Scandalos! Fostul contabil șef al Poliției Neamț, premiat pentru că … a depus bilanțurile. „A riscat și ăsta, săracul… ”

2
2033

Activitatea lucrătorilor din Poliția Neamț este supravegheată de numeroase structuri, care de care mai secretă și mai importantă, cu scopul de a preveni și combate comiterea unor fapte reprobabile în rândul personalului. De mai bine de 4 ani, publicația atacul.ro și sindicaliștii din Poliție au reclamat o posibilă încălcare a legii în ceea ce privește acordarea sporului pentru lucrări de excepție și misiuni cu risc ridicat sau „sporul de excelență”, după cum îi spun polițiștii, însă nici o structură nu s-a arătat interesată de acest subiect. Din datele noastre, cei de la Biroul Control Intern, al cărui fost șef a fost și el premiat cu un spor de excelență de 50% din salariul de bază, au închis ochii, prefăcându-se că nu văd ceea ce se întâmplă. Polițiștii DGA nu s-au arătat nici ei interesați, iar cei de la Protecție Internă, preocupați mai degrabă să-i fileze pe jurnaliștii neagreați de jupânii județului, nu au acordat nicio atenție. Niciuna dintre cele trei entități menționate nu a mișcat un deget pentru a clarifica aspectele dezăluite. Este vorba despre acordarea acestui spor unor polițiști care nu s-au remarcat cu nimic în activitatea profesională. Mai grav este că mulți dintre cei cei care au fost premiați s-au pensionat ulterior, la calculul pensiei ținându-se cont și de sporul de excelență. Sunt sute de polițiști la nivel național care au primit spor de excelență înainte de pensionare, ceea ce a contat mult în stabilirea pensiei. Sporul, care reprezintă între 20 și 50 % din salariul de bază al polițistului, pe o perioadă de 6 luni, înseamnă câteva sute de lei în cazul unui ofițer și poate ajunge la aproape 2.000 de lei în cazul unui ofițer cu funcție. El se acordă în baza unei note de fundamentare în care sunt menționate „meritele” polițistului.

Recent, Sindicatul Polițiștilor „Diamantul”, filiala Neamț, a reușit să obțină, în urma unui proces, o parte dintre notele de fundamentare care au stat la baza acordării acestor sporuri. Concluzia este aceea pe care atacul.ro a tras-o încă de acum 4 ani, și anume că unii au încasat aceste premii pentru simplul fapt că și-au desfășurat activitatea conform fișei postului. Nici vorbă de lucrări excepțională sau misiuni cu risc ridicat, după cum spune chiar denumirea acestui spor. Toate aceste aspecte arată că acordarea acestui spor s-a făcut, de cele mai multe ori, ilegal, fiind folosit mai degrabă pentru a umfla salariilor celor care se pregăteau să iasă la pensie, decât pentru a premia faptele de glorie ale polițiștilor.

Reprezentanții Sindicatului „Diamantul” publică notele de fundamentare ale unor polițiști nemțeni care au încasat acest spor, cu mențiunea că vor continua acțiunea până când ministrul Vela va desființa acest spor, pe care ei îl consideră „nesimțit”.

Ultima notă de fundamentare publicată publicată de sindicaliști este a comisarului șef Iulian Pantază, fostul șef al Serviciului contabilitate, pensionat la începutul anului 2019.

Spor de excelență și pentru că Poliția Neamț nu avea datorii

„Asta e Nota de fundamentare pentru sporul de excelență dat contabilului șef. A riscat și ăsta, săracul… Cu ce se laudă domnul contabil sef: <<Activități care se constituie ca lucrări de excepție.

Vizarea tuturor proiectelor de operațiuni emise de compartimentele de specialitate (SRU, Logistică, SCI, Criminalistic, Juridic) prin aplicarea vizei de control financiar preventiv propriu, activitate cu grad de complexitate ridicat ce necesită cunoștințe solide și experiență profesională. De subliniat că nivelul răspunderii personale este unul deosebit de ridicat>>, aici ne-au dat pe spate! Omul voia să ocupe a doua funcție în inspectorat, fără să poarte vreo răspundere!

