Dumea, fost angajat al Guvernului la Cabinetul Oanei Bulai, a ajuns în fața judecătorilor. Este acuzat că a vrut să demoleze o clădire veche de peste un secol

0
2144

După mai bine de doi ani de cercetări, anchetatorii nemțeni au finalizat dosarul în care romașcanul Mihai Bogdan Dumea a fost anchetat penal sub aspectul comiterii unor fapte prevăzute și sancționate de Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Dumea a fost trimis în judecată, dosarul fiind acum analizat de judecătorul de cameră preliminară ce va decide dacă judecata poate să înceapă. Romașcanul, care a avut calitatea de consilier în Cabinetul Oanei Bulai, fost consilier de stat al premierului Dăncilă, este unul dintre cei care au făcut multe afaceri profitabile cu Consiliul Județean Neamț, majoritatea în perioada în care Oana Bulai, a fost consilier personal al președintelui Ionel Arsene. Relația de prietenie dintre Oana Bulai și Bogdan Dumea este de notorietate, la fel ca și în cazul tovărășiei Arsene-Bulai. Tocmai ca urmare a acestei relații, Bulai candidează acum pe un loc eligibil pe lista PSD la Camera Deputaților. 

Dacă pentru sifonarea banului public Dumea nu a dat (încă) socoteală, în cazul clădirii boierești din centrul Romanului, pe care a vrut să o demoleze, după cum îl acuză anchetatorii, riscă să fie condamnat.

Situația gravă în care a ajuns clădirea, construită în secolul al XIX, aflată, în prezent, la un pas de prăbușire, a obligat Institutul Național al Patrimoniului să intervină și să ceară clasarea de urgență a imobilului în patrimoniul cultural.

Dumea a cumpărat casa de pe strada C.A Rosseti, nr.1, foarte aproape de sediul Poliției Roman, în luna martie 2018, cu gândul să o demoleze, iar în loc să construiască o clădire de birouri. Pentru asta, a solicitat  de la Primăria Roman autorizație de demolare, funcționarii comunicându-i că imobilul se află în zona de protecție a unor monumente și că nu se poate interveni asupra lui decât cu acceptul Direcției de Cultură Neamț. Specialiștii de aici au analizat solicitarea și au dat aviz negativ pentru demolare, soluția avansată fiind restaurarea și reabilitarea.

Au vrut să provoace prăbușirea clădirii

Ulterior, în vara anului 2018, adică la câteva luni după ce Dumea a cumpărat-o, clădirea, care rezistase trecerii timpului, a început să se dezintegreze. În primă fază, casei boierești i-a dispărul tâmplăria și chiar un stâlp. A fost monentul în care polițiștii au demarat ancheta, la sesizarea Direcției de Cultură Neamț. În urma cercetărilor, oamenii legii au stabilit că, după ce i s-a interzis să demoleze casa, Dumea ar fi pus muncitorii să strice elementele decorative. Lucrătorii au spart porticurile pe câte o latură ca să le provoace prăbușirea, însă nu le-a ieșit; au spart toate capitelurile coloanelor decorative. Dumea s-a apărat în fața acuzațiilor spunând că nu a fost vorba de nicio demolare, dând vina pe hoții care ar fi furat materialele. Probele anchetatorilor arătau cu totul altceva, și anume că distrugerile au fost provocate, într-o zi de sâmbătă, de oameni coordonați de Dumea. În timpul anchetei, Institutul Național al Patrimoniului a cerut clasarea de urgență a imobilului în patrimoniul cultural. Decizia i-a interzis proprietarului, până la finalizarea dosarului penal, orice acțiune împotriva casei boierești, plus obligația de a o păzi și întreține.

Februarie 2020: 

Proprietarul, amendat cu 8.000 de lei

În luna februarie a acestui an, Bogdan Dumea a fost sancționat de polițiști  cu suma de 8.000 de lei, oamenii legii întocmind încă un dosar penal, pentru distrugere.

Măsurile au fost luate după ce, în după amiaza zilei de 16 februarie 2020, un incendiu izbucnit într-una dintre camerele casei a dus la arderea a 100 de kilograme de deșeuri. Amenda acordată a fost pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute de Legea privind protejarea monumentelor istorice. Imobilul are regim de monument istoric, iar proprietarul este obligat de lege „să asigure paza, integritatea și protecția, să ia măsuri pentru prevenirea și stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparații curente și de întreținere a acestora în condițiile legii”.

