„Intersecția morții” de la Girov, bani cu sacul pentru modernizare. Cât costă semaforizarea și ce sumă a cheltuit CJ Neamț cu acest proiect

3
527

De aproape două săptămâni, lucrătorii unei firme private, angajată de cei de la Direcția Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, s-au apucat de treabă în „intersecția morții” de la Căciulești – Girov. Muncitorii o amenajează, o semaforizează astfel încât în zonă să nu se mai producă atât de multe accidente de circulație. Este a doua soluție aplicată de către autorități, după ce modernizarea intersecției, făcută în 2016 pe banii Consiliului Județean Neamț, nu a avut niciun efect, pentru că în continuare în zona respectivă s-au produs grave accidente rutiere, multe soldate cu morți.

Proiectul la care se lucrează în prezent înseamnă o altă cheltuială, din bugetul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, de aproximativ 380.000 de lei, adică peste 70.000 de euro. Dacă la această sumă îi adunăm și cei 540.000 de lei, bani cheltuiți în 2016 din bugetul județului pentru modernizarea intersecției, ajungem la 920.000 de lei. O sumă exorbitantă pentru modernizarea unei intersecții ca cea de la Girov. Varianta unui sens giratoriu, considerată ieftină și sigură pentru participanții la trafic, nu a fost implementată din cauză că ar mai fi fost nevoie de aproximativ 200 de metri pătrați de teren, care ar aparține unor proprietari din zonă, iar procedura de expropiere ar fi durat. Dacă cineva ar fi demarat procedurile de expropiere la momentul potrivit, acum problema ar fi fost rezolvată.

Cum varianta sensului giratoriu nu poate fi implementată rapid, a fost aleasă varianta semaforizării intersecției, proiectul și lucrarea fiind asigurate de firma Katel Semnalizare Rutieră SRL Piatra-Neamț care va încasa 290.000 de lei, TVA inclusă. Diferența, de până la 380.000 de lei, cât costă întreaga investiție, ar reprezenta alte cheltuieli cu expertizele efectuate, amenajări etc.

În intersecția dintre drumul național 15D și drumul județean 156 A, situată în satul Căciulești, comuna Girov, în ultimii ani s-au înregistrat zeci de accidente rutiere în care și-au pierdut viața sau au fost răniți numeroși participanți la trafic. Problemele au apărut după ce DJ 156 A  (Roznov – Girov – Dobreni) a fost reabilitat, iar intersecția lui cu DN 15D (Piatra-Neamț – Roman) nu a fost marcată corespunzător. Accidentele au fost provocate, în marea lor majoritate, de către cei care intrau de pe DJ 156A pe DN 15D fără a acorda prioritate autovehiculelor. Polițiștii au ajuns la concluzia că cei mai mulți dintre cei care au provocat accidentele au crezut că drumul județean pe care se deplasau este cu prioritate și de aceea nu mai opreau când ajungeau la intersecția cu DN 15 (Piatra-Neamț – Roman). Alții, nu puțini, conduceau cu viteză și observau târziu indicatoarele, prost amplasate, care anunțau că se apropie de o intersecție și trebuie să acorde prioritate. Prima măsură luată a fost cea de a monta indicatoare rutiere suplimentare atât pe DJ 156A, cât și pe DN 15D. Așa au apărut numeroase indicatoare cu semnul „Oprire”, dar și de limitare a vitezei la intrarea din drumul județean pe drumul național, dar și indicatoare de limitarea vitezei pentru cei care circulă pe drumul național. Nici această măsură nu a dat rezultate, în zona respectivă înregistrîndu-se, în continuare, accidente grave.

