Viitor monument istoric, la un pas de prăbușire sub ochii Poliției. Primăria Roman, fără reacție

7
3822

Casa boierească din centrul orașului Roman, cumpărată, în cursul anului trecut, de Bogdan Dumea, fostul consilier în Cabinetul Oanei Bulai, în perioada cât aceasta a fost consilierul de stat al premierului Dăncilă, este la un pas de prăbușire. În ultimele zile, o porțiune destul de mare din partea din față a casei s-a prăbușit. În acest ritm, dacă autoritățile nu se vor implica, Institutul Național al Patrimoniului, care a cerut clasarea de urgență a imobilului în patrimoniul cultural, nu va mai avea ce clasifica.

Așa arată acum imobilul:

Fiind în zona de protecție a unor monumente istorice, proprietarul nu are voie să afecteze în niciun fel imobilul. Cel mult poate să îl reabiliteze, dar în niciun caz să îl demoleze. Însă, proprietarul vrea ca, în locul acestei case boierești, să ridice o clădire pentru birouri. Este și motivul pentru care Bogdan Dumea este anchetat penal sub aspectul comiterii unor fapte prevăzute și sancționate de Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Cercetările ar fi foarte avansate, urmând ca, în scurt timp, să se propună și o soluție legală. După demararea anchetei penale, lui Dumea, care a cerut autorizație de demolare pentru clădire, fără succes însă, i s-a pus în vedere să nu acționeze în niciun fel asupra imobilului. Ba din contră, proprietarul, conform legii, este obligat să întrețină clădirea care urmează să fie inclusă pe lista monumentelor istorice. Probabil, reprezentanții Primăriei Roman nu știu în ce hal a ajuns imobilul din secolul al XIX-lea. Așa cum a constatat și Rocsana Josanu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Neamț, în 2018, când casa a fost cumpărată de Dumea, imobilul arăta bine.

Așa arăta in 2018:

Ulterior, a început să se dezintegreze, să-i dispară tâmplăria și chiar un stâlp. Autoritățile au demarat o anchetă penală, cercetările preliminare arătând că, după ce i s-a interzis să demoleze casa, Dumea ar fi pus muncitorii să strice elementele decorative. Au spart porticurile pe câte o latură ca să le provoace prăbușirea, însă nu s-au prăbușit; au spart toate capitelurile coloanelor decorative.

Așa arăta in noiembrie 2019:

În aprilie 2019, pompierii militari au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-una dintre camerele imobilului, cineva dând foc unei saltele. Mama lui Dumea, care locuiește vizavi de casa boierească, a arătat cu degetul spre oamenii străzii care s-ar fi aciuat în imobilul părăsit. După acest incident, la recomandarea autorităților, proprietarul a blocat ferestrele. După incendiul care a afectat clădirea, Rocsana Josanu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Neamț, a avut o reacție dură la adresa lui Dumea pe care l-a acuzat public că nu a protejat clădirea: 

„Domnul Dumea Bogdan, <bun proprietar al clădirii>, are un dosar penal pe rol pentru demolare fără autorizație. A fost obligat să pună în siguranță clădirea pe durata cercetărilor, lucru pe care nu îl respectă. Vrea, în schimb, să pozeze în victimă, încălcând în mod repetat legea. În luna martie 2018, această clădire era în stare de conservare satisfacătoare și așa a stat mulți ani înainte, până când s-a decis domnul Dumea că vrea să o demoleze. Și, văzând că nu poate obține documente în acest sens, o face folosind tot felul de tertipuri și minciuni. Nu se întreabă nimeni cum s-a păstrat acest imobil atâția ani în stare bună și, deodată, vine un individ plin de bani și vrea să-l demoleze ignorând legea? Și culmea, clădirea rezistă, săraca, în ciuda tuturor încercărilor de a o rade de pe suprafața pământului”.

La sesizarea Direcției de Cultură, a fost întocmit și dosarul penal. Dumea s-a apărat spunând nici vorbă de demolare, că hoții au furat materialele. Numai că oamenii legii ar avea probe că lucrurile nu au stat deloc așa, distrugerile fiind provocate de oameni coordonați de Dumea, într-o sâmbătă. În paralel cu ancheta penală, Dumea se judecă pentru că nu a primit autorizația de demolare și încearcă să convingă reprezentanții de la Ministerul Culturii că imobilul reprezintă un pericol, riscând să se prăbușească. Institutul Național al Patrimoniului a cerut clasarea de urgență a imobilului în patrimoniul cultural, ceea ce dă calculele peste cap proprietarului care vrea să demoleze casa. Până la finalizarea cercetării penale este interzisă orice acțiune asupra imobilului, în caz contrar proprietarul urmând a suporta consecințele. Numai că, până la finalizara cercetărilor, reprezentanții primăriei și ai Poliției ar trebui să se implice, altfel casa va deveni istorie. Șeful Poliției Roman, din al cărui birou se vede în toată splendoarea casa boierească, ar trebui să știe că Dumea a fost obligat să pună în siguranță clădirea pe durata cercetărilor, lucru pe care, așa cum se vede, nu îl respectă. De asemenea, angajații primăriei ar trebui să meargă pe teren, să evalueze situația și să ia măsuri. Dacă nu e prea mare deranjul, bineînțeles.

Imobilul este unul de referință pentru romașcani, acolo funcționând cândva un azil de bătrâni, și se află în zona de protecție a unor monumente. În acest context, legea nu permite nicio acțiune asupra ei, cu atât mai mult una de demolare. Casa, o bijuterie arhitecturală, situată pe strada C.A. Rosetti, nr. 1, la o aruncătură de băț de sediul Poliției Roman, a fost construită în secolul al XIX-lea.

