Polițist premiat cu 50% din salariu pentru că nu și-a bătut nevasta și copiii. A avut un „comportament exemplar la serviciu”

6
3908

Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul” a continuat să facă publice notele de fundamentare, obținute în urma unui proces, documente care au stat la baza acordării sporului pentru lucrări speciale sau misiuni speciale unor polițiști nemțeni. Numit spor de excelență, acesta poate majora substanțial leafa celui care îl primește. Dar și pensia. Sporul reprezintă între 20% și 50% din salariul de bază și se acordă pe o perioadă de 6 luni. Adică fix perioada pe care un polițist o poate alege drept calcul la stabilirea pensiei. Așa cum este bine știut, polițiștii care se pensionează au posibilitatea să aleagă ca și perioadă de calcul cele mai bune 6 luni, din punct de vedere a remunerației, din ultimii 5 ani. Tocmai de aceea s-a ajuns ca aproape toți polițiștii, înainte de a ieși la pensie, să beneficieze de diferite sporuri care le-au mărit nemeritat veniturile. Pentru că nu se poate spune altfel când există probe că sporul de excelență a fost acordat unor polițiști care nu s-au afirmat cu absolut nimic excepțional.

Cele mai multe note de fundamentare, adică acele documente care justifică acordarea salariilor de excelență, sunt de-a dreptul comice și  costă statul mulți bani. Dacă cineva ar face un calcul, la nivel național, atât în ceea ce privește cuantumul acestor sporuri acordate fără o bază reală, dar și în privința banilor care au ajuns în pensiile unora după acordarea acestui spor, prejudiciul adus statului ar fi de zeci de milioane de euro. Valoarea reală ar putea fi stabilită numai în urma unei anchete serioase, care, după cum se vede, se lasă așteptată.

„Gândirea matură” i-a mărit pensia ajutorului șefului de post de la Țibucani

Că cele mai multe note de fundamentare au fost întocmite ca să fie la dosar o demonstrează clar conținutul acestora în care nu se vorbește de vreo faptă de eroism a celor premiați.

Într-o notă de fundamentare publicată recent, care a stat la baza premierii ajutorului șefului de la Postului de Poliție Țibucani, sunt menționate activități pe care omul legii era obligat să le desfășoare și calități pe care orice polișist e obligat să le aibă.

„Are un comportament exemplar atât la serviciu, cât și în familie, societate și nu deținem date care să contrazică acest aspect”, se arată în document. Cum peste 95% dintre polițiștii nemțeni au, bănuim, un comportament exemplar la serviciu, în familie și în societate, înseamnă că toți ar trebui să primească spor de excelență.

„S-a remarcat ca o persoană cu gândire matură”, se mai arată în documentul amintit, ceea ce ne face să credem că în Poliție sunt și persoane imature.

„Atenție! Dacă ai <<gândire matură>> și nu ești dovedit că îți bați nevasta, te <<paște>> un salariu de excelență de 50% la IPJ Neamț. Deci <<gândirea matură>> și <<comportamentul exemplar la serviciu și în familie>> (prezumat în lipsa de dovezi contrarii, ne atenționează în notă) sunt acele trăsături excepționale care justifică 50% salariu de excelență. Că, în rest, de muncit, toți muncesc și toți iau FB. Nu e în regulă! Salariul de excelență trebuie acordat pe criterii obiective, transparente, celor mai buni dintre cei mai buni. Fără dubii. Fără suspiciuni de favoritism. El este (teoretic) și trebuie să rămână un instrument de motivare al performanței în profesie, se arată în postarea sindicaliștilor de la SPR Diamantul, care însoțește nota de fundamentare.

 

Versiunea adjunctului Osoianu: „Important e să fii căsătorit

O altă notă de fundamentare, semnată de adjunctul IJP Neamț, Mihai Osoianu, în perioada în care era șef birou, a stat la baza premierii cu un 50% din salariul de bază a unui ofițer care, ulterior, s-a pensionat. Bineînțeles, sporul se regăsește acum în pensia fostului polițist și poate să însemne mai mult decât încasează un inginer care a lucrat 40 de ani într-o fabrică.

