(P) Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș, despre candidatul la președinția CJ Neamț Mugur Cozmanciuc: „Este un om implicat, devotat crezului de a face bine, pentru ca oamenii să aibă o viață mai bună!”

0
348

Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș, președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc(candidatul PNL la președinția CJ Neamț) și Andrei Carabelea(candidatul la primăria muncipiului Piatra Neamț) au susținut vineri, 28 august, o conferință de presă în care au prezentat principalele proiecte de dezvoltare, ce vor avea ca sursă de finanțare fonduri europene de aproape 80 miliarde euro, care au fost alocate României.

Redăm mai jos principalele declarații:

Marcel Boloș – Ministrul Fondurilor Europene

Am gândit împreunăproiectele de dezvoltare, în mod special pe cele cu fonduri europene, care sunt o sursă sigură de finanțare.

Am avut o discuție cu operatorul de apă-canalizare din județul Neamț, pe marginea stadiului proiectului de apă-canalizare pe care îl are acum în pregătire. Este un proiect de o importanță deosebită pentru județul Neamț, de care vor beneficia aproximativ 325.000 de nemțeni și are o valoare de peste 250 milioane de euro.Din păcate, proiectul este întârziat și se află în stadiul derulăriiprocedurii de licitație publică pentru selectareaconsultantului. Pentru județul Neamț,acest lucru nu este tocmai bun, deoarece există foarte mulți operatori de apă-canalizare în România care asigură aceste servicii publice și care se află deja în stadiul de implementare; prin comparație cu situația din județul dumneavoastră,unde sunteți încăîn procedurade selectarea consultantului. Guvernul Orban – pentru ceea ce înseamnă soluțiile pentru infrastructura de apă-canalizare, drumuri și mai nou, inclusiv pentru dezvoltarea și modernizarea rețelelor de gaze naturale – a identificat o serie de soluții care pot fi finanțate cu fonduri europene. Mai ales pentru zona serviciului public de canalizare pentru acele localități care nu îndeplinesc condițiile europene, guvernul pregătește un proiect de act normativ pentru a venicu soluții alternative de racord la rețelele de apă-canalizare, dar și pentru modernizarea de drumuri. Găsim soluții șiGuvernul României se implicăîn sporirea standardelor de locuit pentru populație. O surpriza plăcută,cu impact benefic asupra viitorului județuluiNeamț, este candidaturala președinția CJ Neamța domnuluiMugur Cozmanciucși, de asemenea, candidatura la primăria Municipiului Piatra Neamț a domnul AndreiCarabelea. Cei doiși-au prezentat proiectele de viitor, pentru modernizarea județului Neamț  și a primăriei municipiului Piatra Neamț. Aceste idei, dacă erau prezentate până ieri de candidați, păreau irealizabile.Astăzi, însă,România le poate realiza cu fonduri de la UE, pentru că avem alocate aproape 80 miliarde euro. Ceea ce face ca planurile candidaților să fie realizabile, iar asta înseamnăîmbunătățirea standardelor de locuit pentru oameni,înseamnă – la nivel local – condiții de viață mai bune pentru oameni, spor de confort pentru locuitori. Pentru candidatul la primăria municipiului Piatra Neamț, dar deopotrivă pentru candidatul pentru CJ, ambii oameni tineri, implicați, devotați acestor proiecte, pentru ei, acest parteneriat este o poziție ca Piatra Neamțși județul Neamț să se înscrie pe traiectoria ireversibilă a modernizării. Cu domnulCozmanciuc am discutat și problemele pe proiectele ce țin de infrastructura de transport – foarte importantă la nivel local, iar parteneriatul între primărie și CJ este de o importanță covârșitoare, la fel ca și parteneriatul cu Guvernul, ca să se poată implementa aceste proiecte.

