Dumea, consilierul Oanei Bulai și responsabil cu imaginea lui Arsene pe Facebook, anchetat penal. A vrut să demoleze o casă din secolul XIX

7
2685

                             

Mihai Bogdan Dumea, o mai veche cunoștință a publicației atacul.ro despre care relatam, în urmă cu doi ani, că prin firma sa a sifonat o parte din suma alocată pentru organizarea primei ediții a Târgului de Crăciun de la Neamț, eveniment care ar fi investigat de DNA, face obiectul unui dosar penal. Acesta este cercetat pentru fapte prevăzute și sancționate de Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Cercetările sunt destul de avansate, iar șansele ca Dumea să fie trimis în judecată sunt destul de mari. Mihai Dumea, pe lângă afacerile private pe care le derulează, are și calitatea de consilier în Cabinetul Oanei Bulai, consilierul de stat al premierului Dăncilă. De asemenea, Dumea este cel care îi gestionează, în calitate de promotor, reclamele pe Facebook ale lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, inculpat pentru fapte de corupție într-un dosar ce se află pe rolul Tribunalului Neamț.

Situația, în care se află consilierul Oanei Bulai, are la bază tratamentul pe care l-a aplicat unui imobil pe care l-a cumpărat anul trecut în centrul orașului Roman. Casa, una de referință pentru romașcani, acolo funcționând cândva un azil de bătrâni, se află în zona de protecție a unor monumente, așa că legea nu permitea nicio acțiune asupra ei, cu atât mai mult una de demolare. Imobilul, situat pe strada C.A. Rosetti, nr. 1, la o aruncătură de băț de sediul Poliției Roman, a fost construit în secolul al XIX-lea și este o fostă casă boierească, o bijuterie arhitecturală, care poate fi inclusă lejer pe lista imobilelor de referință din Roman.

Numai că Dumea nu a înțeles acest lucru și, după ce a cumpărat casa, în martie 2018, a vrut să o demoleze pentru a construi o clădire de birouri, cu mult beton, oțel și termopane. Primul pas făcut a fost acela de a solicita  de la Primăria Roman autorizație de demolare. Cum imobilul se află în zona de protecție a unor monumente, proaspătul proprietar a fost trimis dupa autorizație la Direcția de Cultură Neamț. Specialiștii de aici au analizat solicitarea și au dat aviz negativ pentru demolare, soluția avansată de specialiști fiind restaurarea și reabilitarea. Ulterior, undeva prin vara anului 2018, clădirea, care rezistase fără probleme mai bine de o sută de ani, a început să se dezintegreze, să-i dispară tâmplăria și chiar un stâlp. Autoritățile s-au pus în mișcare și au demarat o anchetă penală, cercetările preliminare arătând că, după ce i s-a interzis să demoleze casa, Dumea ar fi pus muncitorii să strice elementele decorative. Au spart porticurile pe câte o latură ca să le provoace prăbușirea, însă nu s-au prăbușit; au spart toate capitelurile coloanelor decorative. La sesizarea Direcției de Cultură s-a întocmit și dosarul penal. Dumea s-a apărat spunând nici vorbă de demolare, că hoții au furat materialele. Numai că oamenii legii ar avea probe că lucrurile nu au stat deloc așa, distrugerile fiind provocate, într-o zi de sâmbătă, de oameni coordonați de Dumea. În paralel, în timpul anchetei penale, Dumea se judecă pentru că nu a primit autorizația de demolare și încearcă să convingă reprezentanții de la Ministerul Culturii că imobilul reprezintă un pericol, riscând să se prăbușească. Institutul Național al Patrimoniului a cerut clasarea de urgență a imobilului în patrimoniul cultural, ceea ce dă calculele peste cap proprietarului care vrea să demoleze casa. Până la finalizarea cercetării penale este interzisă orice acțiune asupra imobilului, în caz contrar proprietarul va suporta consecințele.