„Nota e semnată/girată/întocmită de actualul împuternicit în funcția de adjunct al IPJ Neamț. Avem, prin urmare, rețeta succesului în versiune actualizată. Nu trebuie să soluționezi 40 de dosare penale, e suficient să le ai în fișet că dă bine la numărătoare. Important e să fii căsătorit, să ai un copil student și să locuiești în imobil proprietate personală! Cuiva i s-a părut foarte deșteaptă formula, încat să o vedem copiată în mai multe note, așadar <<acesta A DISTRIBUIT în mod constant din experiența sa profesională și ofițerilor mai tineri>>… adică ia și ție, na și ție. <<Distribuția>> asta seamănă a poştă, distribuie la fiecare, dar plăcerea o are de unul singur. În fine, oricât de ordonat în criterii ar părea, Nota de fundamentare nu lămurește unde se află pitită lucrarea de excepție sau misiunea cu risc deosebit”, arată sindicaliștii de la SPR „Diamantul”.

Sindicaliștii au anunțat că vor publica toate notele de fundamentare, până când ministrul Vela va lua decizia desființării acestui „spor nesimțit”.

Sursa foto: cartoonstock.com

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

  1. ADY 18 septembrie, 2020 at 12:49 Răspunde

    ATAT BIBIRIG CAT SI OSOIANU SUNT NUMITI CU AJUTORUL FOSTUL PREFECT ARCHIP LA RECOMANDAREA PREASFINTITULUI DE LA ROMAN!!! ASTA SPUNE TOTUL DESPRE CRITERIILE MIZERABILE DIN CARE REZULTA ACESTI (***)!

  2. Dana 18 septembrie, 2020 at 17:02 Răspunde

    Ce ar trebui sa inteleaga oamenii de rand, in legatura cu asazisele criterii de atribuire a acestor tipuri de sporuri? Personal, eu am dedus ca toti cei care nu au fost premiati, ar avea un comportament nemerituos la locul de munca si in societate. Si-ar fi putut maltrata, probabil, sotiile si copii, de ce nu, si parintii. Cum de sint tinuti in sistem, daca sint nemerituosi?

  3. Ion 19 septembrie, 2020 at 09:33 Răspunde

    Acuma, dacă sporurile acestea ar fi fost încasate de membrii SPR Diamantul, eventual de Președintele acestui sindicat, ar mai fi publicat aceste note de fundamentare? Câți hoți a prins președintele SPR în cariera sa (și aici ma refer la hoți adevărați și nu la aia de găseau ulcele antice pe câmp sau monede tot la fel de vechi)? S-a înscris vreodată acest președinte în cursa pt astfel de sporuri? Pana una sau alta, aceste sporuri sunt legale și sunt la dispoziția unor șefi care le atribuie ca doar nu o sa le acorde portarul. Cat despre modul de atribuire, pe mulți polisi nu ii interesează cum nici pe mine nu ma interesează dacă îl primesc sau ba. Ce ne interesează pe noi polițiștii ar fi alinierea salariilor la anul 2020 pentru ca majoritatea suntem plătiți la salariul din 2009, restul e Can-Can IEFTIN

    • ADI 20 septembrie, 2020 at 10:26 Răspunde

      Dl.Vitea in afara acestor lamentari patriotarde,demne de un doctor în arheologie nu a auzit de sesizări sau plângeri penale !?Daca are probe,privind comiterea unor infractiuni ,cred ca in calitate de politist a auzit de,favorizarea infractorului.Daca urmărește altceva,direcția este …”Mesagerul” de Chișinău.SUCCESURI !

  4. Virgil 19 septembrie, 2020 at 16:03 Răspunde

    Și dacă-și bătea nevasta, ce? Nu avea voie? Era nevasta lui, da?! Nu merita premiu din cauza asta? Băi, ăștia de la atacul știți numai să băgați zîzanie între oameni.
    Mă faceți să rîd. Asta e poliția română, scris intenționat așa, poliția care nu e cînd e nevoie. Apropo, mai există?

  5. Andras Varga 20 septembrie, 2020 at 14:17 Răspunde

    Nu e rău deloc . Nici eu nu am bătut pe nimeni din familie, da unde pun cererea ?
    Nu se poate extinde programul asta, sa ajungă la toată lumea ?
    Mă rog, la cei care nu am bătut muierea macar daca se poate ..

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.