Ce li se poate întâmpla inculpaților din dosarul ”Schimbului ilegal de terenuri de la Primăria Piatra-Neamț”

0
521

 

Astăzi, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) are loc un nou termen al dosarului în care primarul orașului Piatra-Neamț, Dragoș Chitic (foto), este judecat pentru fapte de corupție, alături de alți cinci inculpați. În primă instanță, la Curtea de Apel Bacău, toți șase au fost condamnați la pedepse cu suspendare. Apelul declarat de inculpați la
ÎCCJ, împotriva deciziei judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău, se află la al șaptelea termen de judecată și este posibil ca instanța să se pronunțe. Nu este exclus ca magistrații să dispună reluarea judecății de la zero la Curtea de Apel Bacău, pe motiv că procesul a fost judecat aici de un complet nespecializat în judecarea faptelor de corupție. În cazul în care dosarul nu va fi retrimis spre rejudecare la Bacău, iar instanța nu va acorda o altă amânare, dosarul va fi soluționat, cel mai probabil, astăzi. În acest caz, există trei variante: instanța îi achită pe inculpați; îi condamnă cu suspendare, așa cum au decis și judecătorii băcăuani sau, în cel mai rău caz pentru cei vizați în dosar, judecătorii pronunță pedepse cu executare.

Pe fond, la Curtea de Apel Bacău, în același dosar, pe lângă primarul Chitic, condamnat la 3 ani cu suspendare, au mai fost condamnați, tot la pedepse cu suspendare, și inculpații Vasile Vișan – 3 ani, fostul secretar al Primărie Piatra-Neamț; Marin Bordei – 2 ani și 8 luni, fost șef serviciu în primărie; Vasile Zăpor – 3 ani, evaluator; Alexandru Casapu – 2 ani și 8 luni, notar; Mihai Apopii – 3 ani, om de afaceri.

Dragoș Chitic – 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si 3 ani pedeapsă complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b,g C. pen. 

Vasile Vișan – 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și 3 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 lit. a,b, g C. pen.

Bordei Marin – 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare și 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a,b, g C.pen. 

Zăpor Vasile – 3 ani închisoare cu suspendare și 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b C. pen. 

Casapu Alexandru – 2 ani si 8 luni închisoare cu suspendare si 2 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b, g C. pen.

Apopii Mihai – 3 ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit  si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b C. pen. 

Comunicatul DNA din 1 februarie 2018:

„În perioada 20-28 ianuarie 2010, inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, în calitățile menționate mai sus, beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispozițiilor legale, au semnat și avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul local Piatra Neamț, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafață totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului.
În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010, a fost încheiat un contract prin care Consiliul local Piatra Neamț, reprezentat de inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeței menționate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafață de 11.156 mp situat pe raza aceluiași municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei.
Acest contract a fost încheiat în condițiile în care inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile cunoșteau că această operațiune era din punct de vedere economic defavorabilă municipiului și privea inclusiv o suprafață de teren care făcea parte din domeniul public al localității.
Diferența de valoare, respectiv suma de 397.351 lei, a fost achitată de municipiul Piatra Neamț inculpatului Apopii Mihai la data de 27 ianuarie 2015. 
Evaluarea terenurilor ce aparțineau primăriei Piatra Neamț a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menționat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispozițiilor legale, în condițiile în care cunoștea că una dintre suprafețele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamț.
Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamț un prejudiciu în valoare de 1.089.170 lei care constituie totodată un folos necuvenit pentru inculpatul Apopii Mihai. Municipiul Piatra Neamț a comunicat că se constituie parte civilă în prezenta cauză în vederea recuperării prejudiciului.  În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Casapu Alexandru, Vișan Vasile, Bordei Marin și Chitic Dragoș Victor“

Daniel MURARU

Citește și:

 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.