<<Rezultate bune și foarte bune înregistrate ca urmare a controalelor efectuate de către Direcția de Audit Public Intern. Biroul 6 Iași.

Plata la timp și integral a drepturilor de personal și alte drepturi precum și neînregistrarea de plăți restante către furnizorii de bunuri și servicii.

Implementarea și utilizarea cu succes a programului național FOREXEBUG respectiv depunere buget individual și operare în aplicația CAB. Permanenta implicare și coordonare a activității astfel încat sumele de bani atribuite unității să fie utilizate legal, judicios și în termen. Încadrarea în termenele legale a raportărilor: situațiile financiare lunare și trimestriale, execuția lunară a bugetului de cheltuieli în procent de 100%. Se constată o foarte bună colaborare profesională cu eșalonul superior Direcția Financiară din Inspectoratul General al Poliției Romane. Coordonarea activităților specifice recalculării și actualizării pensiilor militare de stat și sesizarea aspectelor neclare către eșalonul superior în vederea emiterii de precizări suplimentare. Activitatea este deosebit de complexă cu volum ridicat și responsabilitate mare, rezultatul fiind drepturile de pensie a unui număr mare de polițiști rezerviști. Implicarea permanentă și activă în activitatea de stabilire și acordare a majorării salariale de 75% și 100% pentru orele prestate în zilele de sâmbăta, duminică, precum și în zilele de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează (fraza e un copy-paste după o altă notă de fundamentare a unui lucrător). Asigur (ceea ce ne face să credem că individul și-a redactat singur Nota de fundamentare) măsurile necesare pentru informarea și îndrumarea celor implicați în legătură cu procedurile specifice domeniului financiar contabil.

În calitate de membru desfășoară activitățile grupului de lucru cu atribuții de monitorizare, coordonare și îndrumare metodologică a implementării și sau dezvoltării sistemului propriu de control intern managerial. Ca responsabil de risc monitorizează riscul prin intermediul activităților curente sau prin evaluări distincte separate, analizează obiectivele specifice de îndeplinit, în vederea identificării riscurilor inerente corespunzătoare acestor obiective și stabilirii nivelului impactului, al probabilității și al riscului inerent, analizează impactul și probabilitatea după punerea în practică a planurilor de actiune pentru minimizarea riscurilor inerente, în vederea determinării nivelului acestora și calculării nivelului de risc residual>>.

Numai lucrări de excepție pot face acești comisari șefi de poliție! Agenții care se expun riscurilor în stradă și ofițerii operativi nu se încadrează la lucrările de doctorat ale domniilor sale! O notă de fundamentare de tot râsul! Parcă cele descrise în conținutul acesteia nu sunt atribuțiile cuprinse în fișa postului! Vă dați seama câtă sudoare pe acești comisari sefi!”, se arată în postarea polițiștilor de la SPR Diamantul.

 

Daniel MURARU

 

 

2 comments

 1. FLORIN 13 septembrie, 2020 at 13:58 Răspunde

  DGA-DIRECTIA GENERALA ANTICORUPTIE
  Daca va vine a crede avem ”politisti” platiti cu salarii colosale si pensii speciale care se ocupa in Piatra Neamt cu anticoruptia,cu ce?Stai asa?Cu ce se ocupa?
  Inca odata,avem in Piatra Neamt politisti care se ocupa cu ”anticoruptia”care incaseaza sute de milioane pe luna si pensii speciale pentru a se ocupa de cei corupti ?
  Incredibil dar adevarat,desi nu avem nici un fel de”lupta”anticoruptie,nici un fel de cazuri rezolvate de”coruptie”in acest judet sunt specimene care se”ocupa”cu anticoruptia si care incaseaza degeaba tone de bani din taxele si impozitele noastre nefacand nimic .

  Intr-o mare de coruptie noi nu avem corupti.
  Va dati seama cat de esuate sunt aceste institutii de ”siguranta”?Va dati seama in ce stat mafiot traim?

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.