Baronul Țocu, greu de judecat. Procesul de evaziune fiscală, întins pe aproape 30 de termene

1
755

Iulian Costel Țocu (foto) este un personaj cunoscut al anilor 2000, când pietrenii cumpărau pâinea care-i purta numele sau se plimbau cu „taxiurile Țocu”. Fost deputat PSD de Neamț în perioada în care țara era pe mâna lui Adrian Năstase, premierul „Patru case”, zis și Bombonel, de numele lui Țocu nu se leagă realizări notabile. Om de afaceri controversat, Țocu a pus pe chituci importante companii nemțene, Zonoceram, Comre și Comat fiind doar câteva dintre ele. A și fost cercetat în mai multe dosare penale, însă, ca toți devalizatorii economiei, în niciunul nu a fost trimis în judecată. Până acum, nimeni nu s-a atins de gașca de polițiști, procurori, evaluatori, lichidatori și experți care l-au protejat pe baron și, probabil, nici nu o s-o mai facă cineva vreodată.

Și totuși astrele nu s-au aliniat perfect pentru Țocu care a reușit să scape de dosare grele, cu prejudicii de milioane de euro, dar n-a reușit să scape și de un dosar de evaziune fiscală ce se află acum pe rolul Tribunalului Neamț. Țocu a fost trimis în judecată, în decembrie 2017, pentru evaziune fiscală, suma ce-i este imputată fiind de 80.000 de lei, derizorie pentru cei care învârt milioane, așa cum este și fostul deputat PSD. Numai că procesul se judecă foarte greu. S-a ajuns la al 28-le termen de judecată, fără ca instanța să pronunțe o soluție. Motivele sunt diverse, amânările în proces fiind la ordinea zilei.

S-a pierdut mult timp, pentru că Țocu a dispărut demult din Neamț, el plecând, în urmă cu mai bine de 10 ani, în Germania, unde s-ar fi lansat în afaceri imobiliare. Primul termen al dosarului a fost stabilit în mai 2018, iar de atunci s-a mers mai mult din amânare în amânare. La termenul din septembrie 2018, magistrații au amânat cauza pentru a formula întrebările ce urmau să fie adresate inculpatului Țocu prin efectuarea unei comisii rogatorii. A fost dorința lui Țocu, care a invocat probleme de sănătate pentru a fi audiat de o comisie rogatorie. Abia la termenul din martie 2019 a avut instanța rezultatul comisie rogatorii privind audierea lui Țocu în Germania. Ultimele două termene au fost amânate din cauza lipsei relațiilor solicitate unei instituții financiare din Germania. A urmat o altă amânare, solicitată de apărătorul lui Țocu, pentru a studia relațiile traduse din germană în română. La termenul din ianuarie s-a acordat o altă amânare pentru desemnarea unui expert, alte termene pentru efectuarea expertize fiscal, pandemie etc. La termenul din iunie a fost prezentată expertiza și s-a acordat o nouă amânare pentru 5 august, pentru ca părțile să ia cunoștință de raportul de expertiză. La termenul din luna august, apărătorul avocatului a solicitat o amânare, iar instanța a fost de acord, stabilind următoarea întâlnire pentru data de 16 septembrie, adică după o lună și jumătate. Și așa s-a ajuns la aproape 30 de termene de judecată. În decembrie se vor împlini fix 3 ani de când Țocu a fost trimis în judecată, iar sentința de la Tribunalul Neamț nu va fi definitivă.

Acuzat că nu și-a plătit dările la Fisc

Țocu a ajuns în instanță după ce procurorii au constatat că a obținut venituri din închirierea unor imobile, fără a-și plăti dările către stat. Unul dintre spațiile pentru care Țocu a încasat chirie fără a-și plăti impozitul la Finanțe este actuala clădire a Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR NE), situată pe strada Lt. Drăghiescu. Înainte de a o cumpăra de la Țocu, ADRNE a plătit chirie pentru respectiva clădire. În decembrie 2008, ADRNE, condusă la vremea respectivă de către Constantin Apostol, care a stat o perioadă după gratii, fiind condamnat într-un dosar de corupție,  a luat decizia achiziționării spațiului. Fără a organiza licitație, ADRNE, prin Apostol, a cumpărat clădirea de la Țocu în schimbul sumei de 1.680.000 de euro, prețul fiind considerat exagerat, mai ales că, în acea perioada, criza imobiliară făcea ravagii. Tranzacția a fost analizată de către autorități, însă acestea au închis ancheta pe motiv că totul a fost legal. Deși, numai faptul că imobilul a fost cumpărat direct, fără licitație, ridica întrebări. Dosarul privind fapta de evaziune fiscală a fost instrumentat de către lucrătorii Serviciului de investigare a fraudelor economice din cadrul IJP Neamț, iar în decembrie 2017 procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului parlamentar de Neamț.

Iulian Costel Țocu a fost deputat de Neamț din partea PSD în legislaturile 1996 – 2000 și 2000 – 2004. Dosarele penale, și nu puține, în care a fost cercetat au fost închise, deși prejudiciile de milioane de euro erau evidente. Anchetele nu l-au vizat numai pe el, ci și oameni cu funcții importante din instituții publice, evaluatori, lichidatori etc, mulți dintre ei fiind avansați, între timp, în funcții importante. Alții au ieșit la pensie și se bucură de generozitatea statului român care le mulțumește cu pensii speciale. Mai sunt unii în activitate, care pozează acum în persoane onorabile, deși l-au ajutat și l-au protejat pe Țocu.

 

Daniel MURARU

 

1 comment

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.