Casa „Felix”, o afacere dubioasă. Imobilul, vândut de un lider politic unei cunoscute fundații

4
7428

În urmă cu aproape un an, pe 27 august 2019, Fundația „Hope and Homes for Children” inaugura Casa „Felix”, o casă de tip familial situată în orașul Roznov, un proiect ce face parte din procesul de închidere a centrului de plasament „Elena Doamna” din Piatra-Neamț. Imobilul, care adăpostește Casa „Felix”, a fost cumpărat de „Hope and Homes for Chlidren” de la Aurelia Simionică, fost viceprimar al orașului Piatra-Neamț, fost președinte PSD Piatra-Neamț și actual președinte executiv al organizației PSD Piatra-Neamț. Valoarea tranzacției: 120.000 de euro.

Care-i adevărul?

Casa „Felix” a fost cel de-al doilea imobil de tip familial inaugurat în județul Neamț, după ce, în mai 2019, fusese inaugurată Casa „Felicia” din Piatra-Neamț. Procesul de închidere a orfelinatelor și mutarea copiilor în case de tip familial a fost demarat de „Hope and Hopes for Children” în județul Neamț în urmă cu 6 ani, în acest sens fiind încheiat un protocol cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț. De altfel, la evenimentul de la Roznov, din august anul trecut, pe lângă reprezentanții Fundației „Hope and Homes for Children”, au participat și Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț, Ionel Arsene și Laurențiu Dulamă, președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Neamț.

Consiliul Județean Neamț este partener în cadrul proiectului, având două mari responsabilități: să pună la dispoziție, cu titlu gratuit, terenurile pe care sunt construite aceste case de tip familial și să susțină financiar, prin intermediul DGASPC, funcționarea acestora. „Hope and Homes for Children” asigură finanțarea construirii caselor de tip familial, banii provenind din donații și sponsorizări. În cazul Casei „Felix”, fondurile pentru „construire” au fost asigurate de Holcim România, iar JYSK a asigurat mobilierul.

În comunicatul celor de la Fundația „Hope and Homes for Children” privitor la proiectul Casa „Felix” se făcea precizare clară: „Construcția casei „Felix” (…) a fost demarată în anul 2018 în contextul parteneriatului strategic dintre <<Hope and Homes for Children>> și Holcim România, pe un teren pus la dispoziție de Consiliul Județean Neamț”.

 

La solicitarea atacul.ro, Consiliul Județean Neamț a menționat că nu a contribuit financiar la proiectul <<Casă de tip familial „Felix”>> și nici nu a achiziționat terenul pe care a fost construită casa.

De asemenea, DGASPC ne-a comunicat că nu a avut nicio contribuție financiară la construirea Casei „Felix” și că imobilul în care funcționează este proprietatea fundației „Hope and Homes for Children” România. Totodată, reprezentanții DGASPC au precizat că imobilul le-a fost dat în folosință gratuită pe o perioadă de 2 ani.

Eroare: casa nu a fost construită, ci cumpărată…

Afirmația că imobilul a fost construit în 2018 pe un teren pus la dispoziție de Consiliul Județean Neamț este neadevărată, iar la solicitarea noastră, cei de la „Hope and Homes for Children” România au menționat că a fost vorba de o eroare, făcând rectificările necesare în comunicat.

Realitatea este că cei de la „Hope and Homes for Children” România au cumpărat imobilul de la Aurelia Simionică, nu l-au construit pe un teren pus la dispoziție de Consiliul Județean Neamț. Iar pentru viitoarea Casă „Felix” au plătit 120.000 de euro, în august 2018. A confirmat chiar vânzătorul, Aurelia Simonică precizând că era în căutare de clienți pentru casa din Roznov.

 

