Taxele și impozitele plătite de firmele din Piatra-Neamț abia acoperă salariile angajaților primăriei
Taxele și impozitele pe care cetățenii le achită la bugetele locale nu ajung să acopere cheltuielile din zona administrativă. Tocmai de aceea, statul vine să suplimenteze veniturile primăriilor cu bani din impozitul pe venit, din taxa pe valoarea adăugată pentru a echilibra bugetele locale. De asemenea, în acestea sunt virate, tot de către stat, și subvenții pentru diferite activități, precum sănătate, învățământ etc.
La Primăria Piatra-Neamț, spre exemplu, impozitul și taxa pe clădiri achitată de agenții economici ajung să acopere doar salariile de bază ale angajaților instituției, fără Poliție locală, fără celelalte servicii.
Bani mulți sunt cheltuiți și cu diferite servicii ale căror rezultate se văd puțin în realitate, precum curățenia orașului, deși numai directorul Salubritas avea un salariu, anul trecut, de 10.500 de lei pe lună. Pentru banii pe care i-a încasat de când a fost pus șef la această societate, municipiul Piatra-Neamț arată deplorabil. Și cu străzile sunt cheltuite sume mari, în timp ce salariații Publiserv mimează, de cele mai multe ori, munca. Și asta se poate vedea în teren unde lucrurile se mișcă în ritmul „timpul trece, leafa merge!”
Spațiile verzi, parcurile, și ele sunt întreținute cu sume considerabile, dar mai mult pe hârtie.
Câți bani au plătit pietrenii bugetului local și cum au fost cheltuiți ne arată raportul de execuție bugetară aferent celor 7 luni trecute ale acestui an.
Firmele pietrene au plătit bugetului local impozit și taxă pe clădiri în valoare de 8,94 milioane de lei, iar impozitul pe autovehicule i-a costat 2,42 milioane de lei.
Pietrenii au achitat, în perioada ianuarie – iulie, impozit pe clădiri în valoare de 6,84 de milioane de lei și impozit pe teren de 1,55 milioane de lei, impozitul pe mașini însumând 3,24 de milioane de lei. De la firme, impozitul pe terenuri s-a cifrat la 1,29 milioane de lei, în timp ce impozitul pe terenurile din extravilan a însumat 77.686 de lei. Taxele judiciare de timbru au mai adus bugetului local al Primăriei Piatra-Neamț 993.702 lei, alte impozite și taxe pe proprietate – 269.001 lei, eliberarea licențelor și autorizațiilor de funcționare au adunat 681.185 de lei, alte taxe și impozite – 207.404 lei, veniturile din amenzi – 1,96 milioane de lei, taxele speciale – peste 2 milioane de lei.
Cu tot cu cotele defalcate din impozitul pe venit și TVA pentru echilibrarea bugetului și cu subvențiile de la stat, Primăria Piatra-Neamț a avut, în 7 luni, venituri de 112,11 milioane de lei.
În privința cheltuielilor, numai salariile de bază ale angajaților instituției, peste 200 de persoane, au costat, în perioada ianuarie – iulie, aproape cât impozitul de clădiri plătit de firme, adică peste 8,53 de milioane de lei. Indemnizațiile plătite unor persoane din afara unității au mai costat 303.862 de lei, indemnizațiile de hrană – 388.830 de lei, voucherele de vacanță – 143.650 de lei, iar contribuția asigurătorile pentru muncă a fost de 224.560 de lei. Salariile celor care lucrează la Poliția locală însumează, în 7 luni, aproape cât impozitul pe teren achitat de pietreni și firme, adică aproape 4 milioane de lei.
Primăria a cheltuit pentru iluminatul și încălzirea instituției 159.281 de lei, pentru apă, canal și salubritate – 25.324 de lei, iar pentru poștă, telecomunicații, radio, tv, internet – 222.739 de lei. Alte bunuri și servicii pentru funcționare au costat 440.267 de lei, reclama și publicitatea – 176.389 de lei, executarea silită a creanțelor bugetare – peste 2,29 milioane de lei, iar rambursarea creditelor a însumat 11,88 milioane de lei. Primăria Piatra-Neamț a mai cheltuit, în 7 luni, 903.473 de lei pentru a plăti salariile de bază ale angajaților de la Serviciul de evidență a persoanelor, dobânzi aferente datoriei publice interne – 6,92 milioane de lei. Ordinea publică și siguranța națională au dus la cheltuirea a 2,62 milioane de lei, întreținerea grădinilor publice, a parcurilor, zonelor verzi, alți 1,57 de milioane de lei, în timp ce serviciile în domeniile locuințelor și dezvoltării comunale au însumat 5,13 milioane de lei. Salubritatea a costat, în 7 luni, 1,77 milioane de lei, subvențiile pentru transportul în comun – 1,83 de milioane de lei, reparațiile curente ale străzilor – 4,08 milioane de lei, iar alte active fixe au însumat cheltuieli de 11,27 milioane de lei.
Poliția locală a municipiului Piatra-Neamț, contabilizată separate de primărie, a plătit salarii de bază, în 7 luni, de 2,90 milioane de lei, alte sporuri – 56.568 de lei, norme de hrană – 672.009 lei, vouchere de vacanță – 48.038 de lei, carburanți – 41.524 de lei și uniforme și echipamente de 58,057 de lei. În total, Poliția locală a cheltuit, în 7 luni, 3,97 de milioane de lei.
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
curatenie in primarie si politia locala desfiintata
F.corect!
Parașutele obosite &trântorii din Primărie și din institutiile conexe ar trebui dați afară,nu sa stea la /pe sub birouri pe banii noștri,halal sistem!!!
Ar trebui o reforma la Politia Locala ….schimbari profunde…fara cumul pensie salar, o alta imagine, o alta conducere, o alta atmosfera, fara atatea procese cu salariatii pe care le poti vedea pe portal la Tribunalul Neamt, fara proces intre director si un angajat la Judecatoria Piatra Neamt, cu posturi de sef de birouri care stau de ani de zile neocupate in loc sa fie adusi oameni capabili si multe altele….poate noul primar si noul CL sa reuseasca sa faca o schimbare acolo….oare va reusi ?!!!!
Stiti cumva cine este contabil sef la Politia Locala Piatra Neamt, uite ca nu stiti: este sotia lui dottore comisar sef besu benone vasile de la serviciul judiciar al politiei judetene care face parte din tripleta de aur ce voiau sa conduca inspectoratul pe vecie dottor tablan dottor besu si dottor catana. Tipa lu’ besu a picat initial examenul ca nu o (***) pe aceasta doamna economist dar print-un artificiu jegos ul(***) Bejinariu seful biroului rutier din aceasta adevarata Melitie Locala a sunat castigatoarea legala a concursului si i-a spus ca a pierdut de fapt. Oricat s-a zbatut biata femeie ce castigase concursul a ramas pe dinafara. Realizati domnilor cititori ai acestui site de ce sunt capabili acesti dottori. In aceasta golanie cuvantul cel mai greu de spus l-a avut chitic primarele care este si mai vrea…..dar atat in episodul urmator despre dottore care a rasturnat masina cu alghine a lu’ tasu si colegii lui l-au ajutat dar el cand s-a ajuns ia mazilit…(***) fac doar rromii ce ajunge imparati……