Procesul de corupție al inculpatului Arsene, în două viteze: încet și foarte încet. Curtea de Apel Bacău îi poartă mare noroc. Și procesul cu atacul.ro a fost strămutat

10
965

Dosarul în care Ionel Arsene (foto), președintele Consiliului Județean Neamț, este judecat pentru trei infracțiuni de trafic de influență a ajuns la al 24-lea termen de judecată și, probabil, va mai trece multă vreme până când instanța va pronunța o soluție. Și vorbim de o soluție care nu va fi definitivă. Asta înseamnă că, dacă procesul se judecă de mai bine de doi ani și jumătate fără a avea, până în prezent, o pronunțare, cel mai probabil, o decizie definitivă este așteptată în cursul anului 2022. Asta în cel mai optimist scenariu. Din motive pe care nu le cunoaștem, pentru că dosarul lui Arsene se judecă cu ușile închise, procesul înaintează în ritm de melc, încet și foarte încet. Singurele informații oficiale despre dosar apar pe portalul de judecată, cea mai des întâlnită expresie fiind de genul „amânare judecarea cauzei în vederea audierii martorilor”. La ultimul termen de judecată, cel de ieri, 24 septembrie, instanța a amânat cauza și acordat un nou termen pentru data de 27 octombrie. Motivul: „lipsa apărătorilor aleși ai inculpatului”. Așadar, avocații lui Arsene au lipsit de la termenul de ieri, iar judecătorul a amânat cauza pentru finele lunii octombrie.

Atacul.ro scria, în mai 2019, că procesul lui Arsene s-a amânat pe la toamnă, pe la culesul viilor, când instanța de judecată a dat un termen demn de Cartea Recordurilor, respectiv la patru luni distanță. A trecut un an de atunci, iar dosarul tot în faza de judecată la Tribunalul Bacău se află, deși unii ar fi pariat că instanța s-ar fi pronunțat între timp. Nu a făcut-o, iar lui Arsene i-a picat mănușă, deoarece se luptă pentru un nou mandat la șefia CJ-ului, fără a fi chinuit de o eventuală sentință nefavorabilă în procesul său de corupție.

De ce îi e frică lui Arsene de atacul.ro?

Ca o mănușă i-a picat lui Arsene și decizia de strămutare a procesului în care se judecă cu publicația atacul.ro și cu subsemnatul, pentru că o sentință nefavorabilă în acest proces ar fi putut să-i șifoneze serios imaginea în campania electorală. Ca și în cazul dosarului de corupție, strămutat de la Tribunalul Neamț la Tribunalul Bacău printr-o decizie a Curții de Apel Bacău, apărătorii ai lui Arsene au reușit să strămute și dosarul în care șeful CJ-ului ne-a acționat în instanță (acțiune în răspundere delictuală) de la Tribunalul Neamț la, ați ghicit!, Tribunalul Bacău. Decizia a fost luată la Curtea de Apel Bacău, după ce Arsene s-a plâns instanței că:

„Sublinez că, la nivelul județului Neamț, această publicație online (n.r. atacul.ro) este extrem de populară, putând fi considerată un formator de opinie în ceea ce privește activitatea politicienilor locali”.

 Acesta a fost unul dintre motivele invocate de Arsene în cererea de strămutare.

Este mare lucru, spun avocații cu care am discutat, ca un dosar, care se află în faza de pronunțare, să fie strămutat.

La Bacău, în procesul cu atacul.ro, instanța nu a stabilit până acum primul termen de judecată. N-am reușit să aflăm motivul care a făcut-o pe judecătoarea dela Curtea de Apel Bacău să strămute acest proces, din cauză că soluționarea cererilor de strămutare nu se motivează. În schimb, avem dreptul să bănuim, să ne gândim dacă nu cumva cineva … Cu siguranță că vom afla într-o zi.

Tot la Curtea de Apel Bacău, Ionel Arsene a fost pus în libertate în februarie 2018, instanța înlocuindu-i măsura arestului preventiv, decizie luată la Tribunalul Bacău, cu măsura controlului judiciar.

Credem că lui Arsene i-a fost fost teamă că va pierde procesul, așa cum i s-a întâmplat și primarului Dragoș Chitic. Și acesta ne-a acționat în instanță și a pierdut. Chiar rușinos. Mai mult decât atât, Chitic nu a mai atacat decizia Tribunalului Neamț. (Citește AICI și AICI)

Ședințe de judecată fără public

Dosarul de corupție în care este judecat Arsene a fost înregistrat la Tribunalul Neamț în februarie 2018, judecata propriu zisă începând câteva luni mai târziu. Avocații inculpaților din dosar au solicitat de mai multe ori ca ședințele de judecată să se desfășoare cu ușile închise, însă judecătorul nu a fost de acord. Lucrurile s-au schimbat radical după ce Curtea de Apel Bacău a acceptat cererea de strămutare a procesului de la Tribunalul Neamț la Tribunalul Bacău.