Daniel MURARU

Citeste si:

Dumea, consilierul Oanei Bulai și responsabil cu imaginea lui Arsene pe Facebook, anchetat penal. A vrut să demoleze o casă din secolul XIX

7 comments

 1. Alina 9 februarie, 2020 at 19:24 Răspunde

  PNL-ul este ocupat acum alegerile, concedierile, “recalcularea” pensiilor si reducerea veniturilor tuturor romanilor, creduli si naivi.

 2. Dumea cel viteaz 9 februarie, 2020 at 22:19 Răspunde

  Mie nu mi-a scazut salariul nici PSD, nici PNL ci patronul ca cica nu -i mai ajung banii sa plateasca la stat taxele ca eu sa am asigurari. Din salariul meu de cacat imi retine aproape jumatate care se duce la stat. Care jumatate din salariul meu de cacat ajunge in miinile unui bugetar care f***te menta la serviciu sau altceva, ca tot s-au umplut institutiile de dive. Care bugetar are o durere in cur ca eu nu am ce pune pe masa jn timp ce el nu stie pe ce sa mai cheltuie banii.
  Daca bugetarii astia de la Inspectoratu de munca si-ar face treaba, salariul meu n-ar mai scadea dupa cum i se scoala patronului. Dar cum pe bugetatul de la Inspectorat il doare in p**la de salariul meu ramin de unde am plecat.
  In concluzie: reducerea veniturilor tuturor romanilor nu se aplica tuturor romanilor. Atentie! Se aplica bugetarilor. Doamne ajuta!
  Revenind la subiect, parca am mai citit de. Dumea asta. Descurcaret, ce-ai mai putea spune? Doar are o profesoara buna, nu?

  • Un bugetar smecher 11 februarie, 2020 at 10:16 Răspunde

   Contributiile dvs si nu numai, la bugetul de stat, nu ajung in mainile unui bugetar de rand, asa cum afirmati. Sint colectate de un stat lacom peste masura, format dintr-o gasca de parveniti care se ocupa doar de propriul buzunar si pentru a-si creea imagine idilica in comunitatea pe care o pastoreste. Faptul ca patronul dvs nu va mareste veniturile, se datoreaza in mare parte unui motiv stiut de toata lumea care desfasoara o forma de activitate in Romania. Sub o forma sau alta, toti patronii trebuie sa sa cotizeze la institutii gen ITM. Pentru protectie si liniste. Inainte de a se programa un control, sint anuntati ca va trece “postalionul “. Bineinteles, cei care merita anuntati. Au lovele sau nu, in acea perioada, trebuie sa pregateasca “plicul”. Altminteri, e vai si amar, angajatii isi pierd locurile de munca si patronii, sursa de imbogatire prin evaziune. Cam asa sta treaba dle. Daca vreodata, vedeti masinile de la ITM cu motoarele pornite in fata sediului si echipele de control pregatite de drum, urmariti macar un echipaj pe traseu si vedeti ce si unde se duc. Sa-mi scrieti dupa aceea ce ati constatat. Spor la treaba.

 3. George 9 februarie, 2020 at 22:33 Răspunde

  Atat putem noi sa facem: sa distrugem! Si distrugem si ultima farama de istorie. Si pentru ce?
  Mergeti in marile orase ale Europei, si vedeti monumente istorice bine conservate, bine restaurate, si va place, le admirati si va intrebati de ce noi nu avem. Iata de ce! Pentru ca unii vor cu tot dinadinsul sa distruga, banul fiind scopul final. Oricum, cu bani pleaca si Dincolo, doar ca pe piept. Rusine, rusine, rusine

 4. Viorel 9 februarie, 2020 at 23:26 Răspunde

  Da cum vine treaba asta… cladirea daca era de vanzare de ce nu a fost cumparata de primarie sau directia de cultura monumente si turism?

  Astepti sa scoata oamenii bani din buzunar si dupa le dai peste mana cand vor sa se foloseasca de ce au cumpaeat ? Bunul lui propriu si personal ? Ca il foloseste sau il distruge, nu e a lui? L-a inchiriat cumva de la stat sau l-a platit?Ca daca l-a platit… e a lui.

  Ce institutii imbecile si inapoiate… cum sa avem cultura in tara asta cand functionarii isi bat joc de oameni…

  Daca era de facut monument trebuia sa fie a primariei roman! Asa cum au cumparat casa celibidache. Daca nu..

  Pai eu imi cumpar o gogoasa din banii mei si vine de la patrimoniu o mumie si imi explica faptul ca gogoasa e unicat si sa nu o mananc. Pai cum? Cumpara domle tu gogoasa daca e de vanzare! Sau sa o cumpere primaria sau un muzeu. Daca vrei sa faci gogoasa atractie turistica, cumpara cand e de vanzare si pune in vitrina. Nu veni ca ceausescu sa o confisti!

  Da acu… daca nici macar nu era monument si te gasesti tu cultura p**** care se misca precum tovarasii comunisti, sa vrei sa o faci monument in 20-20 dupa ce a fost vanduta… cat de retard sa fii…

  Tara condusa de imbecili cu legi facute de prosti, votati de …. Ne meritam soarta.

 5. valisor 11 februarie, 2020 at 12:42 Răspunde

  Bojdeucă boierească la sub doi secoli? Slăbuț! Dacă tot dă să se prăbușească, să lase să rămâie din ea decât fundația și s-o scoată ca davă, să vezi atunci ce de turiști cu detectoare de cosonuri! Ăștia habar n-are de menegiment turistic alt decât electoral.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.