Cozmanciuc și Leoreanu, despre incompatibilitatea lui Micu și atitudinea prefectului Lazăr. S-a stabilit cine va candida la Primăria Roman dacă Micu își va pierde mandatul

3
1339

 

Deputații Mugur Cozmanciuc și Laurențiu Leoreanu sunt liberalii cu cele mai importante funcții din PNL Neamț, primul fiind președinte, iar cel de-al doilea prim-vicepreședinte, direct interesați de cazul incompatibilului Lucian Micu. În funcție de cum va fi gestionat subiectul, imaginea PNL-ului poate suferi enorm. Asta depinde și de decizia pe care o va lua prefectul George Lazăr, în pixul căruia se află soarta mandatului primarului de Roman.

Mulți tind să creadă că lui George Lazăr, liberal de frunte, apolitic, pentru moment, îi este greu să îl lase fără mandat pe colegul său de partid, Lucian Micu. Mai ales că, înainte de a ajunge la Prefectură, Lazăr a trecut prin Primăria Roman, unde a fost angajat câteva zile. La mijloc ar fi vorba, spun surse din interiorul PNL, și de lupte între diverse tabere din partid. Unii liberali vorbesc despre o degradare serioasă a relațiilor dintre Lucian Micu și deputatul Laurențiu Leoreanu. Pe de altă parte, spun aceleași surse, nici relația Cozmanciuc – Leoreanu nu ar fi una dintre cele mai bune. Contactați de atacul.ro, cei doi lideri liberali au negat scenariile care circulă în diverse medii. Mugur Cozmanciuc a spus clar că prefectul este cel care trebuie să decidă în cazul incompatibilității lui Lucian Micu, în timp ce Laurențiu Leoreanu este de părere că prefectul nu a luat decizia de demitere a primarului Micu, pentru că acesta are demersuri în justiție în apărarea sa, noi căi de atac „pe care e normal să fie lăsat să și le ducă la capăt”.

„Prefectul județului Neamț să ia deciziile care se impun conform legii!”

Mugur Cozmanciuc afirmă că regretă situația în care se află primarul liberal al Romanului, însă recomandă prefectului să ia deciziile care se impun, conform legii.

„Din punct de vedere uman, îmi exprim regretul față de situația domnului Lucian Micu. Din punct de vedere politic, nu comentez deciziile instanțelor de judecată, nu intră în atribuțiile mele, dar susțin categoric că trebuie respectate și puse în aplicare. Așa cum bine știți, prefectul județului Neamț are atributul legal de a lua decizii în speța menționată de dumneavoastră, iar recomandarea mea fermă este ca prefectul județului Neamț să ia deciziile care se impun conform legii”, a declarat Mugur Cozmanciuc.

În ceea ce privește așa zisa „luptă” cu Laurențiu Leoreanu pentru impunerea candidatului la Primăria Roman, Cozmanciuc a declarat:

„În desemnarea și validarea candidaților pentru funcția de primar, respect principiul statutar: organizația PNL Roman, al cărei președinte este domnul deputat Laurențiu Leoreanu, propune candidatul. Am convingerea că va fi propus candidatul cel mai bine plasat în sondajele de opinie. Aștept propunerea organizației PNL Roman spre validare în CDJ PNL Neamț a celui mai bun candidat, care să întrunească toate condițiile – legale și morale – în conformitate cu statutul PNL. Suntem o echipă solidă, unită, cu un obiectiv comun: susținerea celor mai buni candidați care să facă treabă pentru județul nostru și pentru nemțeni. Știm clar ce avem de făcut, să susținem Neamțul, să aducem investiții, să facem să facem un pas înainte după ani de dominație a baronilor și a oamenilor lui Dragnea”

„A fost viceprimarul meu și nu mi-a dat motive de neîncredere”

Deputatul Leoreanu afirmă că nu este vorba despre o răcire a relațiilor dintre el și primarul Micu și precizează că dacă cel din urmă nu va mai putea candida, PNL-ul îl va trimite în bătălie pentru Primăria Roman pe Leonard Achirolaiei, actual secretar de stat la Ministerul Mediului.

