Eliminarea înregistrărilor SRI nu l-a ajutat! Fostul director al SH Bistrița va fi judecat pentru corupție

0
1215

Romică Grigoriu (foto), fost director al SH Bistrița, acuzat de procurorii anticorupție că a încasat șpăgi de milioane de euro, nu a scăpat de judecată. Eliminarea înregistrărilor de la dosar, efectuate de SRI, măsură dispusă de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Neamț, nu l-a ajutat pe Grigoriu, procesul de corupție al acestuia urmând să înceapă cât mai curând. Decizia a fost luată astăzi de Tribunalul Neamț și poate fi atacată cu contestație în termen de 3 zile de la comunicare.

„Constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. l89/P/2016 din 09.12.2019 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în cauza privind pe inculpaţii: 1.G. C. R., fără antecedente penale, trimis în judecată pentru săvârşirea în concurs a trei infracţiuni de luare de mită în formă continuată prev. de art. – 289 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplic art. 35 alin. 1 Cod penal (nouă acte materiale) şi art. 5 alin. 1 Cod penal. – 289 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplic art. 35 alin. 1 Cod penal (şase acte materiale) şi art. 5 alin. 1 Cod penal – 289 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplic art. 35 alin. 1 Cod penal (trei acte materiale) şi art. 5 alin. 1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, fapte descrise în capitolul „încadrare juridică” pct. 1 din prezentul rechizitoriu. 2. G. S., trimis în judecată pentru săvârşirea în concurs a două infracţiuni de complicitate la luare de mită prevăzută de art. – 48 C. pen. raportat la art. 289 alin. 1 C. pen. cu referire la art. 6 Legea 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (şase acte materiale) şi art. 5 alin. 1 Cod penal. – 48 C. pen. raportat la art. 289 alin. 1 C. pen. cu referire la art. 6 Legea 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (trei acte materiale) şi art. 5 alin. 1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, fapte descrise în capitolul „încadrare juridică” pct. 2 din prezentul rechizitoriu. 3.L. C.V. trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată prevăzută de art. 48 C. pen. raportat la art. 289 alin. 1 C. pen. cu referire la art. 6 Legea 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (nouă acte materiale) şi art. 5 alin. 1 Cod penal. Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 2392/103/2019, privind pe inculpaţii G. C. R., G. S. şi L. C. V. În temeiul art. 346 alin. 41 Cod procedură penală, prezenta încheiere se comunică, de îndată, procurorului, părţii civile şi inculpaţilor. Cheltuielile judiciare avansate de stat se vor stabili odată cu fondul cauzei. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 14.10.2020”, se arată în decizia judecătorilor.

Procesul s-a aflat în impas după ce, în luna iulie, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Neamț a decis înlăturarea de la dosar a tuturor probelor furnizate de către Serviciului Român de Informații (SRI). A fost vorba de toate interceptările de la dosar, obținute de SRI pe baza unor mandate de siguranță națională. Judecătorul a înlăturat, implicit, toate procesele verbale de redare în formă scrisă a comunicărilor telefonice purtate de Grigoriu Romică cu ceilalți inculpați și martori și întocmite ca urmare a interceptărilor realizate de către SRI.

Soluția a fost comunicată Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Bacău, cu recomandarea ca procurorul să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.

Datele noastre arată că a fost menținută dispoziția de trimitere în judecată, iar judecătorul de cameră preliminară a decis, astăzi, că procesul poate să înceapă.

Interceptările obținute de SRI pe baza unor mandate de siguranță națională nu mai pot folosite ca probe în instanță, după ce, în luna februarie, judecătorii Curții Constituționale au decis că interceptările efectuate cu tehnica SRI-ului în baza unor mandate de siguranță națională emise de Înalta Curte de Casație și Justiție, nu mai pot fi folosite ca probe. Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată în dosarul lui Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, condamnat, în primă instanță, la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Chiar dacă Grigoriu nu a scăpat de inculpare, eliminarea interceptărilor de la dosar îl vor ajuta în proces. Atât pe el, cât și pe ceilalți doi inculpați – Sorin Grigore și Vasile Constantin Lazăr, acuzați de complicitate la luare de mită. Fără a ține absolut deloc cont de probele obținute pe baza interceptărilor SRI, judecătorii vor decide dacă fostul șef al SH Bistrița este sau nu vinovat.