Numărul mare de evenimente rutiere petrecute în intersecția morții a obligat Consiliul Județean Neamț, care administrează DJ 156A, drumul de pe care intrau pe DN 15D mulți șoferi fără a acorda prioritate, să se implice. Astfel, în 2016, în baza unui proiect promovat de Emilia Arcan, președinte de conjunctură al Consiliului Județean Neamț, de la bugetul județului a fost alocată suma de 540.000 de lei, cu TVA inclusă, pentru amenajarea intersecției. Au fost luate în calcul trei variante, printre care și sensul giratoriu, care a picat, ca și acum, din cauza lipsei de spațiu. A fost agreată varianta benzii de refugiu pe DN 15D, pentru ca cei care fac stânga din ambele sensuri de mers să aibă o zonă de așteptare până când pot vira pe drumul județean. Modernizarea drumului județean a însemnat amplasarea a două mici scuaruri și a unui număr suplimentar de indicatoare. Totul cu 540.000 de lei.

Și ca tacâmul să fie complet, pentru că așa se întâmplă când se fac investiții din fonduri publice, Curtea de Conturi a constatat că s-a și furat. De exemplu, proiectul prevedea amplasarea a 16 indicatoare dreptunghiulare, însă pe teren au fost găsite 6 indicatoare dreptunghiulare și 10 indicatoare în formă de săgeată, care au prețuri mai mici decât cele dreptunghiulare. În plus, controlul a evidențiat o cantitate mai mică de borduri decât cea achiziționată. Constructorii ar fi trebuit să monteze borduri cu dimensiunule 1000x250x200, iar pe teren auditorii au găsit borduri cu dimensiunile 500x250x200. Nerespectarea specificațiilor din ofertă a dus la plata unor diferențe de către Consiliul Județean Neamț, față de preturile reale ale indicatoarelor și bordurilor puse în lucrare. Valoarea abaterii, cu tot cu majorări de întârziere, a fost stabilită la 4.077 de lei. Constatările Curții de Conturi au fost însușite de conducerea CJ Neamț căreia i-a rămas sarcina să recupereze prejudiciul.

Daniel MURARU

3 comments

 1. Andras Varga 29 septembrie, 2020 at 15:09 Răspunde

  Bineînțeles că dintre toate variantele au ales pe cea mai proasta cu putință .
  Va apărea un dop in trafic și atât .
  Având în vedere că pe treceri sunt meseriași care omoară lumea a indiferent de culoarea semaforului .
  La Aleho, la Tranzicom, culoarea nu a contat deloc .
  Singura soluție de a frâna berbecii cu permis de Pitești, spus simbolic pentru că nu doar acolo se dau permise pe nașpa, e un giratoriu mare că pe centura Brăilei .

 2. Daniela 29 septembrie, 2020 at 17:07 Răspunde

  Mare harnicie si interes pe auditorii Curtii de Conturi, in legatura cu acest proiect. Vrednicia acestora nu a functionat si in cazul verificarilor “comandate” in luna mai 2017, la Primaria Dobreni, in legatura cu achizitiile de la Popa Valer Intreprindere Individuala. Desi auditorul Curtii de Conturi constatase fapte de natura penala in legatura cu furnizorul sus amintit, a refuzat din motive lesne de inteles, sa-si indeplineasca obligatiile potrivit competentelor prevazute in statutul de functionare (cu privire la obligatii) al Curtii de Conturi. Modul cum a actionat Curtea de Conturi in situatia de la Girov, comparativ cu actiunea superficiala desfasurata la Dobreni, demonstreaza fara echivoc, faptul ca se aplica metoda dublei masuri. “Cind vrem constatam, cind sint interese, nu”. Hotii trebuie sa scape basma curata. Nu va fi asa.

 3. Varga Szandor Andrasz 29 septembrie, 2020 at 19:31 Răspunde

  Mie mi se pare greu de digerat paradoxul realegerii din Dobreni .
  Acum multi, foarte multi ani, eram militar în Timis, și într-un noiembrie trist și mohorât, ca însăși sufletul oamenilor, era reales un cizmar agramat și f despotic, la ceea ce avea să fie ultimul bal .
  După câteva săptămâni numa un tsunami banatan avea să mature și pe reales și pe academiciana analfabetă, nevastă sa .
  E stupefiant cum au putut oamenii aia sa realeagă, și pe coama mare la Dobreni, și pe ciorapel la jocurile județeana de partid .
  Adică pe locul unde trona altădată sinistra Maria Gheorghe .

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.