Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, blocat de câțiva bolnavi de Covid-19. Spitalul Roman, suprasolicitat

1
6641

De mai bine de două luni, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț internează doar pacienții infectați cu noul coronavirus, ceilalți bolnavi din județ fiind transportați la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Toate intervențiile de urgență, și nu numai, se fac la Roman, presiunea pe cadrele medicale de la unitatea romașcană fiind imensă. În fiecare zi, zeci de ambulanțe transportă pacienți la Roman din toate colțurile județului, efortul financiar și uman fiind exorbitant. Grav este că toate acestea se întâmplă în situația în care în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț mai sunt internate câteva zeci de persoane bolnave de Covid-19. Sunt multe secții în care nu se mai află niciun bolnav. În schimb, la Roman, spitalul este suprasolicitat, cadrele medicale sunt depășite de  numărul mare al celor care au nevoie de îngrijiri medicale, care vin din întregul județ. La Urgențe, bolnavii așteaptă asistență medicală ore întregi.

Dacă la începutul pandemiei, numărul bolnavilor Covid-19 internați în cea mai mare unitate medicală din județ ajunsese la câteva sute, acum lucrurile s-au schimbat radical. Astăzi, în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț erau internați doar 61 de bolnavi Covid-19, cu 10 mai puțini decât ieri, majoritatea secțiilor fiind goale. Numai că medicii, asistentele medicale și personalul administrativ merg la serviciu, toți fiind plătiți chiar dacă nu au pe cine trata.

Situația se va schimba doar în momentul în care Ministerul Sănătății va decide să schimbe statutul Spitalului Județean din unitate suport Covid. Decizia va fi luată pe baza unei analize ce va fi efectuată de reprezentanții DSP Neamț cu cei ai Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Radu Firăstrău, directorul DSP Neamț, a declarat că astăzi va începe analizarea situației, reprezentanți ai instituției urmând să meargă la unitatea medicală pentru a demara procedura de evaluare.

„Colegii mei vor merge de azi la Spitalul Județean să ajute și să analizeze situația, pentru că ne preocupă ca într-un viitor apropiat să redeschidem secțiile pentru bolnavi. Am primit decizia de la Ministerul Sănătății prin care ni se cere să analizăm și să facem propuneri. Inițiativa de redeschidere a secțiilor pentru bolnavii non-Covid trebuie să vină de la reprezentanții spitalului și cred că este în interesul lor să revină la situația anterioară pandemiei de Covid”, a declarat Radu Firăstrău, directorul DSP Neamț.

Pe perioada pandemiei de Covid-19, toate spitalele din țară, declarate suport Covid-19, au beneficiat de finanțare, contractele fiind la valori maxime. Fie că au avut un pacient sau o mie, banii primiți de la casele de sănătate au fost la valorile maxime pentru toate spitalele suport Covid.

Acest lucru este valabil și în această lună, iar de la începutul lunii iulie, spitalele ar trebui să intre pe contractele normale, pentru că altfel riscă să nu aibă bani pentru plata salariilor.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Cris 10 iunie, 2020 at 18:47 Răspunde

    Cand o sa gandim cu capul, nu cu buzunaru, nici cu curu, vom avea un sistem de sanatate functional. Pana atunci vorbim discutii iar oamenii bolnavi mor acasa. Sa va fie rusine, nu numai la PNL ci la toti.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.