Grigoriu și șpăgile de milioane de lei

Romică Grigoriu a fost trimis în judecată la finele anului trecut, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată. În același dosar sunt judecați pentru complicitate la luare de mită doi oameni de afaceri, Constantin Vasile Lazăr, din Suceava, și Sorin Grigore, din Piatra-Neamț, acuzați de către procurori că, prin firmele lor, au încasat șpaga de la două societăți comerciale care aveau contracte cu SH Bistrița, condusă la acea vreme de Grigoriu. Dacă anchetatorii se mișcau mai repede, procesul de corupție ar fi fost finalizat. Interceptările au fost realizate în perioada 2011-2012, iar dosarul a fost trimis în instanță la începutul acestui an, adică după 9 ani.  

În rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupție, schema ilicită folosită pentru a obține mari sume de bani, de ordinul milioanelor de lei, este prezentată în amănunt. Cum contractele și plățile depindeau de semnătura directorului Grigoriu, acesta punea condiții partenerilor SH Bistrița, cerându-le să încheie contracte cu firmele prietenilor săi, Vasile Lazăr și Sorin Grigore. Unele contracte au fost executate parțial, iar altele deloc, afirmă anchetatorii. Cea mai mare lovitură, ce a adus beneficii de 1.718.818 de euro și 2.541.280 de lei, a fost dată cu ajutorul firmei pietreanului Sorin Grigore.

S-a ajuns aici după ce SH Bistrița a încheiat, în septembrie 2010, un contract în valoare de peste 10 milioane de euro cu Asocierea Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova și Rombet SA Bacău. Procurorii afirmă că, dacă ar fi fost respectată legislația, oferta tehnică și financiară a asocierii amintite ar fi trebuit respinsă de comisia de evaluare prezidată de inculpatul Grigoriu.  

Valoarea estimată a proiectului „Acumulare Galbeni „Realizarea etanșării si consolidării DMD pe zona km0-km 3. Lucrări de intervenții” a fost de 73.769.832 lei, fără TVA, iar în urma analizării celor patru oferte depuse, comisia de evaluare, condusă de Grigoriu, a declarat-o câștigătoare pe cea a asocierii Hidroconstrucția – Rombet Bacău, cu o valoare de 58.038.358 lei, fără TV

curorii DNA mai spun că inculpatul Grigoriu i-ar fi determinat pe reprezentanții societății contractante, SC Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova, să încheie trei contracte de furnizare de bunuri și prestări servicii cu firma din Piatra Neamț a lui Sorin Grigore, valoarea totală a acestora fiind de 5.004.200 euro, fără TVA, și 5.950.232 lei, fără TVA.

„În perioada 2010 – 2011, Grigoriu Constantin Romică, în calitatea sa de director al SC Hidroelectrica SA – Sucursala Hidrocentrale Bistrița, și-a încălcat în mod repetat atribuțiile de serviciu în scopul favorizării SC Hidroconstrucția SA Sucursala Moldova în relațiile contractuale dintre cele două societăți, activități ce s-au concretizat în:

– încheierea între SC HIDROELECTRICA SA – Sucursala Hidrocentrale Bistrița și Asocierea SC Hidroconstrucția SA – SC Rombet SA a contractului de lucrări din data de 09.09.2010 “Acumulare Galbeni. Realizarea etanșării și consolidării digului mal drept pe zona km 0 – km 3. Lucrări de intervenții” în valoare totală de 58.038.358,35 lei fără TVA;

– executarea necorespunzătoare a acestui contract în perioada ianuarie- iunie 2011;

– încheierea Actului Adițional nr. 1 din data de 14.06.2011 la contractul de lucrări din data de 09.09.2010 , în valoare de 16.921.292 lei fără TVA”, se arată în rechizitoriul DNA.

