Județul Neamț, lovit crunt de pandemie

1
740

Măsurile drastice impuse de decretarea stării de urgență, apoi a stării de alertă au dat o lovitură cruntă economiei județului Neamț, găsită și așa șubredă de pandemia de Covid-19. (Citește AICI și AICI despre situația județului Neamț înainte de pandemie)

Afacerile locale au primit o lecție dură, producția, vânzările au scăzut considerabil, importurile masive au urcat deficitul comercial, mulți salariați au rămas fără locuri de muncă, iar cei care au lucrat au făcut-o pe bani mai puțini. Au fost, însă, și angajați mai bine remunerați în perioada stării de urgență.

Chiar și cu restricțiile drastice impuse, au fost oficiate căsătorii, au fost pronunțate divorțuri, au fost eliberate autorizații de construire.

Indicatorii economico-sociali centralizați de Direcția Regională de Statistică Neamț, aferenți lunii aprilie, reliefează dezastrul provocat de măsurile impuse în contextul pandemiei de Covid-19.

Producții și vânzări foarte scăzute, importuri în creștere

Producţia industrială realizată în luna aprilie (n.r. Producţia industrială este compusă din produse finite, semifabricate şi lucrări (servicii) cu caracter industrial destinate investiţiilor, consumului populaţiei, exportului, consumului intern productiv şi altor necesităţi ale economiei), comparativ cu luna martie, a fost în scădere cu 49,35 %, fiind înregistrate producții mai mici în toate marile grupe industriale.

Comparativ cu aprilie 2019, producţia industrială realizată în luna aprilie a acestui an a fost cu 56,51 % mai mică, scăderi fiind înregistrate în toate marile grupe industriale.

Scăderea producției industriale a determinat și o scădere accentuată a vânzărilor în întreprinderile cu activitate principal de industrie. Cifra de afaceri totală a acestor companii (n.r. cifra de afaceri  reprezintă totalul vânzărilor realizate (facturate) pe parcursul unui exercițiu fiscal) a scăzut cu 37,4%, comparativ cu luna martie, pe fondul scăderii producției înregistrate în industria prelucrătoare (- 38,4%).

Ultimele date ale Direcției Regionale de Statistică Neamț referitoare la comerțul internațional arată că importurile au întrecut cu mult exporturile, deficitul comercial export/import fiind și mai adânc. Indicatorii reliefează exporturi de 61,99 de milioane de euro (mai mici cu 9,41%) și importuri de 66,88 de milioane de euro (mai mari cu 7,88%), soldul balanței comerciale cifrându-se la minus 4,88 de milioane de euro.

 Turismul, la pământ

Turismul județean a primit lovitura de grație în aprilie. În a patra lună a anului, în toiul crizei medicale și a stării de urgență, în Neamț mai funcționau 3 structuri de cazare turistică, cu 21 de camere și 43 de locuri. Capacitatea de cazare turistică în funcțiune a fost mai mică, față de aprilie 2019, cu 99,3%.

În aceeași lună, județul Neamț a înregistrat sosirea a 32 de turiști români, în scădere cu 18.350 de persoane,  cetățeni care s-au cazat la pensiuni. Situația nu include persoanele aflate în carantină în structurile de cazare turistică. (AICI, informații despre turismul nemțean înainte de pandemie)

60% dintre angajați lucrează în servicii

În a patra lună a anului, economia județului a pierdut 1.108 salariați, însă, chiar și în aceste condiții, au mai rămas să muncească 87.367 de angajați. Serviciile au înregistrat cea mai mare scădere a numărului salariaților, cu 664 de persoane, industria și construcțiile au pierdut, în aprilie, 399 de angajați, iar agricultura și serviciile anexe – 46 de oameni.