Ulterior, judecătorul de caz de la Bacău a admis cererea avocatului lui Arsene ca ședințele de judecată să nu mai fie publice, pe motiv că presa ar publica declarațiile martorilor, iar buna înfăptuire a Justiției ar fi fost împiedicată. A fost momentul din care ședințele de judecată din procesul lui Arsene se judecă „ la secret”, nimeni în afară de inculpați și martori nemaivând acces în sala de judecată fără acceptul judecătorului băcăuan.

La Tribunalul Neamț s-au desfășurat 8 ședințe de judecată, iar la Tribunalul Bacău 16 ședințe de judecată. Nu este deloc de neglijat faptul că procesul a fost strămutat înainte ca Gheorghe Ștefan, denunțător în dosar, să fie audiat. Pinalti a fost audiat la Tribunalul Bacău, după ce judecătorul a decis ca ședințele să nu mai fie publice. Așa că publicul nu a putut afla ce a spus Pinalti în sala de judecată.

În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bacău, Ionel Arsene este judecat pentru trei fapte de trafic de influență Într-una dintre cauze, denunțător a fost Gheorghe Ștefan, fostul primar al orașului Piatra-Neamț. Pinalti a făcut denunț împotriva lui Arsene la DNA, afirmând că i-a dat acestuia bani, în cursul anului 2013, pentru a-i face probleme la Agenția Națională de Integritate lui Culiță Tărâță, președintele de la acea vreme a Consiliului Județean Neamț. Arsene și Pinalti se aflau în conflict deschis cu Tărâță. În același dosar, Arsene este judecat pentru alte două fapte de trafic de influență. Este vorba de dosarul ce a fost conexat de procurorii DNA, în care anchetatorii arată că, în iulie 2015, Arsene, în calitate de deputat și președinte al PSD Neamț, a pretins de la reprezentantul firmei Construcții Hidrotehnice SA Iași un procent de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, afirmă procurorii, în perioada iulie –  septembrie 2015, suspectul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării de către Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) a sumei anterior menționată, demersuri rămase, însă, fără rezultat.

De asemenea, Arsene este judecat și pentru că, în iunie 2015, în calitatea sa de deputat și președinte PSD ar fi tras sfori pentru ca firma controlată de soția lui să pună tâmplărie la Școala Icușești. Pe perioada procesului penal, Arsene nu are voie să se aproprie de mai multe persoane, martori în dosarele sale: Ştefan Gheorghe, Panfil Carmen Maria, Ştefan Gabriel, Panaite Vasile, Porumboiu Adrian, Creţu Vasilica, Avram Doru, Andriţa Valeriu, Careja Ioan, Moga Costel,  Jugan Iulian şi Lupu Mihai

Comunicatele oficiale ale DNA privind dosarele lui Ionel Arsene:

18 ianuarie 2018:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18 ianuarie 2018, a inculpatului
ARSENE IONEL, la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.
Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari. Inculpatului Arsene Ionel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 19 ianuarie 2018, inculpatul Arsene Ionel va fi prezentat Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

14 februarie 2018:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul
ARSENE IONEL, la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic (cercetat în stare de arest preventiv într-un alt dosar) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 31 iulie 2015, suspectul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, suspectul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării de către A.N.A.R. a sumei anterior menționată, demersuri rămase însă fără rezultat.
Suspectului Arsene Ionel i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

22 februarie 2018:

În cauzele mediatizate prin comunicatele nr. 76/VIII/3 din 18 ianuarie 2018 și 128/VIII/3 14 februarie 2018, conexate ulterior, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului
ARSENE IONEL, la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.
Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari.
2. La data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în aceeași calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A.N.A.R, a sumei anterior menționate, demersuri rămase însă fără rezultat.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

