campanie electorala

Persoanele cu handicap au șanse puține să ocupe un job călduț la stat

0
161

Persoanele cu handicap au șanse infime să ocupe locuri de muncă în sistemul public sau în mediul privat. Instituțiile și firmele preferă să achite lunar sumele impuse de legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, decât să le angajeze, dându-le posibilitatea să aibă o viață apropiată de normal. Egalitatea de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și egalitatea de șanse, prevăzute de lege, sună frumos, dar rămân doar pe hârtie.

Instituțiile și firmele sunt obligate să achite lunar diferite sume la bugetul de stat, în funcție de numărul locurilor de muncă pe care nu au fost încadrate persoane cu dizabilități, dacă nu respectă limita de angajare de 4% din personal.

Aproape de finele lunii trecute, legea care promovează și protejează cetățenii cu dizabilități a fost modificată, oferind posibilitatea angajatorilor să plătească ori o sumă reprezentând salariul minim brut pe economie înmulțit cu numărul de locuri  în care nu au angajat persoane cu handicap, ori să achite jumătate din această sumă înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu cealaltă jumătate din sumă să achiziționeze produse și servicii realizate de persoane cu dizabilități.

“Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condiţiile prevăzute la alin.(2), pot opta pentru una din următoarele obligaţii: a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap; b) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând echivalentul a minimum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentând diferenţa până la nivelul sumei prevăzute la lit.a), să achiziţioneze, pe bază de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unităţi protejate autorizate”, prevede legea.

Este evident că instituțiile optează pentru transferul banilor, care li s-ar cuveni acestor cetățeni drept salariu, în visteria statului.

Milioane de lei se întorc la stat

În Neamț, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a plătit cei mai mulți bani  statului pentru că nu a încadrat persoane cu dizabilități. În opt luni trecute ale acestui an, unitatea spitalicească a achitat sume aferente persoanelor cu handicap neîncadrate, ce au totalizat 911.692 de lei. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, cea care protejează și promovează și drepturile persoanelor cu dizabilități, a achitat, în opt luni, 543.619 lei drept sume aferente persoanelor cu handicap, în timp ce Spitalul de Urgență Roman a plătit 419.663 de lei în aceeași perioadă. Persoanele cu handicap neîncadrate au costat Primăria Piatra-Neamț, în perioada ianuarie – august, 129.895 de lei, iar Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț – 228.867 de lei. La Roman, primăria a plătit, în cele opt luni, 164.555 de lei drept sume aferente persoanelor cu handicap neîncadrate, în timp ce Direcția de Asistență Socială a municipiului Roman a achitat 141.401 lei. Primăria Târgu-Neamț a plătit 105.435 de lei, iar Direcția de Asistență Socială a orașului, alți 60.458 de lei. Primăria Bicaz nu a încadrat în muncă persoane cu dizabilități și a plătit 53.070 de lei pentru asta, în opt luni, Primăria Roznov – 41.744 de lei, iar Primăria Pipirig – 57.351 de lei. Sumele aferente persoanelor cu handicap neîncadrate la spitalul din Târgu-Neamț, de la începutul anului, au totalizat 167.671 de lei, la spitalul din Bicaz – 77.561 de lei, iar la cel de pneomoftiziologie din Bisericani – 77.450 de lei.

Pentru că nu a angajat cetățeni cu dizabilități, Direcția Sanitară Veterinară Neamț a plătit, în opt luni, 62.849 de lei, Direcția de Sănătate Publică – 58.441 lei, iar Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură – 73.865 de lei.

La finele primului trimestru al acestui an, potrivit Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, în Neamț erau înregistrate 19.304 persoane cu handicap, din care 1.810 erau copii, iar 17.494 erau adulți.

La nivel național, doar 16% dintre cetățenii cu dizabilități și care au drept de muncă sunt angajați, în timp ce media angajării acestor persoane în statele Uniunii Europene este de 50%.

(Sursa foto: jurnalgiurgiuvean.ro)

N.R.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.