60% dintre salariații județului (52.372 de persoane) își desfășurau activitatea în servicii, 35,9% (31.406 persoane) lucrau în industrie și construcții, iar 4,1% (3.589 de angajați) munceau în agricultură, vânătoare şi servicii anexe; silvicultură şi pescuit. (Vezi AICI care sunt cei mai mari angajatori din Neamț)

Salarii mai mari în sectorul serviciilor

Salariul mediu net înregistrat la nivelul județului Neamț în luna aprilie a fost 2.491 de lei, în scădere cu 28 de lei comparativ cu martie și mai mic cu 34 de lei față de luna aprilie din anul precedent. În agricultură, scăderea salarială a fost de 87 de lei, salariul mediu net pe acest sector fiind, în aprilie, de 2.021 de lei, iar în construcții și industrie, salariul mediu net a scăzut cu 138 de lei, salariul mediu net fiind de 2.075 de lei. Singurii care au câștigat mai mulți bani în plină stare de urgență au fost cei care au lucrat în servicii. Salariul mediu net în acest sector a crescut cu 44 de lei față de martie și a ajuns la 2.824 de lei.

Salariul mediu brut pe județ a fost, în a patra lună, de 4.064 de lei, cu 1,11% mai mic față de cel din martie (- 47 de lei).

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Neamț: „În contextul situației cauzate de pandemia COVID-19, datele statistice infra-anuale, operative, pot prezenta un grad de fiabilitate, acurateţe, completitudine şi comparabilitate mai redus, ca rezultat al dificultăţilor apărute în urma aplicării măsurilor economico-sociale determinate de instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul României. Aceste dificultăţi au fost determinate, în principal, de accesul dificil la documentele financiar-contabile, cauzat de închiderea de cele mai multe ori subită a anumitor unităţi economico-sociale, de nefinalizarea la timp a acestor documente, de relaxarea termenelor legale de depunere a documentelor fiscale la instituţiile cu atribuţii în domeniu, de suspendarea temporară a activităţii unui număr semnificativ de unităţi economico-sociale sau chiar de încetarea activităţii unora dintre acestea. În câştigul salarial mediu lunar sunt cuprinse şi sumele plătite salariaţilor pentru şomajul tehnic, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.

588 de persoane au murit în aprilie

Indicatorii sociali arată că județul Neamț a înregistrat, în continuare, un spor natural negativ, numărul persoanelor decedate (588) fiind mai mare decât cel al numărului născuților vii (287). Numărul născuților vii în aprilie a fost mai mare cu 25 de bebeluși față de aprilie 2019, iar numărul persoanelor decedate a fost în creștere cu 31 comparativ cu luna corespunzătoare anului trecut.

În plină stare de urgență, în Neamț au fost oficiate 25 de căsătorii, mai mic cu 44 față de luna aprilie 2019, în timp ce numărul divorțurilor pronunțate a fost de 52, cu un caz mai puțin față de luna similară a anului precedent.

Pensionari mai puțini, pensii mai mari

În perioada ianuarie – martie, județul Neamț număra 115.634 de pensionari, cu o pensie medie de 1.280 de lei. Numărul pensionarilor a înregistrat o scădere cu 641 de persoane față de primul trimestru al anului trecut, în timp ce pensia medie pe județ a crescut, în perioada comparativă, cu 176 de lei. (Citește AICI și AICI alte informații despre pensile din Neamț)

Mai multe locuințe la sate

În aprilie, în Neamț au fost eliberate 61 de autorizații de construire pentru clădiri rezidenţiale, mai mult cu 4 faţă numărul autorizaţiilor eliberate în luna martie şi cu 13 mai mic faţă de numărul autorizațiilor de construire eliberate în aprilie 2019 .

La finele lunii martie, în județ au fost finalizate 86 de locuințe, dintre care 18 erau construite în mediul urban și 68 de case se aflau în mediul rural.

(Sursa foto: foreignpolicy.com)

N.R.

1 comment

  1. George 30 iunie, 2020 at 21:21 Răspunde

    Ce frumos arata! Asa, da! Nu mai avem nimic. Din rahatul asta nu ne mai scoate nimeni. Avem bugetari si malluri. Traiasca capitalismul socialist!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.