Condamnate pentru contrabandă cu țigări, două moldovence sunt judecate într-un nou dosar. Tot pentru contrabandă

1
517

Două femei din Republica Moldova, condamnate, în urmă cu doi ani, la închisoare cu suspendare pentru aderare la un grup infracțional și contrabandă, și-au reluat obiceiurile proaste, fiind din nou prinse de autorități în timp ce vindeau țigări aduse de peste Prut. Mai mult decât atât, una dintre cele două femei ar continua contrabanda cu țigări în Complexul Comercial din Piața Centrală a municipiului Roman. Informația ne-a fost oferită, sub semnul anonimatului, de un romașcan care afirmă că activitatea ilicită s-ar desfășură cu acceptul tacit al autorităților. Asta în condițiile în care persoana vizată, Ala Oțel, are la activ o condamnare de 2 ani și 5 luni de închisoare pentru contrabandă și este judecată, în prezent, într-un nou dosar, tot pentru contrabandă. 

„Ala Oțel valorifică zilnic, prin intermediul unui spaţiu pe care îl deţine în Complexul comercial din Piaţa Centrală a municipiului Roman, inclusiv acum, pe timpul pandemiei COVID-19, zeci de cartuşe de ţigări de contrabandă “Marble”, “Ritm”, “Compliment”… provenite din spaţiul estic. Poate că totul se întâmplă pentru că autorităţile nu văd cum Ala Oțel and company aduce ţigaretele în Complexul comercial pe uşa din spate a standului respectiv, din vehicule parcate în proximitatea imobilului pentru că marfa este ambalată în pungi de plastic”, spune romașcanul.

Activitatea ilicită ar continua în paralel cu procesul în care Ala Oțel, o firmă controlată de soțul acesteia și Galina Maxim sunt judecate pentru contrabandă într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Roman.

În urmă cu 3 ani, Oțel și Maxim au fost condamnate fiecare la câte 2 ani și 5 luni de închisoare cu suspendare de Tribunalul Neamț, alături de alți inculpați, pentru contrabandă și aderare la un grup infracțional organizat. Decizia a rămas definitivă în 2018, când Curtea de Apel Bacău a respins apelurile formulate de o parte de inculpaților, dar și de DIICOT.

În vara anului 2011, procurorii de combaterea crimei organizate au reușit să destructureze o rețea de traficanți de țigări din care făcea parte și polițistul romașcan Gabriel Gherasim. Au fost efectuate zeci de percheziții în Roman și comunele limitrofe, dar și în județul Suceava, polițiștii confiscând câteva mii de pachete de țigări și bani. Cercetările au stabilit că cel care a pus bază rețelei a fost un consilier local dintr-o comună suceveană, Emanuel Vasile Apetrei, ajutat de poliţistul Gherasim, care și-a băgat în afacere și soția, și soacra. Polițistul îi proteja pe membrii rețelei, anunțându-i de controalele autorităților, dar se ocupa și de distribuția țigărilor. În total, 15 persoane ai fost trimise în judecată, toate fiind condamnate la pedepse cu închisoarea și cu suspendarea executării. Instanța a mai dispus confiscarea a două autoturisme și a obligat o parte din inculpați să plătească câteva zeci de mii de lei cu titlu de obligații fiscale către ANAF.

N.R.

1 comment

 1. Varga Szandor Andrasz 19 august, 2020 at 19:54 Răspunde

  La toti vecinii noștri țigările si carburanții sunt la jumătate de pret .
  Si sârbii si ucrainenii, moldovenii, au preturi normale .
  Că sa dai 20 de lei un pachet de țigări in România trebuie sa ai salariul decent, nu bătaie de joc .
  Si da știți ca in toate tarile europene țigări se găsesc si la negru, pana si aristocrații britanici misuna pe la truck stops in aprovizionarea cu marfă de genul .
  Truck driverii polonezi aprovizionează toată Europa .

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.