Așa arată acum casa construită în secolul al XIX-lea:

În aprilie, pompierii militari romașcani au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbuncit într-una dintre camerele imobilului, cineva dând foc unei saltele. Mama lui Dumea, care locuiește vizavi de casa boierească, a arătat cu degetul spre oamenii străzii care s-ar fi aciuat în imobilul părăsit. După acest incident, la recomandarea autorităților, proprietarul a blocat ferestrele. După incendiul care a afectat clădirea, Rocsana Josanu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Neamț, a avut o reacție dură la adresa lui Dumea pe care l-a acuzat public că nu a protejat clădirea: 

„Domnul Dumea Bogdan, <bun proprietar al clădirii>, are un dosar penal pe rol pentru demolare fără autorizație. A fost obligat să pună în siguranță clădirea pe durata cercetărilor, lucru pe care nu îl respectă. Vrea, în schimb, să pozeze în victimă, încălcând în mod repetat legea. În luna martie 2018, această clădire era în stare de conservare satisfacătoare și așa a stat mulți ani înainte, până când s-a decis domnul Dumea că vrea să o demoleze. Și, văzând că nu poate obține documente în acest sens, o face folosind tot felul de tertipuri și minciuni. Nu se întreabă nimeni cum s-a păstrat acest imobil atâția ani în stare bună și, deodată, vine un individ plin de bani și vrea să-l demoleze ignorând legea? Și culmea, clădirea rezistă, săraca, în ciuda tuturor încercărilor de a o rade de pe suprafața pământului”

Rocsana Josanu a revenit cu o completare, dar și cu o poză a casei, din luna martie 2018, când a fost cumpărată de Dumea și în care se vede că imobilul este întreg.

„Așa arăta clădirea în luna martie 2018. Chiar credeți că o asemenea construcție se poate autodemola până la starea în care se află acum, într-un an de zile? Cred că și un copil își dă seama că aici s-a intervenit mult pentru a distruge mai ales elementele arhitecturale. Și încă ceva, mama distinsului proprietar, care locuiește peste drum, nu a auzit cum oamenii străzii au intrat în clădire, forțând geamurile, așa cum ea însăși declară în filmare?”

Poza prezentată de Rocsana Josanu, despre care afirmă că a fost realizată în martie 2018:

 

Este evident că părți din imobil au început să dispară, după ce a fost cumpărat de Mihai Dumea. Acesta, spun sursele noastre, ar fi investit  aproape 700.000 de lei pentru a cumpăra casa.

În fotografia realizată în martie 2018 se vede imobilul întreg, inclusiv cu tâmplărie. După nici trei luni, în iunie, fostul Cămin de Bătrâni arăta ca după un bombardament din al Doilea Război Mondial. În pozele realizate de către jurnaliștii de la inroman.ro se vede clar că imobilului îi dispăruse tâmplăria, așa cum îi dispăruse și o parte din zidărie, în zona din față. Asta s-a întâmplat numai după ce Dumea a cumpărat casa care a rezistat, fără probleme, peste o sută de ani.

În imaginile realizate de Google Maps în vara anului 2012 se vede, de asemenea, că imobilul arăta bine:

Includerea acestei foste case boierești pe lista monumentelor istorice din Roman ar fi cu siguranță cea mai bună soluție posibilă. În țările civilizate, acolo pe unde se plimbă și Dumea destul de des, imobilele vechi, încărcate de istorie, nu sunt distruse cu barosul, ci sunt conservate cu grijă, pentru ca generațiile viitoare să aibă repere în timp.

Am încercat să-l contactăm și pe Mihai Dumea, pentru a ne oferi un punct de vedere, însă nu ne-a răspuns la telefon.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. Ionut 1 noiembrie, 2019 at 20:39 Răspunde

    Grija romanului… capra vecinului…

    Ce-i drept, mai bine cu incendii, boschetari si cladiri parasite decat sa lasam oamenii sa bage cateva sute de mii de euro in Roman si sa faca o cladire noua, frumoasa, curata… cateva zeci de locuri de munca.

    Natie plina de invidie, gelozie, ura si… bete in roate.

  2. mihnea1 1 noiembrie, 2019 at 22:08 Răspunde

    Personajul asta care a devenit o capusa la bugetele publice, conducea masini pretioase inmatriculate in Bulgaria si facea sute de mii de euro. E clar ca impartea cu japoneza care ne-a scos din anonimat.

