Judecătorii au decis: Cristache de la TVR, pieton pentru 90 de zile. Cum a încercat să fenteze Poliția

0
4524

 

După aproape doi ani de judecată, Ionuț Cristache (foto), realizatorul de emisiuni de la Televiziunea Română, a pierdut definitiv procesul pe care l-a intentat Poliției Neamț în vara anului 2018. Asta după ce a rămas fără permis de conducere din cauza depășirii vitezei legale, fiind prins circulând în localitate cu 77 de km/h peste limita legală admisă. În primă fază, Cristache a pierdut la Judecătoria Piatra-Neamț, iar Tribunalul Neamț i-a respins și apelul în urmă cu două zile. Asta înseamnă că procesul verbal de contravenție rămâne valabil, iar Cristache va plăti o amendă consistentă, plus că timp de 90 de zile va avea avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule.

Pe 7 iulie 2018, angajatul TVR a fost surprins de un echipaj de poliție în timp ce conducea pe raza comunei Girov, județul Neamț, un autoturism cu viteza de 127 km/oră. Cum în zona respectivă limita de viteză era de 50 km/h, polițiștii au luat măsura suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de 90 de zile. Nemulțumit, conducătorul auto s-a adresat Judecătoriei Piatra-Neamț cerând anularea procesului-verbal de contravenție, acțiunea sa fiind respinsă în data de 25 aprilie. Apelul formulat împotriva soluției i-a fost respins de Tribunalul Neamț pe 22 iunie, ca nefondat.

Prins la volan cu permisul suspendat

După ce a fost prins conducând nebunește și a rămas fără permis de conducere, Ionuț Cristache a fost artizanul unui scandal de pomină în care au fost implicați și polițiști rutieri bucureșteni. Informațiile apărute într-o publicație centrală arătau că, pe 8 august 2018, la o lună după ce a rămas fără permis de conducere, realizatorul tv, care se afla la volanul unui autoturism, nu a vrut să oprească la semnalul regulamentar al unui echipaj de Poliție Rutieră. În acest context, polițiștii au plecat în urmărirea lui, reușind să-l prindă la intrarea în curtea Televiziunii Române. În plus, a apărut și informația conform căreia jurnalistul s-a ales cu un dosar penal, deoarece conducea având permisul suspendat. Cristache s-a apărat, spunând că nu a fugit de polițiști și că nu i s-a întocmit dosar penal, iar în acest sens a postat un lung mesaj pe o rețea de socializare.

Cristache fusese prins pe picior greșit, deoarece în baza de date a Poliției Rutiere figura ca având permisul de conducere suspendat, ceea ce înseamnă infracțiune. Dar de ce a aparut Cristache în baza de date a Poliției ca având permisul suspendat, dacă el contestase în instanță procesul de contravenție al polițiștilor nemțeni, în data de 24 iulie, deci după expirarea dovezii de conducere de 15 zile? Ei bine, angajatul TVR nu a prezentat la Poliție certificatul de grefă care demonstra că a contestat procesul de contravenție. A făcut asta pentru a scăpa de orice fel de pedeapsă, indiferent de decizia instanței de judecată. Șmecheria la care a recurs Cristache este binecunoscută de polițiștii rutieri, fiind practicată de mulți cetățeni cărora li se suspendă dreptul de a conduce autovehicule.

Cum se procedează?

După cum bine se știe, orice proces verbal de contravenție poate fi atacat în instanță. Mulți dintre cei care, prinși circulând cu viteză, rămân fără permis pentru 30, 60 sau 90 de zile, se adresează instanței, iar pe toată perioada derulării procesului au dreptul  să conducă autovehicule, judecătorii fiind cei care au ultimul cuvânt printr-o decizie definitivă și irevocabilă.

După ce ai rămas fără permis, după cele 15 zile de valabilitate ale dovezii eliberată de agentul constatator, mergi la judecătoria pe raza căreia a fost constatată contravenția și depui plângere împotriva procesului verbal de contravenție. Primești, în schimb, un certificat de grefă cu care trebuie să te prezinți la Poliția Rutieră. Pe baza certificatului de grefă, polițiștii fac mențiunea în baza de date că ai dreptul să conduci, în continuare, autovehicule (deoarece ai contestat procesul verbal de contravenție) și îți returnează permisul de conducere. În mod normal, ești obligat ca la încheierea procesului, respectiv a consumării ultimei căi de atac, în cazul în care nu ai câștig de cauză, să te prezinți la Poliția Rutieră într-un anumit interval de timp și să predai permisul de conducere, după care să-ți ispășești pedeapsa (suspendarea). Acesta este traseul firesc pe care, așa cum spuneam, nu toți îl parcurg. Unde este șmecheria? Ei bine, informați de avocați sau chiar de polițiști, unii reușesc să fenteze legea. Planul este următorul: contravenientul atacă în instanță procesul verbal de contravenție, primește certificatul de grefă, însă nu-l mai prezintă la Poliția Rutieră. Cum certificatul de grefă nu este înregistrat la Poliția Rutieră, contravenientul figurează în baza de date ca având permisul de conducere suspendat, ceea ce înseamnă că el își ispășește pedeapsa (suspendarea de 30, 60 sau 90 de zile). În realitate, contravenientul conduce autovehicule. Două sunt lucrurile care i se pot întâmpla:

  1. Să fie oprit de polițiști, caz în care flutură certificatul de grefă, spunând că a atacat procesul contravențional în instanță. Când polițistul îi atrage atenția că trebuia să prezinte certificatul la Poliția Rutieră pentru a fi înregistrat, contravenientul se apără si spune că nu a știut ce trebuie făcut. Lucrătorii de poliție, de cele mai multe ori, întocmesc dosar penal pentru infracțiunea de conducere a unui autovehicul fără a avea permis de conducere. În majoritatea cazurilor, procurorii de caz dau soluția de clasare, pentru că legea este interpretabilă. Cu toate acestea, avocații cu care am discutat ne-au spus că varianta este destul de riscantă, iar un procuror intransigent poate lejer să trimită în judecată o persoană aflată într-o astfel de situație.
  2. Contravenientul, cu certificatul de grefă în buzunar, neînregistrat la Poliție, conduce și nu este oprit/prins de polițiști în perioada suspendării. Este situația ideală, dorită de toți cei care apelează la această șmecherie. Într-o astfel de situație, perioada de suspendare s-a consumat, iar pedeapsa se șterge din calculatorul Poliției Rutiere. Următorul pas: contravenientul renunță la proces și își revendică permisul de conducere pe motiv că și-a ispășit perioada de suspendare.


La cum au decurs lucrurile, jurnalistul Cristache a recurs la această șmecherie, însă a avut ghinion, pentru că a fost prins de polițiști cu certificatul de grefă în buzunar. Dacă nu avea „ghinionul” din 8 august, Cristache putea să ceară, pe 8 octombrie, returnarea permisului de conducere pe motiv că și-a ispășit perioada de suspendare – cele 90 de zile. Renunța la proces, iar lucrurile ar fi fost rezolvate. Dacă procurorii nu ar fi atât de „înțelegători” cu cei care recurg la această șmecherie, cu siguranță că numărul celor care încearcă să fenteze legea ar fi mult mai mic.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.