„Da, am avut o casă la Roznov pe care am vândut-o Fundației Children. Nu m-au contactat ei, ci căutau să cumpere! Aveau fonduri din străinătate, nu știu de unde, pe care trebuiau să le folosească până la sfârșitul anului. Ei ar fi trebuit să facă o construcție undeva prin județul Neamț și erau blocați cu autorizațiile și, ca să nu piardă banii, au dat anunțuri în oraș peste tot, dacă nu mă înșel chiar și în presă, anunțând ce anume caută. Eu i-am contactat. Le-am spus unde am, nu știam dacă vor zona, îi interesa la țară, mi se pare că la Săvinești trebuiau să construiască ceva, din discuțiile pe care le-am avut cu ei ulterior. Nu știu din ce cauze, cu PUZ-ul, cu PUG-ul, nu știu ce blocaj a fost acolo. Oamenii căutau ceva. Tranzacția s-a făcut undeva în august, septembrie, și aveau banii veniți de la nu știu cine din afară, de la o asociație cu care lucrau ei, și au mers pe ideea că achiziționează făcut gata ca să nu piardă banii și să-și păstreze graficul de distribuire a copiilor. Știu că au fost și în oraș, dar erau mult mai scumpe sau nu le-au convenit suprafețele, pentru că voiau o anumită suprafață. Am vândut cu teren cu tot, toată proprietatea. Ei lucrează cu Direcția de Asistență Socială a județului Neamț și atunci terenurile primăriilor trec la Consiliul Județean și apoi sunt atribuite lor ca să-și facă construcțiile. Știu că au mai multe. A venit persoana respectivă să vadă proprietatea mea, ducându-se de fapt la Târgu-Frumos pentru o inaugurare. Aveam probleme financiare. Am probleme destul de grave de sănătate cu alți membri ai familiei și am dat drumul pur și simplu ca să mă deblochez cu datoriile pe care le aveam. Ani de zile am avut-o scoasă la vânzare și pe Facebook, și pe site-uri cu vânzări – cumpărări, cu poze! Mă chinuiam s-o vând de 3 – 4 ani. Au mai făcut ei niște mici adaptări, dar foarte mici. În principiu, le-a convenit cum era acolo, erau camerele mari și încăpeau mai mulți copilași într-o cameră. Sunt copii acolo mutați, așezați. Proprietatea, dacă mergem pe cinstite și pe evaluator, probabil că valora mai mult, dar n-am avut ce face. Tranzacția este finalizată de atunci. Oamenii ne-au dat banii, noi le-am dat cheile, au adus mobilă la copii, au adus ce le-a trebuit acolo. Eu nici n-am știut că fundația asta are vreo treabă cu Consiliul Județean. Ulterior am aflat care este sistemul cu Direcția de Asistență Socială. Nu am știut ce relații au, știam că lucrează cu statul român, dar nu știam în ce variante și cum. Era treaba cu o executare de la bancă și nu voiam să ajung acolo”, ne-a declarat Aurelia Simionică.

Într-un anunț postat pe o rețea de socializare în septembrie 2017, Aurelia Simionică spunea că își vinde casa și terenul cu 115.000 de euro, negociabil. În cele din urmă, a obținut mai mult decât a cerut, Fundația Children oferindu-i 120.000 de euro.

Fundația și confidențialitatea sponsorizărilor

Pentru a lămuri inadvertențele din acest proiect privitor la Casa „Felix” am solicitat lămuriri reprezentanților Fundației „Hope and Homes for Children”: de la cine a fost cumpărat imobilul și cu ce preț, modalitatea prin care au aflat că respectivul imobil este de vânzare, dacă a fost organizată o selecție de oferte etc. De asemenea, le-am cerut celor de la „Hope and Homes for Children” să ne precizeze care a fost valoarea sponsorizării asigurate de JYSK România pentru mobilarea și decorarea casei, precum și valoarea totală a sponsorizării asigurate de către Holcim România pentru acest proiect și să ne pună la dispoziție o copie a raportului privind cheltuielile efectuate. Invocând legislația cu privire la confidențialitatea datelor cu caracter personal și de confidențialitate a clauzelor contractuale, cei de la Fundația Children au refuzat să ne pună la dispoziție informațiile solicitate.

Ni s-a comunicat că, pentru construcția de la zero a Casei „Felix” din Roznov, Consiliul Județean Neamț nu a putut să ofere un teren, motiv pentru care a fost angajată o agenție imobiliară pentru a achiziționa o casă cu teren. Ni s-a mai transmis că, în momentul achiziției, imobilul și terenul pe care există acum casa de tip familial „Felix” erau în procedură de executare silită.

„Pentru achiziția și dotarea casei și terenului în care am dezvoltat CTF Felix din Roznov, am utilizat exclusiv fonduri private provenind de la doi dintre partenerii noștri tradiționali. Detaliile cu privire la părți contractuale, valori ale tranzacțiilor, valori ale sponsorizărilor, fac obiectul limitărilor de confidențialitate”, se arată în răspunsul primit de atacul.ro de la Fundația „Hope and Homes for Children”, se arată în răspunsul pe care l-am primit de la ”Hope and Home for Children”.

Adresa de răspuns a fundației, integral AICI

Cu toate acestea, pe site-ul oficial, cei de la „Hope and Home for Children” precizează, fără a mai invoca confidențialitatea datelor, că „Fondurile pentru construcția casei de tip familial <<Felix>> au fost adunate prin intermediul campaniei <<Construiește o casă, dăruiește o acasă!>> derulată de Holcim România în beneficiul <<Hope and Homes for Children>>, în perioada iulie – septembrie 2017. Prin această campanie, producătorul de ciment a direcționat către Fundație contravaloarea unui kilogram de ciment pentru fiecare sac de StructoPlus cu Duraditiv vândut. În urma campaniei s-au strâns 300.000 de euro, bani folosiți pentru construcția a două case de tip familial ca parte a procesului de închidere a centrelor de plasament <<Robin Hood>>, din Sectorul 4 al Capitalei, și <<Elena Doamna>>, din Piatra Neamț”.

Primăria Roznov a sărit în ajutor cu 1.500 mp teren, dar …

Așadar, cei de la „Hope and Home for Children” afirmă că au angajat o agenție imobiliară pentru a cumpăra casa și terenul, deoarece Consiliul Județean Neamț nu a putut să le pună la dispoziție un teren pentru a construi casa. Aurelia Simionică nu pomenește nimic despre nicio agenție imobiliară, declarând că ea i-a contactat pe cei de la fundație, după ce a aflat din presă că sunt în căutarea unui imobil.

