Incompatibilitatea primarului Micu, vot favorabil de la aleșii locali. Ce va decide prefectul?

1
1410

Lucian Micu, primarul orașului Roman, a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI), care îl declarase incompatibil, la începutul lunii aprilie, iar Prefectura Neamț ar fi trebuit să decidă dacă edilul își va pierde sau nu mandatul. Până în prezent, prefectul nu a luat nicio decizie, invocând criza generată de Covid-19. Acum, la aproape 3 luni de la decizia instanței supreme, edilul a primit o mână de ajutor de la consilierii locali. Artificiul la care au recurs este unul extrem de interesant, însă rămâne de văzut și cât de mult îl va ajuta pe primar să rămână în funcție. Mai ales că decizia a fost luată inclusiv de către colegi de-ai săi liberali, care dețin majoritatea în consiliul local (16 consilieri PNL și 5 PSD). Aleșii au dezbătut și votat, în unanimitate, proiectul de hotărâre inițiat de consilierul local liberal Constantin Ghica.

Prin votarea hotărârii, consilierii locali au luat act că starea de incompatibilitate a primarului a fost valabilă pentru mandatul 2012 – 2016, dar și că primarul Micu nu nu se află în incompatibilitate în mandatul actual. Mai mult, consilierii au constatat că starea de incompatibilitate a primarului a încetat în iunie 2016, când a fost ales consilier local/viceprimar în mandatul 2016 – 2020. De asemenea, votând proiectul de hotărâre, consilierii au confirmat că legea nu prevede nicio sancțiune care să poate fi aplicată primarului pentru starea de incompatibilitate din mandatul anterior. Bineînțeles, hotărârea va fi comunicată celor de la ANI, Instituției Prefectului și secretarului general al Primăriei Roman.

Prefectura Neamț, care tot a amânat să decidă dacă emite sau nu ordin de încetare a mandatului de primar înainte de termen, se va putea pronunța după ce va primi hotărârea Consiliului Local Roman, favorabilă lui Micu. Emoțiile pot veni de la Agenția Națională de Integritate care, după decizia din 3 aprilie 2020 a instanței supreme, a cerut prefectului să-l demită pe primarul Lucian Micu. În favoarea acestuia a fost referatul întocmit de secretarul Primăriei Roman. De altfel, pentru a lua o decizie în cazul incompatibilității primarului Micu, prefectul avea nevoie de următoarele documente: minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție, procesul verbal de constatate a incompatibilității de către ANI, poziția inspectorilor ANI după decizia instanței supreme și referatul secretarului Primăriei Roman. Toate acestea sunt în posesia juriștilor din Prefectura Neamț.

Probabil, acum, după hotărârea consilierilor locali, prefectului îi va fi mai ușor să emită o decizie care să-l mențină în funcție pe primarul de Roman. Rămâne de văzut care va fi și poziția Agenției Naționale de Intregritate, mai ales că inspectorii i-au cerut prefectului să-l demită pe edilul romașcan.

Problemele lui Micu cu incompatibilitatea i se trag din perioada când era viceprimar și a deținut și calitatea de membru al CA-ului Spitalului Municipal de Urgență Roman.

„Lucian Micu se  află în stare de incompatibilitate începând cu 30 august 2012, întrucât deține simultan funcția de viceprimar și funcția remunerată de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal de Urgență Roman, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și k) din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul ANI din iulie 2016.

Primarul a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Bacău, însă a pierdut. Același lucru s-a întâmplat, în 2 aprilie 2020, când instanța supremă i-a respins recursul.

Am încercat să obținem un punct de vedere oficial și din partea prefectului George Lazăr, însă acesta nu a răspuns la telefon.

Daniel MURARU

Citește și:

Incompatibilitatea primarului Lucian Micu, o afacere liberală

 

1 comment

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.