„După ce guvernul a transferat responsabilitățile pe sănătate la administrația locală, Consiliul Local Roman l-a împuternicit pe viceprimarul de atunci, Lucian Micu, care era evident și consilier local să facă parte din CA-ul al spitalului. Nici noi nu ne-am dorit să preluăm spitalul, nici viceprimarul să facă parte din CA, așa a fost să fie. Mai târziu s-a constatat incompatibilitatea, cu toate că pentru unii aleși locali, care au făcut parte din CA-uri la spitale sau școli, s-au dat și alte decizii. Deci, o practică neunitară. După 2017, lucrurile s-au reglementat așa încât a dispărut acest tip de incompatibilitate. Pe cale de consecință, nefiind vorba de crimă, viol sau corupție, nici de o cât de mică infracțiune, fiecare își apără șansele și eu îi urez succes lui Lucian Micu în acest demers. Nu este vorba despre nici o răcire între mine și Micu, el a fost viceprimarul meu și nu mi-a dat motive de neîncredere, apoi l-am susținut pentru funcția de primar în care și-a făcut treaba, este camaradul meu și îl susțin. Domnul Leonard Achiriloaiei este colegul, camaradul și prietenul nostru, pe picior de egalitate cu domnul Micu în organizația municipală, fost director economic al spitalului municipal, liderul consilierilor municipali liberali din Roman , actualmente ministru-secretar de stat la Mediu și oricând un om de bază și cu educația și instruirea necesară pentru a ocupa o funcție de reprezentare. Este prima noastră opțiune pentru funcția de primar la Roman, dacă va apărea o sincopă în demersul domnului Micu, pe care, repet, îl susțin până la capăt”, a declarat Laurențiu Leoreanu.

Deputatul consideră că scenariile vehiculate în diferite cercuri privind o așa zisă dispută pe care ar avea-o cu liderul partidului „nu au nici o legătură cu realitatea” și „sunt doar vorbe de clacă și bârfe de babă”.

„Între mine și domnul Cozmanciuc este o relație foarte bună, cea mai bună din 2016 încoace, deciziile le-am luat împreună prin consens și tot ce am precizat mai sus a fost în comun acord, fără nici cea mai mică disensiune. Prefectul nu a luat decizia de demitere a primarului Micu, pentru că acesta din urmă, așa cum am spus, mai are demersuri în justiție în apărarea sa, noi căi de atac pe care e normal să fie lăsat să și le ducă la capăt”, a conchis liberalul romașcan.

3 luni și 3 săptămâni de la decizia definitivă a ÎCCCJ în procesul de incompatibilitate a primarului Micu

Lucian Micu, primarul orașului Roman, a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI) care, în vara anului 2016, l-a declarat incompatibil. La aproape patru luni de la decizia definitivă a magistraților de la Curtea Supremă, Lucian Micu este încă în funcție, deși Agenția Națională de Integritate a somat în patru rânduri (6 aprilie, 11 mai, 3 iunie și 29 iunie) Instituția Prefectului Neamț să emită ordinul de încetare înainte de termen a mandatului de primar. Reprezentanții ANI au amenințat că, în cazul în care Instituția Prefectului nu va duce la îndeplinire dispozițiile legale, respectiv emiterea ordinului privind încetarea înainte de termen a mandatului de primar al lui Micu, va sancționa persoanele vinovate și va sesiza organele de cercetare penală.

Cu toate acestea, prefectul a rezistat și încă rezistă în fața „atacurilor” inspectorilor ANI și întârzie să se pronunțe, deși a promis că până pleacă în concediu, respective la finele săptămânii trecute, va hotărî soarta primarului incompatibil. În urmă cu peste o săptămână, George Lazăr declara că se va pronunța în cazul lui Micu în momentul în care va primi de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) punctul de vedere pe care l-a solicitat vizavi de situația edilului romașcan. Cum AEP n-a răspuns până la finele săptămânii trecute, când prefectul a plecat în concediu, nu a fost luată nicio decizie.

În acest moment, Instituția Prefectului Neamț are la dispoziție toate documentele pentru a se pronunța în cazul Micu, respectiv minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție, decizia de incompatibilitate a ANI, sentința Curții de Apel Bacău, atacată fără succes cu recurs la ÎCCJ, raportul secretarului Primăriei Roman și poziția Agenției Naționale de Integritate. În afară de raportul secretarului Primăriei Roman, toate celelalte acte îi sunt potrivnice primarului. Sentințele îi sunt nefavorabile, iar inspectorii ANI au cerut clar prefectului să emită ordinul de încetare a mandatului de primar înainte de termen. Cu toate acestea, la mai bine de 3 luni de la decizia definitivă a ÎCCJ, Instituția Prefectului Neamț nu a luat o hotărâre. George Lazăr afirma că legea îi permite să se gândească vreo 6 luni, însă a promis că se va decide mai repede decât îi permite termenul.