  3. Andrea 3 noiembrie, 2019 at 12:27 Răspunde

    Oare nu sunt destule cladiri noi care zac goale gen fortul banc post ,asa zisul mall de langa si o sumedenie de alte cladiri de pe strada 1 mai sau alte zone din roman..Ce locuri de munca vrei sa creeze (***) asta si pt cine Deschide mai omule ochii ca toate cladirile asa zise patrimoniul cultural au fost vandute unora de genul astuia si au facut ce au vrut din ele numai de creat locuri de munca nu ..

    • Ionut 3 noiembrie, 2019 at 20:29 Răspunde

      Exact… treaba romanului, capra altuia

      Asa e, sunt multe cladiri vechi si goale dar in acelasi timp Romania duduie de constructii noi prin toate orasele importante. Asta pe mine unul ma bucura, ca am de treaba, circula banu, se invarte roata.

      Bancpostul nu e gol ca nu exista interes pentru el, e gol ca abia a iesit banca de acolo si incearca niste smecheri sa il vanda mai scump. Lui Marcel care are cladirea de langa (primul mall din Roman) ii merge bine bine, nu e goala, e plina de chinezi. Mai sunt cateva cladiri in constructie pe acolo, semn ca se poate.

      Cladirea asta a stat multi ani in paragina cu pancarda pe ea “de vanzare”. Daca era sa fie asa o valoare, trebuia sa o cumpere primaria …. nu? Da inteleg ca primaria nu s-a opus si nici nu si-a exercitat dreptul de preemtiune. L-a trimis sa ia niste avize, adica a obtinut Certificat de Urbanism… care va sa zica.. s-ar putea demola conform regulamentului orasului roman.. dar cu avize.

      Inteleg ca asta a cumparat cand nu era monument si ca acum s-a trezit statul roman ca ar cam vrea sa fie… exemplu perfect cum functioneaza tara asta plina de functionari incompetenti. Il lasi pe prost sa cumpere o capra si dupa vrei sa il convingi ca e armasar pur sange, daca nu te crede ii faci dosar penal si ii explici ca nu intelege el substraturile culturii romanesti, construita de evrei.

      Nu stiu cate locuri de munca ar putea face sau nu aici … dar daca ma uit la noul mall… e cam plin. In parcare nu am loc uneori… ceva ceva… merge bag de seama in orasul asta.

      Daca nu s-a aruncat nimeni atata timp si a venit unu sa incerce un business… eu o vad ca un lucru bun. O fi bou sau nu sa investeasca in Roman, treaba lui, eu ma bucur ca se mai schimba ceva, mai intra niste bani in oras, poate face locuri de munca, poate da faliment, treaba lui – banii lui – capra lui.

      O fi bine sa iesim gloata cu furcile in mana si sa le dam in cap ca nu vor sa faca ce vrem noi in curtea lor si pe banii lor ?

      O fi bine sa ii alungam din tara ca sa investeasca pe la altii iar noi sa stam printre ruine pline de boschetari si pensionari carora nu mai are cine sa le plateasca pensia pt ca pleaca toti care se mai descurca sa invarta cate ceva ? Pt ce ? Pt niste bucati de ghips care acum le iau de la dedeman pe 2 lei? Imediat imi pun niste briz briz-uri la geamul de la balcon, fac blocul monument de arta 🙂

      Sa zici ca o cladire e monument de mare valoare culturala pt ca a fost cantina sociala si azil de batrani… nu vad cum te-ar putea duce capu in directia asta… sau ce ai putea aprecia din suferinta unor batrani.

      Daca trebuie tinut grajdiul asta in picioare si facut ceva din el… prevad ca o sa iasa un mare kitsch in final.

      Cum zice nenea Piersic… „Asa s-o facut lumea de rea, ca ma mir ca se mai face ziua”

    • vorbe in vant 4 noiembrie, 2019 at 08:30 Răspunde

      Pornind de la premiza ca toti patronii sunt hoti e posibil sa ai dreptate.

      Daca te uitai mai bine in hartia aia intelegeai ca suma respectiva e trecuta la datorii. Adica nu ii are, ci trebuie sa ii dea inapoi la banca. E o diferenta mare, nu ?

      Daca incercai sa mai faci o deductie logica iti dadeai seama ca imobilele le-a luat pe credit de la banca, cu o datorie totala de aproape 200.000 euro.

      Dar cum scopul nu e sa fim obiectivi ci malitiosi, totul se justifica.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.