie medie de 1.477 de lei.

Sunt județe în care pensionarii au venituri și mai mici, de 1.261 de lei, precum județul Botoșani sau Giurgiu, care a înregistrat o pensie medie de 1.270 de lei. Sunt, însă, și pensionari care se bucură de venituri mai mari, precum cei din Hunedoara, unde pensia medie a fost, luna trecută, de 2.108 lei. Nivelul cel mai ridicat al pensiei medii îl putem întâlni în Capitală, de 2.327 de lei.

La nivel național, pensia medie a fost de 1.588 de lei.

N.R.

1 comment

  1. FLORIN 23 noiembrie, 2020 at 11:51 Răspunde

    Pentru acest lucru trebuie sa-i multumim PSD ului si in mod special lui Ponta,mincinosul secolului XXI si ”lucrator” zelos al Serviciilor maronii sub protectia carora se afla…si care,ca sa scape de puscarie,a ”facilitat” in Parlament ajutat fiind de coruptii santajabili de acolo din PSD/PNL spaguirea/marirea aberanta a salariilor coruptilor incompetenti din SRI/Justitie/Politie/Servicii adica cei care au distrus aceasta tara iar in plus drept multumire pentru aducerea pe butuci a acestei tari le-a ”acordat”si pensii speciale/serviciu halucinante.
    Falimentul Romaniei din cauza acestei clase politice formate numai din hoti si corupti santajabili de statul securistio mafiot este….aproape.
    Din cauza acestei clase politice mizerabile un intreg popor munceste sa intretina acest fanarioti din institutiile mai enumerate care traiesc in lux si opulenta pe seama unor prosti care voteaza si valideaza in continuare acest stat mafiot.
    Votati prostilor in continuare cu PNL/PSD si PMP.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.