Ar fi de spus că Lucian Micu nu este singurul primar din România care se află într-o astfel de situație. Numeroși primari au fost demiși după ce au pierdut definitiv procesele cu ANI.

 În ianuarie 2020, prefectul de Timiș l-a demis pe primarul din Criciova, care a pierdut definitiv, la ÎCCJ, procesul în care atacase constatarea ANI, aceea în care agenția decidea că este incompatibil. În 2012, Cătană era viceprimar, iar în 2014, a fost ales primar, după ce fostul primar a renunțat la funcție. Inspectorii ANI au decis că primarul din Criciova este incompatibil pentru că „a deținut simultan atât funcția de viceprimar și ulterior pe cea de primar, cât și funcţia de administrator la o societate comercială.

Tot în ianuarie 2020, prefectul de Argeș l-a demis pe Ion Baicea, primarul orașului Costești, care .a pierdut definitiv procesul prin care a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate. Potrivit ANI, primarul demis a fost stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2012 – 14 ianuarie 2013 întrucât a deţinut simultan funcţia de primar şi calităţile de membru în Consiliul de Administraţie al Liceului Teoretic Costeşti, în Consiliul de Administraţie al Liceului Tehnologic Costeşti şi în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Costeşti.

 

În februarie 2020, prefectul de Cluj l-a demis pe primarul comunei Cămărașu care a pierdut procesul de incompatibilitate cu ANI. Inspectorii de integritate au constatat că Mocean Iancu Marcel s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 15 iunie 2012 – 08 aprilie 2014, când a deținut simultan funcțiile de primar și membru în Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale Cămărașu.

În decembrie 2019, refectul de Dolj, Narcis Purcărescu, a semnat ordinul de încetare a mandatului pentru primarul comunei Işalniţa, Ovidiu Flori. Acesta a fost declarat incompatibil de către ANI pentru că a deţinut simultan funcţiile de viceprimar (2008-2012), respectiv primar (2012-2016) şi de administrator al Servicii Publice Işalniţa SRL. Primarul a contestat raportul de evaluare, dar a pierdut definitiv procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Sunt doar câteva situații în care prefecții au demis primari care au pierdut definitiv, la ÎCCJ, procesele cu Agenția Națională de Integritate, care îi declarase incompatibili.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. constantin 21 iulie, 2020 at 14:45 Răspunde

    Cata mizerie pentru un os de ros.Auziti la Leureanu ,marele profesor care modifica din mers legislati sustinand ca Micu mai are si alte cai de atac.Aceasta sustinere repetata il descalifica pe profesor privin legislatia in drept.De fapt totul a pornit de la aiureala lui Soreoceanu pe cand era prefect si nu la demis pe primarul de la Borlesti, puica, ametind punerea in executare a deciziei ICCJ cu o sanctiune de diminuare a salarului de 20% pe 3 luni.Atat a priceput actuala secretara la indemnul lui Arsenie.Totul este o mizerie si joaca lui Leureanu cu Cozmaciuc vrea sa ameteasca cetatenii de buna credinta.

  2. ADY 21 iulie, 2020 at 15:09 Răspunde

    sa fim seriosi, credeti ca prefectul face ce vrea el? nu, ce spune cozmanciuc finul lui relu fenechiu alias transformatorul si puscariasul pnl. intre hotii din psd si hotii din pnl nu exista absoluit nici o diferenta.

  3. Romanul 22 iulie, 2020 at 00:17 Răspunde

    Prefectul face ce ii spune nasul sau de cununie, Misaila G. Dan, nu ce spune Cozmanciuc. Prefectul mai face ce ii spune Leoreanu pentru ca este din Roman si este conectat la realitățile politice si de grup relațional din acea zona. Sa nu uitam legatura lui George, prin tatal sau, avocatul Sorinel, cu Leoreanu. Cozmanciuc este considerat un intrus in acest grup de la Roman….a propos sa nu il uitam pe tovarășul Tapu Năzare…

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.