Combinatul chimic de la Săvinești a fost vândut. Care este suma obținută și ce vrea să facă noul proprietar cu instalațiile

4
2056

Combinatul chimic Ga-Pro-Co Chemicals Săvinești a fost vândut, recent, companiei North Chemical Complex București. Suma obținută de lichidatorul judiciar, care administrează societatea Ga-Pro-Co Chemicals aflată în faliment, este de aproape 18 milioane de euro. Ovidiu Neacșu, reprezentantul lichidatorului Sierra Quadrant SPRL, a declarat pentru atacul.ro că tranzacția nu a fost încă finalizată, investitorul având de achitat o diferență de bani până va întregi suma solicitată.

„Societatea Ga-Pro-Co Chemicals se află în faliment, iar noi am vândut combinatul unei societăți din București, North Chemical Complex se numește. Tranzacția nu este finalizată. Urmează să plătească diferența de preț și apoi se va finaliza în vara aceasta, în toamnă, nu știu”, a spus Ovidiu Neacșu.

Foștii angajați își vor primi banii, iar combinatul va fi repornit

Cu banii dați de cumpărător, lichidatorul judiciar a achitat o mare parte din datoriile pe care societatea Ga Pro Co Chemicals le-a acumulat în special la Fisc și la grupul Interagro. Mai mult, Sierra Quadrant SPRL a început să achite și salariile restante ale celor peste 500 de angajați care au lucrat la combinat.

„Foarte important de precizat este că am început plata tuturor salariilor restante, ce vor fi achitate în integralitatea lor. Este cel mai important lucru de menționat, spun eu. Chiar săptămânile trecute am achitat. Este vorba despre toți salariații care au lucrat acolo, peste 500 de persoane, care au avut restanțe salariale”, a adăugat Ovidiu Neacșu.

Din informațiile pe care le deține, lichidatorul a adăugat că investitorul, care a cumpărat, anul trecut, și combinatul chimic Viromet Victoria (Brașov), vrea să repornească activitatea combinatului de la Săvinești.

„Eu am spus întotdeauna că acest combinat a fost ținut de foștii salariați la cheie. Adică, este uns, este funcțional, doar dai drumul la gaz și remediezi defecțiunile minore care mai apar la funcționarea lui, care sunt normale. Cu siguranță că îl va reporni. Se va vedea cum îl va porni, cum va face, eu nu știu și nu este treaba mea. Toate instalațiile sunt funcționale, sunt în regulă, ceea ce este doar meritul foștilor salariați care au muncit la această societate. Au menținut instalațiile și au făcut reviziile la timp chiar în momentele în care combinatul a fost oprit, fiind în faliment. Nu au stricat, nu au furat, oamenii au fost serioși”, a mai spus Neacșu.

Lichidatorul a început procedura de vânzare a activelor Ga-Pro-Co Chemicals în urmă cu doi ani, pe care a finalizat-o după ridicarea restricțiilor impuse de starea de urgență din cauza pandemiei de Covid-19. Opt investitori au fost interesați de cumpărarea combinatului de la Săvinești, aceștia provenind din state ale Uniunii Europene, inclusiv România, din Estul Europei, dar și din America de Nord.

„Tranzația este un succes pentru că am reușit să găsim un cumpărător pentru o afacere de nișă. Nu oricine cumpără un combinat chimic. Au fost mulți investitori interesați de activele Ga-Pro-Co Chemicals. Am cochetat și cu un reprezentat al unor fonduri din Statele Unite. Cei de la North Chemical Complex au fost singurii care au oferit un preț bun, care au plătit avansul și au fost de acord cu toate condițiile impuse. Avem condițiile de mediu pe care le-au preluat în integralitatea lor.  Asta a fost o foarte mare problemă, mediul, iar condițiile trebuie să le ducă la bun sfârșit. Am avut parte de înțelegere și de la autoritățile locale, și de la cei de la Mediu. Au fost foarte deschiși. Nu am avut piedici, au fost controale în care ni s-a spus hai să rezolvăm problema”, a adăugat Ovidiu Neacșu.

Însă, dacă cei de la North Chemical Complex nu vor achita diferența de preț, lichidatorul va fi nevoit să anuleze tranzacția.