Nu a fost primul incendiu care a afectat casa boierească. În aprilie 2019, adică după mai bine de un an de când imobilul a fost cumpărat de Dumea, pompierii militari au intervenit pentru a stinge un incendiu izbucnit într-una dintre camerele imobilului, cineva dând foc unei saltele. Mama lui Dumea, care locuiește vizavi de casa boierească, a acuzat oamenii străzii care s-ar fi aciuat în imobilul părăsit. După acest incident, la recomandarea autorităților, proprietarul a blocat ferestrele.

La puțin timp după incendiu, Rocsana Josanu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Neamț, a avut o reacție dură la adresa lui Dumea pe care l-a acuzat public că nu a protejat clădirea: „Domnul Dumea Bogdan, <bun proprietar al clădirii>, are un dosar penal pe rol pentru demolare fără autorizație. A fost obligat să pună în siguranță clădirea pe durata cercetărilor, lucru pe care nu îl respectă. Vrea, în schimb, să pozeze în victimă, încălcând în mod repetat legea. În luna martie 2018, această clădire era în stare de conservare satisfacătoare și așa a stat mulți ani înainte, până când s-a decis domnul Dumea că vrea să o demoleze. Și, văzând că nu poate obține documente în acest sens, o face folosind tot felul de tertipuri și minciuni. Nu se întreabă nimeni cum s-a păstrat acest imobil atâția ani în stare bună și, deodată, vine un individ plin de bani și vrea să-l demoleze ignorând legea? Și culmea, clădirea rezistă, săraca, în ciuda tuturor încercărilor de a o rade de pe suprafața pământului”.

Rocsana Josanu a revenit cu o completare, dar și cu o poză a casei, făcută în luna martie 2018, când a fost cumpărată de Dumea, în care se vede că imobilul este întreg.

„Așa arăta clădirea în luna martie 2018. Chiar credeți că o asemenea construcție se poate autodemola până la starea în care se află acum, într-un an de zile? Cred că și un copil își dă seama că aici s-a intervenit mult pentru a distruge mai ales elementele arhitecturale. Și încă ceva, mama distinsului proprietar, care locuiește peste drum, nu a auzit cum oamenii străzii au intrat în clădire, forțând geamurile, așa cum ea însăși declară în filmare?”

Poza prezentată de Rocsana Josanu, despre care afirmă că a fost realizată în martie 2018:

 

IULIE 2012 (Google Maps):

AUGUST 2018 (Google Maps):

NOIEMBRIE 2019:

FEBRUARIE 2020: 

FEBRUARIE 2020:

19 NOIEMBRIE 2020:

În prezent situația a rămas aceeași, cu mențiunea că bălăriile au acaparat curtea, ascunzând starea deplorabilă a casei de ochiul trecătorului, semn că proprietarului puțin îi pasă de această bijuterie arhitectonică din centrul Romanului. La cum arată în prezent imobilul, „ajutat” să se prăbușească, este greu de crezut că va rezista până la sfârșitul procesului.

Daniel MURARU

Citește și:

Viitor monument istoric, la un pas de prăbușire sub ochii Poliției. Primăria Roman, fără reacție

Un nou dosar penal și amendă pentru proprietarul casei boierești din centrul Romanului. Imobilul are regim de monument istoric

CJ NEAMȚ, SAT FĂRĂ STĂPÂN? AMICUL CONSILIEREI BULAI, BANI BUNI ȘI DIN COLANTARE

CUM SE “SIFONEAZĂ” BANI LA CONSILIUL JUDEȚEAN? AMICUL CONSILIEREI LUI ARSENE, CONTRACTE GENEROASE

La Târgul de Crăciun, jaf ca-n codru! Autoritățile și opoziția tac 

Numit consilier în Guvernul României, după ce a sifonat banii județului

Dumea, consilierul Oanei Bulai și responsabil cu imaginea lui Arsene pe Facebook, anchetat penal. A vrut să demoleze o casă din secolul XIX

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.