În schimbul serviciilor sale, Grigoriu Constantin Romică a pretins  reprezentanților SC Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova să încheie trei contracte de furnizare bunuri și prestări servicii cu societatea din Piatra-Neamț, controlată de Sorin Grigore.

Astfel, în data de 15.09.2010, între SC Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova și firma lui Grigore a fost încheiat un contract în valoare totală de 5.004.200 euro, fără TVA, prin care a fost achiziționată cantitatea de 3.820 tone palplanșe. Din această sumă, firma lui Sorin Grigore a achitat producătorului palplanșelor 3.285.382,30 euro, iar diferența rezultată de 1.718.817,70 euro a constituit beneficiul firmei din Piatra Neamț.

Un alt contract a fost încheiat în data de 7 februarie 2011, prin care SC Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova a închiriat de la firma lui Grigore un „vibroînfingător pe șenile” pentru baterea palplanșelor, achitând suma de 1.325.100 lei. De fapt, spun anchetatorii, SRL-ul lui Sorin Grigore încheiase, în data de 1 februarie, un contract cu o altă societate având același scop (baterea palplanșelor), în temeiul căruia a achitat, în aceeași perioadă, suma totală de 487.076, 21 lei fără TVA, obținând astfel un beneficiu total de 838.023.55 lei. Vorbim de o intermediere a unui serviciu de pe urma căruia firma amicului lui Grigoriu a obținut un profit consisten

Cel de-al treilea contract a fost încheiat în data 14 iunie 2011, prin care SC Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova achiziționat de la firma lui Sorin Grigore cantitatea de 902,588 tone tone de palplanșe pentru care a plătit, în perioada iunie – august 2011, suma de 4.625.132,66 lei, fără TVA. Din această sumă, firma lui Grigore a achitat producătorului palplanșelor 2.948.857,61 lei, fără TVA, iar diferența rezultată, de 1.703.257,05 lei, a constituit beneficiul firmei prietenului lui Grigoriu.

„Faptele săvârșite de Grigoriu Constantin Romică întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de luare de mită în formă continuată constând în aceea că, în perioada august 2010 – septembrie 2011, prin intermediul SC (…..) SRL Piatra Neamț și în baza a trei contracte încheiate de această societate la diferite intervale de timp cu SC (…..) SA – Sucursala Moldova, a pretins și primit suma totală de 1.718.817,70 euro și 2.541.280,60 lei pentru a-și încălca în mod repetat și la diferite intervale de timp atribuțiile de serviciu derivate din calitatea sa de director al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița SA Piatra Neamț.  În mod concret, inculpatul și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu privitoare la respectarea dispozițiilor OUG nr. 34/2006 în calitatea sa de președinte al comisiei de evaluare în cadrul procedurii de atribuire a contractului de lucrări “Acumulare Galbeni. Realizarea etanșării și consolidării digului mal drept pe zona km 0 – km 3. Lucrări de intervenții” precum și cele de director al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița SA Piatra Neamț referitoare la încheierea de acte juridice, în numele și pe seama Hidroelectrica SA, în limita împuternicirilor acordate; coordonarea și controlul activităților în ceea ce privește utilizarea resurselor financiare; asigurarea condițiilor necesare decontării lucrărilor finanțate din surse alocate pentru activitatea de investiții”, se arată în rechizitoriul DNA.

Șpaga de la Construcții Hidrotehnice SA Iași

În cadrul aceleiași investigații, procurorii au stabilit că, în cursul anului 2010, în două ocazii diferite, Grigoriu Constantin Romică le-a solicitat directorului general al SC Construcții Hidrotehnice SA Iași şi unui inginer din cadrul societății, responsabil de lucrările efectuate la Acumularea Hidroenergetică Pașcani, să încheie contracte comerciale cu firmele celor doi, Sorin Grigore și Constantin Lazăr, fără să precizeze cu exactitate obiectul și valoarea acestora. SC Construcții Hidrotehnice SA Iași depindea foarte mult de deciziile lui Grigoriu, întrucât investiția de la Pașcani era gestionată de SH Bistrița.