„Dacă investitorul nu va plăti diferența de bani va trebui să anulăm tranzacția. Este cel mai dificil. Noi avem niște garanții, adică, ne-am asigurat că vom primi combinatul așa cum l-am dat. Dar, dacă, într-adevăr, nu vor plăti diferența, tranzacția se va anula, la un moment dat. Eu cred că nu va fi această problemă. Este un moment prielnic de a porni acest combinat, astfel că nu cred că vom avea surprize neplăcute”, a conchis lichidatorul judiciar al Ga-Pro-Co Chemicals.

Compania care deţine combinatul de îngrăşăminte chimice de la Săvineşti, Ga-Pro-Co Chemicals, a intrat în insolvenţă în luna iulie a anului 2014, cererea pentru deschiderea procedurii fiind înaintată chiar de către societate.

Prietenul lui Ioan Nicolae, investitorul câștigător

Combinatul Ga-Pro-Co Chemicals, fostul Azochim, așa cum este cunoscut, a fost cumpărat de o firmă înființată în luna martie  anului 2019. Până să intre în faliment, combinatul a funcționat pe societatea Ga-Pro-Co Chemicals SA Săvinești, unde asociat majoritat (99% din acțiuni) este DALHOUSIE HOLDINGS LTD, o societate din Cipru, renumit paradis fiscal, dar și Viromet Victoria, cu 1%. De fapt, combinatul a fost controlat, din momentul achiziției făcute de Ga-Pro-Co Chemicals SA, de Ioan Nicolae, acesta vorbind în nenumărate rânduri în numele structurii economice. Și acum, combinatul va ajunge tot în sfera de influență a magnatului pușcăriaș de la Zimnicea, pentru că firma care a cumpărat activele fostului Azochim este controlată de Petre Buduru, președintele clubului de fotbal Astra Giurgiu a lui Nicolae. Buduru este cel care a avut grijă de afacerile lui Nicolae, cât acesta s-a aflat în pușcărie.

La North Chemical Complex SRL, care ca și principal obiect de activitate „Cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii”, asociat unic este compania Giurgiu Port SA, firmă unde Buduru deține 70% din acțiuni. Giurgiu Port SA, cu principal obiect de activitate „Transportul de marfa pe cai navigabile interioare”, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 147 de milioane, un profit de 11 milioane de lei și 95 de angajați. 

N.R.

4 comments

  1. constantin 1 iulie, 2020 at 14:21 Răspunde

    Nu cred in afacerile lui Nicolae , care niciodata nu a fost serios cu cei de la AZOCHIM. Stiu ca in loc de salarii a dat voie ca salariatii sa valorifice fier vechi,cupru,inox.De aceea am retineri cu privire la functionarea instalatiei de amoniac fara mari investitii.Poate sa iicheme si pe Ciobanu, Puscasu etc. ca tot greu va fi.Luna septembrie 2020 este un vis care se va spulbera rapid.

  2. Bughi Bughihi 1 iulie, 2020 at 21:23 Răspunde

    Alt transfer golanesc de active facut de firma lui nicolaie pe alta firma de al lui nicolaie, iar noi ramanem cu pasivul datoriile etc samd. Despre aceste matrapazlacuri ORDINARE stie multa lume s-au facut multe hartii care zac zac si iar zac, iar noi prostimea ne batem pe resturi, CAINI la masa stapanelor asta am ajuns noi bietii romani. Cand o sa scrieti domnul Muraru despre Azochim despre Mittal despre nemtii care fac agricultura in judet si rup totul in doua, despre banci cu capital austriac si nemtesc unde se fac spalari de bani gretoase. Sau nu este voie de la stapani si trebuie CALARITI doar unii care nu E simpatici. Sute de milioane de euro se fura de ani buni dar nimeni nu face nimic, sau fac doar asa capete de POD pentru santaj extorcare. Dumnezeule mare te rog iarta-i ca nu stiu ce fac………….l

  3. Radu 2 iulie, 2020 at 17:14 Răspunde

    Asta este frauda in toata regula!Cum a permis “onorata instanta ” asa ceva?!Este clar un grup mafiot care nu afacut decat sa mute banii lui Nicolae dintr-un buzunar in altul si sa lase creditorii cu buza umflata !Poate ne explica domnul lichidator cum au fost indestulati creditorii!Ar fi foarte interesant de aflat!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.