Și afirmația că cei de la Consiliul Județean Neamț nu au putut să pună la dispoziție un teren în Roznov pentru construirea casei de tip familial merită o atenție deosebită, pentru că datele noastre arată cu totul altceva. Atacul.ro a intrat în posesia unei adrese emisă în luna martie 2018 de către Primăria Roznov prin care primarul Ciubotaru anunța că este de acord cu proiectul și că primăria poate pune la dispoziție o suprafață de 1.500 de metri pătrați, pe strada Gării.

Varianta nu a fost agreată, iar câteva luni mai târziu fundația cumpăra proprietatea Aureliei Simionică.

Terenul pus la dispoziție de Primăria Roznov ar fi fost mai mult decât suficient pentru proiectul „Hope and Home for Children”, mai ales că pentru o construcție similară, Primăria Târgu-Neamț a oferit un teren în suprafață de 600 de metri pătrați.

Terenul pus la dispoziție de către Primăria Roznov:

Așadar, dacă primăria a oferit terenul necesar construirii unei case de tip familial, de ce reprezentanții „Hope and Home for Children” afirmă că CJ Neamț nu a putut să le ofere teren pentru construcția celei de-a patra case?

Centrala casei a explodat

Un cunoscător al pieței imobiliare din Roznov afirmă că prețul plătit de fundație pentru casa Aureliei Simionică ar fi prea mare, mai ales din cauza poziționării proprietății, la capătul străzii Tineretului. În plus, există voci care afirmă că proprietatea nu e tocmai potrivită pentru copii.

„Avea un iaz care nu era acoperit, în spate nu avea gard de protecție, în condițiile în care acolo stau copii de la 7 la 16 ani. Centrala pe lemne a explodat într-o noapte. E plin de bălării și tufișuri, iar copii nu au cablu, internet ca să se poată uita la televizor”, declara un roznovean la puțin timp de la deschiderea centrului.

Tot atunci, în noiembrie 2019, facturile pentru utilități erau emise tot pe numele Aureliei Simionică, semn că noii proprietari nu făcuseră demersurile necesare pentru a schimba titularul contractelor.

FOTO realizate la 3 luni de la inaugurarea casei de tip familial:

„Este cel puțin curios de ce au ales orașul Roznov pentru acest proiect, pentru că aproape toți copiii care locuiesc acolo fac naveta zilnic la școli din Piatra-Neamț. Cred că era mai ușor și pentru ei dacă ar fi avut o locuință în Piatra-Neamț”, ne-a spus un angajat din administrația publică.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Un fraier 14 iulie, 2020 at 12:57 Răspunde

    Deci,noi ăștia am cumpărat ciment din care s-au adunat 300000 euro care au ajuns la fundație. Care fundație a vrut să construiască o casă pt copiii statului dar n a găsit teren. Care teren era dat gratuit de primăria Roznov. Care primărie s-a băgat în seamă aiurea că Simionică avea ea o casă cu teren cu tot ieftin numai 115000 euro. Care Simionică a primit mai mult decât a cerut pe casă că așa sunt tranzacțiile la Moldova cu banii fraierilor. Ceri puțin primești mult. De fapt fundația a pus o agenție imobiliară care sa se ocupe de căutat casă Felix doar că nu a mai apucat să ajungă la Simionică pt că nu mai avea vreun rost. Acuma m am prins de ce fundația respecta GDPRul. Doamne ajută Omu la greu!
    Vând casă la Grumăzești, pretabilă de rendez vous, pardon întâlniri de afaceri pe spatele amărâților! Doar nu v-o venit acum greață!!

  2. Dana 14 iulie, 2020 at 13:18 Răspunde

    False minuni sau mari coincidente ! Ma gandesc sa-l intreb pe bunul Dumnezeu, cum de s-a intamplat sa aiba tocmai dna Simionica, exact tipul de casa sociala care sa se plieze pe nevoile fundatiei?? Chiar ca-i minune mare. Si s-a hotarat brusc dna cu pricina (dupa indelungi chinuri timp de vreo 4 ani) sa vanda imobilul in cauza. Majoritatea celor care au vandut in ultimii ani, imobile si terenuri, au suferit pierderi semnificative. Poate dna Simionica ne descrie reteta si traseul succesului, care au stat la baza acestei tranzactii profitabile. Cit de slaba sa fie mintea unui om, sa crede o asemenea smecherie? Vine scadenta, nu numai pentru milostiva dna Simionica. Locul acestor jefuitori este in alte tipuri de case sociale. Din pacate, tot pe banii contribuabililor.

  3. Anunturi Gratuite 30 septembrie, 2020 at 17:10 Răspunde

    Foarte multe nereguli se intampla la nivel de Tara, avand in vedere spalarea de banii ce trebuie sa o faca, pare totul asa de simplu dar totusi asa de greu sa ii prinda deoarece legea e neclara si se bate cap in cap cu infractiunile

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.