Statul nu rămâne dator bugetarilor. Le asigură vacanțele din împrumuturi

4
253

Pandemia de Covid-19 rupe din bugetul statului și așa uscat de cheltuielile exorbitante efectuate cu salariile din sistemul bugetar și cu pensiile. O analiză recentă a veniturilor fiscale și a contribuțiilor sociale la bugetul consolidat al statului arată că 96,3% dintre acestea sunt cheltuite efectiv pe retribuțiile bugetarilor și pe pensii. Diferența de 3,7% este evident că nu ajunge pentru acoperirea celorlalte cheltuieli și pentru investiții. Așa că bugetul este suplimentat cu împrumuturi, soluție la care au apelat toate guvernările.

În județul Neamț, taxele, impozitele și contribuțiile pe care le plătesc contribuabilii din Neamț nu pot acoperi nici măcar pensiile, fără a mai include și salariile bugetarilor (despre acest subiect AICI). Cel puțin așa arătau datele oferite de Fiscul local la începutul acestui an. Ne îndoim că, între timp, veniturile colectate de stat la nivel județean au crescut considerabil.

În timp ce pensionarii așteaptă noi creșteri ale veniturilor, județul nostru nu poate acoperi nici măcar sumele pe care trebuie să le achite în prezent, fără a merge mai departe, la o majorare cu 40% a punctului de pensie, cum li s-a promis cu ceva timp în urmă.

220.000 de lei/lună, în medie, carburanți consumați de Ambulanță

Covid-19 a dat peste cap toate calculele făcute de decidenți pentru acest an, însă, chiar și în aceste condiții, statul nu a renunțat la cheltuielile inutile, precum voucherele de vacanță, care au avut o contribuție la creșterea spectaculoasă a numărului de infectări la mare și la munte. Nu a renunțat nici la suma derizorie de puțin peste 200 de lei net de persoană/lună oferită drept indemnizație de hrană bugetarilor. Aceasta este doar o parte a cheltuielilor pe care statul le face în continuare, sacrificând la maximum mediul privat pentru care previziunile sunt de-a dreptul întunecate. În timp ce multe persoane au rămas fără locuri de muncă, de abia trăiesc de la o zi la alta, statul a făcut un nou efort, în iulie, de a le oferi bugetarilor, cei care nu primiseră până atunci, tichete de vacanță.

Numai la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, valoarea voucherelor de vacanță a fost de peste 2,8 milioane de lei, în timp ce hrana personalului ce lucrează în această unitate sanitară a costat, luna trecută, 440.000 de lei.

În aceeași lună, pacienții internați în spital au primit mâncare ce a valorat numai 37.560 de lei. (Mai multe despre cheltuielile SJU, AICI

În primele 7 luni ale anului, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a cheltuit 139,56 de milioane de lei ca să funcționeze, din care patru luni și jumătate a fost sub semnul pandemiei de Covid-19, în care numărul pacienților a fost redus semnificativ.

La Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, voucherele de vacanță au costat 262.850 de lei, iar indemnizațiile de hrană, doar luna trecută, 53.147 de lei, iar la Direcția de Sănătate Publică, vacanțele angajaților au costat statul 84.750 de lei. Serviciul Județean de Ambulanță a cheltuit 478.046 de lei cu tichetele de vacanță și 109.710 lei pentru hrana angajaților în  luna iulie.

Transformarea spitalului de la Piatra-Neamț în suport Covid-19 înseamnă cheltuieli astronomice cu carburanții pe care Serviciul Județean de Ambulanță este nevoit să îi consume pentru a transfera bolnavii la Spitalul Municipal de Urgență Roman. În iulie, Serviciul de Ambulanță a cheltuit 141.967 de lei cu aceste produse, iar în perioada ianuarie – iulie, 966.756 de lei. În medie, în doar o lună, instituția a cumpărat carburanți și lubrifianți în valoare totală de 220.000 de lei.

(Sursa foto: news.cuna.org)

N.R.

4 comments

 1. Andras Varga 31 august, 2020 at 12:13 Răspunde

  O măgărie cat lumea de mare aceste vouchere .
  Pe langa ca au majorat artificial preturile in turism supun la cazne imense un buget si asa carpit si găurit peste suportabil .
  Sunt enorme cheltuielile astea cu masa, casa si vacanță pentru un aparat hiperumflat, ineficient, si fără nici o utilitate practică .

 2. constantin 31 august, 2020 at 13:43 Răspunde

  Imi pare foarte rau ca se amesteca merele cu perele si nu spunem adevarul.Pensionarii au achitat dea lungul timpului de 10-12 ori suma pe care o primesc ca pensie.Ca statul este un prost manager si nu a gestionat separat fondul de pensie si a preferat sa faca talmes-balmes in gestiune este greseala lui.Nu venim dupa 30 de ani si incercam sa lansam pe piata ca cei care muncesc intretin pe pensionari.Este cea mai mizerabila manipulare si din pacate multi nu vor sa recunoasca acest lucru.Nu cred ca au primit pensionar vaucere de vacanta sau norma de hrana cum primesc trantorii de pe la primarii, parlament si alte institutii.De aceea ma adresez tinerilor sa inteleaga ca ei nu muncesc pentru pensionari ci pentru propria-i pensie.Nu mai este necesar un conflict intre generatii ajung cate sunt.Sustinerea mea nu este valabila decat pentru pensiile bazate pe contributivitate si nu acele nesimtite a celor care au tras in jos societatea.

 3. Iorgu 31 august, 2020 at 21:25 Răspunde

  O direcție falsa cea cu tichetele de vacanță. Când pentru un pacient “presupus” a fi bolnav covid 19 se cere decontarea serviciilor medicale acordate și au o sumă de peste 40000 lei, ce reprezintă 1450 lei/bugetar tichete de vacanta? Și uite așa nu mai sunt bani la CAS pentru programele specifice (oncologice, diabet, etc).

 4. FLORIN 1 septembrie, 2020 at 08:02 Răspunde

  Falimentul Romaniei se apropie.Aceasta tara traieste de 10 ani numai din imprumuturi externe.
  Datoria externa este de 120 de miliarde euro.Se apropie de gradul de indatorare maxim moment in care nu ne vom mai putea imprumuta.
  Suntem singura tara din Europa care nu am facut absolut nimic pentru aceasta tara si cetatenii ei cu acesti bani imprumutati.NIMIC.
  ZERO autostrazi.ZERO infrastructura.ZERO calitate a vietii.ZERO spitale.
  Toti banii au fost furati,iar prostii Europei voteaza in continuare jefuirea acestei tari de catre aceasta clasa politica formata numai din hoti si controlata de securistii prosti si tradatori de tara.
  In acel moment se vor taia cu 50% salariile parazitilor incompetenti de la buget.
  Singurii care vor”supravetui”marasmului economic care va urma vor fi securistii prosti si tradatori,procurorii corupti si incompetenti,judecatorii si parazitii din armata de 2 bani care se vor lafai in pensii speciale de 1 miliard de euro pe an sfidandu-ne pe noi care le platim,pentru ca ii doare in cur de voi, adica sclavii prosti care voteaza.
  Votati prostilor in continuare,ca voi veti plati cu varf si indesat.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.