Lucrările hidrotehnice de la Pașcani au demarat înainte de 1989, iar la Revoluție erau finalizate în proporție de peste 80%. În ultimii 30 de ani, proiectul nu a fost terminat, deși s-au cheltuit sume imense. În anul 1992, între Administrația Națională “Apele Române”, ca titular al investiției, și SC Construcții Hidrotehnice SA Iași a fost încheiat un contract pentru obiectivul de investiții “Acumularea Pașcani pe râul Siret în județele Iași și Suceava”. Ulteriorîn iunie 2006, obiectivul de investiții a fost preluat de către SC Hidroelectrica SA – Sucursala Hidrocentrale Bistrița. Cele două părți au semnat un protocol care prevedea că valoarea lucrărilor ce urmau să fie executate de firma ieșeană era de 291.112.653 lei. 

Reprezentanții firmei ieșene au acceptat propunerea lui Grigoriu și au încheiat contracte cu societățile indicate de acesta. Astfel, între SC Construcții Hidrotehnice SA și firma din Rădăuți au fost încheiate trei contracte de prestări servicii, pentru care, în intervalul iunie 2010 – februarie 2011, Constantin Lazăr a emis nouă facturi fiscale în valoare totală de 4.638.468,92 lei, fără TVA ( 5.519.778,02 lei, cu TVA), ce au fost achitate de firma ieșeană fără ca lucrările să fi fost executate de prestator.

„Plata acestor facturi a fost efectuată de reprezentanții SC (…..) SA Iași întrucât Grigoriu Costantin Romică, în calitatea lui de director general al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița avea în mod concret posibilitatea influențării derulării contractului încheiat cu SC HIDROELECTRICA SA”, se arată în rechizitoriul DNA.

Investigațiile DNA au mai arătat că între SC Construcții Hidrotehnice Iași SA și firma din Piatra Neamț a lui Sorin Lazăr a fost încheiat, în octombrie 2010, un contract de prestări servicii în baza căruia au fost emise 14 facturi fiscale în valoare totală de 3.028.686 lei, fără TVA, ce au fost achitate de compania din Iași, în perioada noiembrie 2010 – mai 2012, fără ca prestațiile să fie executate în totalitate.

Procurorii au stabilit că o parte dintre facturi, în valoare de 1.880.140 lei, reprezintă servicii neprestate de către firma din Piatra Neamț.

„Și în acest caz, motivul acceptării la plată a acestor facturi a fost calitatea lui Grigoriu Constantin Romică și atribuțiile sale de serviciu. Faptele săvârșite de Grigoriu Constantin Romică întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de luare de mită în formă continuată constând în aceea că, în calitate de director al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița SA Piatra Neamț, pentru a-și îndeplini în mod corespunzător atribuțiile de serviciu privitoare la derularea contractului privind obiectivul de investiții “Acumularea Pașcani pe râul Siret în județele Iași și Suceava” încheiat cu SC (…..) SA Iași – atribuții de serviciu constând în coordonarea și controlul activităților în ceea ce privește utilizarea resurselor financiare; asigurarea condițiilor necesare decontării lucrărilor finanțate din surse alocate pentru activitatea de investiții – a pretins și obținut în mod repetat și la diferite intervale de timp de la reprezentanții acestei societăți decontarea sumei totale de 4.638.468,92 lei fără TVA către SC (…..) SRL Rădăuți, administrată de (…..), pentru lucrări care în realitate nu au fost executate”, se mai arată în rechitoriul DNA.

Sumele obținute de pe urma acestor fapte, așa cum au fost ele prezentate de către procurorii anticorupție, sunt de peste 9 milioane de lei și peste 1,7 milioane de euro.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.