Am mare încredere că cei doi candidați vor face o treabă bună! Pe Mugur îl știu de multă vreme, din 2012. Este un om implicat, devotat crezului de a face bine pentru ca oameniisă aibă o viață mai bună. Și Andrei – care chiar azi a prezentat lista de proiecte pentru dezvoltarea municipiului Piatra Neamț – m-a impresionat că deja pune problema ca proiectele de dezvoltare să fie duse spre zonele limitrofe ale municipiului. Asta înseamnă viziune strategică,iar pentru omul de rând un plus de mai bine, un confort sporit. Îi felicit și le doresc să aibă succes în perioada campaniei electorale și pe 27 septembrie să fie aleși în funcțiile de demnitate publică pentru care candidează.Sunt oameni în care eu cred și împreună pot face lucruri frumoase.

Mugur Cozmanciuc – candidatul PNL pentru președinția CJ Neamț

Suntem la început de campanie electorală și faptul că ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș este aici nu este o simplă coincidență, ci transmite un mesaj clar și corect, de unitate și de parteneriat.În toate analizele făcute,județul Neamț se află pe un loc codaș când vine vorba de absorbția fondurilor europene. Acest lucru este foarte grav și de aceea domnul ministru a subliniat că va trebui o implicare mult mai activă, astfel ca fondurile să fieun motor de dezvoltare (fie că vorbim de fonduri accesate de UAT-uri sau de mediul privat).Prin ghidurile de finanțare-accesare,Guvernul lucrează ca accesarea să fie facilă, dar este nevoie și de o gândire strategică pentru dezvoltare unitară a județului.

Apaserv este o societate rămasă mult în urma accesării programului cu fonduri europene. Ne dorim ca acest lucru să se termine și să devină o companie emblematică, așa cum sunt și alte societăți din alte județe. Pentru asta este nevoie ca la nivel de conducere a societății să se vină o echipă de oameni bine pregătiți, care să aibă capacitatea instituțională de accesare a fondurilor. Dar și de o echipă care să nu uite că lucrează pentru cetățeni și să aibă o idee unitară de dezvoltare a serviciului de apă în județ.

Județul Neamț trebuie să devină un pol de dezvoltare unitară, iar componenta infrastructură este importantă pentru dezvoltarea turismului. Cele două autostrăzi se vor face și vor avea și finanțări din fonduri europene. Autostrada Unirii și cea va trece prin Bacău se vor realiza printr-un parteneriat întreGuvern si județele pe unde se află traseul lor. Și infrastructura județeană trebuie să fie modernizată prin fonduri europene. La nivel de zonă metropolitană, la nivel de județ Neamț, trebuie să vorbim și despre dezvoltarea segmentuluice ține de cultură, să facem un hub cultural, un cluster cultural. Acest lucru este posibil și va fi creată o Direcție de Cultură în cadrul CJ,care să acceseze fonduri europene pentru modernizarea obiectivelor turistice, culturale și spirituale.

Vorbim și despre un concept de promovare al turismului.După ce modernizăm infrastructură culturală,dorim să atragem turiștii printr-un parteneriat cu mediul de afaceri și cu marii operatori economici. Totodată, trebuie să atragem fonduri europene pentru modernizarea obiectivelor de recreere. Nu în ultimul rând vreau să vă prezint două direcții: sănătatea – cu obiectiv de modernizare prin fonduri europene; spitalul județean și toate spitalele din județ să fie modernizate să aibă capacitatea să facă față oricăror tipuri de provocări. Dar este nevoie și de dezvoltarea actului medical, adicăjudețul Neamț să fie conectat cu mediile universitare din Iași, Cluj, Mureș ori din București. Să fie conectat la lumea medicală de acolo, pentru aface cel puțin o dată pe an un congres internațional în lumea medicinei, să pună Neamțul pe hartă.