6 iulie 2018:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

ARSENE IONEL, la data faptei deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna iunie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în calitățile menționate mai sus, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unui primar de comună din jud. Neamț, membru al aceluiași partid, a pretins de la un alt edil (martor), în schimbul atribuirii contractului având ca obiect „Construire școală în sat …, județul Neamț” către firma administrată de soția acestuia din urmă, o parte din lucrări (cele de tâmplărie), să fie subcontractate unei societăți agreate de inculpat.
În temeiul acestei înțelegeri, ca urmare a influenței exercitate de Arsene Ionel asupra edilului, la data de 27 iulie 2015, a fost încheiat contractul de execuție lucrări, cu obiectul de mai sus.
Ulterior, la data de 09 octombrie 2015, societatea câștigătoare a contractului a subcontractat o parte din lucrările de tâmplărie firmei agreate de inculpat, fiind emisă în aceeași zi o factură fiscală în valoare de 150.000 lei (achitată la datele de 16.11.2015 și 07.03.2016 deși produsele de tâmplărie au fost livrate în lunile august și septembrie 2016).
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.
Amintim că, anterior, inculpatul Arsene Ionel a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea aceleiași infracțiuni (comunicat nr. 172/VIII/3 din 22 februarie 2018).
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

 

Daniel MURARU

Citește și:

Inculpatul Arsene s-a supărat! Ne-a dat în judecată și vrea bani. Mulți!

Dosarul de corupție al inculpatului Arsene, cu frâna de mână trasă. Următorul termen, mai pe la toamnă, la culesul viilor

 

Inculpatul Chitic vrea 500.000 de lei de la atacul.ro

Primarul Chitic a pierdut procesul cu atacul.ro 

INCULPATUL ARSENE, FILAT! Cu cine se întâlnea în București, când se pregătea să-l „facă” pe Tărâță

Ziaristul Turturică umblă cu fofârlica? România liberă, atac furibund la adresa lui Culiță Tărâță

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

10 comments

  1. ADY 25 septembrie, 2020 at 14:36 Răspunde

    acest (***) si viitor locuitor al penitenciarelor din minunata noastra tara, mai tarziu sau mai devreme tot in puscarie va ajunge. In rest rusine completului de judecata, care mai mult ca sigur s-au infruptat bdin milioanele furate de acest viitor puscarias! BLESTEMATI SA FIE CEI CARE DUMINICA IL MAI VOTEAZA!

  2. FLORIN 26 septembrie, 2020 at 08:35 Răspunde

    Astea sunt ”rezultatele”Justitiei” INDEPENDENTE” praf de coruptie populata numai cu analfabeti cu”facultati”facute pe la Dorohoi platita cu salarii aberante si pensii speciale halucinante date spaga de politicieni tocmai pentru a o controla iar in final avem procese interminabile care se termina dupa zeci de ani cu sentinte de 2 bani in functie de spagile si traficul de influenta facut de inculpati.

    Unde este legea raspunderii magistratilor?Acesti corupti din Justitia ”independenta”fac ce vor fara sa raspunda.

    Combinatia perfectä:salarii si pensii colosale fara raspundere,unde s-a mai pomenit asa ceva?

    Ase vedea sentinta sotului fostei sefe de la DIICOT!In orice tara ar fi primit minim 20 de ani de puscarie!I-au dat 3 ani cu suspendare….Va dati seama ce distrusa e aceasta Justitie?Asta e justitie?Pai ala trebuia se primeasca trimplu pedepsei maxime.Sotul sefei DIICOT,politist adica reprezentant al legii gasit ca a mintit si a furat a primit pedeapsa cu suspendare?

    PSD a creat acest sistem mafiot aceasta caracatita care se intinde ca un cancer in toate institutiile acestui stat esuat unde procurori/securisti au neveste judecatori si viceversa sau judecatori au soti/neveste politicieni si a spaguit aceasta asa zisa justitie cu salarii aberante si pensii speciale pentru a o controla si a anihila orice ”independenta”.

    Atat timp cat aceasta populatie de prosti nu va iesi in strada impotriva acestui stat mafioto interlop condus de securisti prosti si pus in aplicare de aceasta justitie corupta,aceasta tara nu va avea nici un viitor iar noi vom plati taxe si impozite pentru a intretine viata de lux a acestor fanarioti .

  3. Cătălin 26 septembrie, 2020 at 11:51 Răspunde

    Este mai mult decât evident că și-a (***) la Bacău. Nu trebuie sa ne mai spuneți nimic, faptele vorbesc de la sine.
    Dar că a strămutat și procesul cu atacul la Bacău e cea mai mare mizerie. Este mai mult decât evident că se teme sa nu piardă și l-a (***) și pe ăsta. Asta nu se mai numește justiție. Dle Muraru, vedeți partea buna a lucrurilor! Arsene, fără să-și dorească, a recunoscut. Aveti o publicație extrem de populară și îi este frica de dvs. Bravo, Arsene, vezi că poți spune și adevărul?
    Dle Muraru, de 4 ani ne tot arătați de cine suntem conduși și că justiția ii lasă printre noi în loc să-i trimită unde le este locul. Este timpul ca mâine să-i trimitem noi în uitare, dacă magistrații au altele de rezolvat.
    Ieșim la vot și votam schimbarea, demnitatea și respectul! Daca nu regăsim nimic din acestea pe buletine, anulăm votul!