Al doilea obiectiv de o importanță deosebită face referire la Educație. Să facem un Centru de Excelență în Educație. Mă refer la un parteneriat cu licee de prestigiu și instituții cu alte obiective de învățământ, să acordăm susținerea financiară prin acordarea de burse elevilor merituoși, care să plecela studii la universități de prestigiu și apoi să se întoarcă în comunitate. Pe perioada campaniei electorale, noi o să avem prezentări tematice pentru fiecare obiectiv. Locurile de muncă necesare sunt practic create prin atragerea investitorilor în parcuri tehnologice, în industria creativă și în domeniul IT&C. Planificăm complexuri rezidențiale, care să atragă studenți și pe cei care lucrează la distanță. Aste deoarece digitalizarea este o componentă esențială în dezvoltarea județului Neamț. Vreau să menționez și componenta de fluidizarea traficului la nivel de județ.Este un obiectiv important, fie că vorbim de drumul expres Bacău – Piatra Neamț, fie despre legăturile Piatra Neamț cu Târgu Neamț sauRoman,toate pot fi făcute cu fonduri europene.

Andrei Carabelea – candidatul PNL la primăria Municipiului Piatra Neamț

Am vorbit cu domnul ministru, cu domnulCozmanciuc, care îmi este coleg de front pentru câștigarea orașului și a județului, și vă spun și vouă: cred cu tărie că Piatra Neamț este și va fi liberal și Neamțul va redeveni liberal din 28 septembrie. PNL este hotărât să câștige! Voi putea face asta și am gândit mult cu domnulCozmanciuc proiecte de dezvoltare a zonei metropolitană. Pentru Piatra Neamț, cred cu tărie că este nevoie de oameni cu viziune, care s-au dedicat comunității.De 12 ani sunt implicat în acest oraș, realizez din postura de antreprenor civil și om venit din societatea civilă că schimbările majore se fac în echipă. Alături de Mugur Cozmanciuc, vom putea aduce acele schimbări de care este nevoie, pentru un oraș sănătos, pentru dezvoltarea zonei metropolitane, de care să beneficiezeși comunitățile din jurul orașului. Oamenii trebuie să se simtă fericiți, să aibă parte de bunăstare și respect. Îmi doresc pentru pietreni și pentru nemțenisă fie fericiți acasă, lângă familiile lor. Când vorbesc despre un oraș sănătos, mă gândesc la oameni sănătoși, un mediu sănătos și o economie sănătoasă. Așa cum zice proverbul latinesc”Menssana in corpore sano”, cred că Educația și Sănătatea sunt două elemente importante. Pe zona de Educație avem pregătite proiecte de la nivel creșe și de licee, un program prin care să atragem o instituție academică,pentru a ne ajutaîn a ține tinerii în Piatra Neamț, să nu plece la studii în alte centre universitare.

Despre Sănătate, vă spun că, din discuțiile cu pietrenii a reieșit că sunt trei probleme întreținute de acei oameni care au condus până acum CJ Neamț: apa, transportul și sănătatea. Este nevoie un parteneriat onest între primăria și CJ Neamț, condus de Mugur Cozmanciuc. Pentru sănătate, vizez reabilitarea și modernizarea serviciilor medicale din spitalul județean,dar și reabilitarea centrelor de permanență ale orașului. Mai ales că mulți pietreni nu știu de aceste centre.

Pentru o economie sănătoasăavem nevoie de mai mult respect pentru pietreni și nemțeni. Când oamenii văd orașul neîngrijit și murdar, nu se mai simt atașați de locurile în care s-au născut și crescut. Trebuie să schimbăm percepția oamenilor despre orașul în care trăiesc: să aibă apă curată, confort termic, să fie luate măsuri de eficiență energetică. De aceea, vom implementa programe prin care să modernizăm blocurile și acoperișurile. Totodată, orașul trebuie accesibilizat pentru toată lumea. Parcurile, spațiul verde și cel public par că au fost uitate în ultimii ani. Toate acestea sunt semne ale respectului pe care o administrațieîl are pentru cetățean.Eu voi aduce respectul la Piatra Neamț, care va fi din nou o “perlă” a Moldovei.Pe 27 septembrie, votați Andrei Carabelea – cel mai tânăr și dedicat primar.Votați și Mugur Cozmanciuc – președintele Consiliului Județean Neamț.

Echipa de comunicare PNL Neamț

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.