    • Dana 26 septembrie, 2020 at 15:49 Răspunde

      Asa este Catalin. In anul de gratie 2020, ziua 27 septembrie, cetatenii judetului Neamt ar putea spune STOP, Arsene! Ne-am saturat de hotii, minciuni, fraude, traseism politic. Si nu numai el si-ar putea lua adio de la robinetul cu lovele. Mai sint si alte specimene care s-au adapostit in cuibarul PSD. Naravurile nu si le-au schimbat, doar pusculita de unde sa fure inca 4 ani. Daca nu vom gasi nimic din cele enumerate de tine pe buletinul vot, mai bine vot NUL. Cit despre publicatia ATACUL.RO, este cosmarul hotilor scosi la lumina.

  4. Varga Szandor Andrasz 29 septembrie, 2020 at 05:31 Răspunde

    Vere, deși cei mai săraci din Uniune, moldovenii nu se dezmint și au votat tot cu Ionel la județ .
    Iași și Suceava ce au mai spălat rușinea dar în rest Moldova e roșie în continuare .
    Q e d . Mai e ceva de spus ?

    • Dana 29 septembrie, 2020 at 08:53 Răspunde

      Nu toata Moldova este rosie. Absenteismul la vot este unul dintre motivele pentru care Arsene & Comp, au pus mana pe CJ Neamt si pe suficiente primarii de comune. Ar trebui modificata Legea Electorala. La Neamt, rezultatele confirma, spre dezamagirea multora, faptul ca, ajutoarele sociale sub diverse forme, lipsa de educatie si promisiunile desarte, nu ne vor scoate din opinci si balega, in viitorii 4 ani. Doar atunci cind Arsene si acolitii lui, mai vechi si cei noi, isi vor gasi locul binemeritat, vom vedea si noi cei de la Neamt, luminita de capatul tunelului. Cind voteaza opinca, rezultatele sint cele pe care le vedem.

  5. Varga Szandor Andrasz 29 septembrie, 2020 at 12:53 Răspunde

    Eu am postat in romana pentru că părea limba predilectă pentru un ziar din Neamț .
    No, mai încerc o data, doar Iași și Suceava au conducere liberală la Consiliul județean .
    Restul pesede .
    Igen Dana dragă?? Jo .
    Pe harta rezultatelor doare ochiul de rosul aprins peste Moldova .
    Va meritați cu brio soarta de saracii României și a Uniunii europene, alaturi de teleolteni și olteni .
    Sa fi redus la stadiul de apa, papa, kaka, de 30 de ani și să votezi totuși pecete aripa tânără invariabil, asta înseamnă reflexul lui Pavlov la scară regională .

    • Dana 30 septembrie, 2020 at 13:30 Răspunde

      Moldova e a lor si a urmasilor lor! Asta este realitatea de 30 ani incoace de 1989 si de foarte multi ani, inainte de 1989. De ce au plecat moldovenii cu miile sa lucreze in diverse domenii de activitate, cu precadere, in constructii si minerit, prin tara, inainte de 1989? Exact din acelasi motiv. Subdezvoltare economica generata si perpetuata de unii ca Arsene si acolitii lui. In Moldova nu se va schimba nimic in urmatoarea mie de ani. Se putea schimba ceva in bine, o mica sansa ar fi fost, daca ceide la PNL Neamt nu se tradau si nu se mancau intre ei. Nu au inteles nimic din sintagma „pas cu pas”. S-au lacomit dorindu-si ceva ce nu ar fi putut duce, deocamdata. Daca inversau primaria cu CJ, erau destepti. Nu primaria trimite bani in teritoriu. Fondurile se distribuie de la CJ. Ce vom trai urmatorii 4 ani si nu numai, este fix efectul orgoliilor si al prostiei. Asa ne trebuie! Moldova, mai precis Neamtul, nu va intra in veci si pururi, in randul lumii civilizate, pentru ca un lup in straie de miel, ne vrea multi si prosti peste masura, cu sau fara Covid 19. In Ardeal, nici macar o data nu am auzit sa se pomeneasca de Moldova. Sintem vai de noi, in opinci si plin de balega.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.