Forestierii, supărați că exportul de lemn și cereale va fi interzis: „Ideile de gâscă bagă România în faliment!”

3
475

Forestierii din România acuză decidenții politici că, prin interzicerea exporturilor de produse agricole și de masă lemnoasă, nu fac altceva decât să falimenteze întreaga țară. Este vorba despre o propunere legislativă, adoptată recent, care prevede interdicția, cu caracter temporar, a scoaterii din țară a unor produse provenite din activități agricole și de exploatare forestieră din România. Proiectul de act normativ interzice scoaterea din țară a produselor din masă lemnoasă constând în: buștean, lemn rotund, cherestea și lemn de foc, în scop comercial, până în 31 decembrie 2030. Totodată, interzice: „scoaterea din ţară în scop comercial a cerealelor şi plantelor oleaginoase, precum şi a produselor rezultate din prelucrarea acestora, până la noua recoltă din anul 2020. Dispoziţiile legii se aplică şi produselor agroalimentare contractate pentru comercializare în afara României, indiferent de stadiul de producţie sau transport al acestora, dacă nu au părăsit teritoriul României, la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

În acest context, agenții economici din cadrul Asociației Forestierilor din România (ASFOR) consideră că oficialii au pierdut orice contact cu realitatea și că promovează idei de gâscă, fiind primii care au luat atitudine în privința proiectului de act normativ.

„Senatul României a adoptat Propunerea legislativă privind interdicția cu caracter temporar a scoaterii din țară a unor produse provenite din activități agricole și de exploatare forestieră din România, act normativ ce interzice scoaterea din țară a produselor din masă lemnoasă constând în: buștean, lemn rotund, cherestea și lemn de foc, în scop comercial, până în 31 decembrie 2030. Asociația Forestierilor din România – ASFOR consideră că Senatul României a pierdut orice legătură cu realitatea din țara pentru care face legi. Economia și societatea sunt oglinda clasei politice – facem apel la clasa politică să se uite în oglindă. Clasa politică trebuie să promoveze legi care să dezvolte România, nu care să o falimenteze. Pe vremea când politicienii scriau cu pană de gâscă, din Parlamentul României ieșeau idei de aur, care au dezvoltat și au adus prosperitate acestei țări; astăzi degeaba actele normative sunt semnate cu penițe de aur, dacă promovează idei de gâscă. În ultimii 20 de ani, România a exploatat în medie, aproximativ 22 milioane de metri cubi de lemn, din care 9,5 milioane sunt utilizați ca lemn de lucru de industria de prelucrare a lemnului pentru obținerea de cherestea, furnir, panouri din lemn masiv și diferite plăci (PAL, MDF, OSB, Panel) – diferența reprezentând lemnul de foc și lemnul pentru alte utilizări în mediul rural”, au spus forestierii.

Aceștia au adăugat că economia forestieră contribuie prin exporturile de masși lemnoasă cu 3,5% la PIB-ul României: „Piața internă este satisfăcută cu lemnul recoltat din România, iar surplusul este exportat. Trebuie avut în vedere faptul că balanța de plăți a României pentru lemn și produse din lemn este pozitivă, lemnul aducând importante sume de valută în economia românească. Costul de administrare a pădurilor României este de aproximativ 1 miliard de euro/an, sumă ce nu poate fi asigurată decât prin exploatarea sustenabilă a pădurii și valorificarea superioară a lemnului, chiar și pe piețe internaționale. Senatul României trebuie să încurajeze utilizarea produselor din lemn, având în vedere importanța lemnului ca resursă naturală regenerabilă – aportul în economia națională, dar și posibilitățile pe care le oferă această resursă în creșterea nivelului de trai, în special în zonele rurale. Prin legislație, parlamentul trebuie să creeze mecanisme concurențiale care să facă mult mai eficientă și atractivă prelucrarea și utilizarea lemnului în România și în nici un caz interzicerea unor activități nu poate fi  o soluție”.

N.R.

 

3 comments

 1. constantin 28 mai, 2020 at 10:36 Răspunde

  Extraordinar, cata inteligenta si tupeu la aceasta asociatie de forestieri.Inseamna ca nimeni din conducerea asociatiei nu mai traieste in Romania sa vada jaful forestier.Pentru a intra legal intr-o exploatare forestiera comerciantul are nevoie de licenta de exploatare pe care bineinteles o elibereaza CONTRACOST ASFOR.Cu cat sunt mai multi solocitanti cu atat mai bine fiindca intra mai multi bani in cont.Dupa ce ai obtinut licenta trebuie sa achiti lunar o cotizatie in functie de venituri.Cu cat tai mai multi copaci si ii vinzi ASFOR INCASEAZA COTIZATIE MAI MARE.Nu intereseaza pe ASFOR despre modul cum exploateaza societatile comerciale, cat lemn a castigat la licitatie si cat taie.Este si normal ca prin interzicerea exprtului de bustean sa fie reduse taierile.Deci marea sustinere nu este decat o aiureala si incercarea de a primi bani cat mai multi.La fiecare alegere la ASFOR este batalie pe scaune.

 2. Mihai 28 mai, 2020 at 17:05 Răspunde

  Personalul Romsilva si aceste asociatii tip ASFOR etc. sunt cei mai mari dusmani ai padurilor Romaniei. De-a lungul ultimilor 30 de ani au furat sau au închis ochii la furturi de lemn la greu. Situația pădurilor în prezent, fata de acum 30 de ani, pentru cine cunoaște, este dezastruoasa, îngrozitoare. Tata a lucrat pana in1991 42 de ani la pădure, eu am lucrat in toate vacanțele si stiu ce vorbesc. În prezent, metoda de furat este trăirea pădurii pana cade la vânt, sub pretextul scoaterii arborilor bolnavi. Nu se plantează mai nimic, iar putinele plantatii infiintate nu se intretin si dispar. Terenul defrisat este lasat balta, cresc tufe si nu va putea fi replantat decat cu cheltuieli imense. Sunt abandonate in padure resturile de exploatare care devin focare de boala pentru arborii sanatosi. Lasati de capul lor, oamenii silvicului si ai patronilor din industria forestiera, vor taia pana ce in20-30 de ani ramanem fara padure. Nici o Gardă Forestiera nu poate opri jaful, căci tot sistemul e corupt. Stoparea exportului este singura cale, căci stopeaza cererea. Însă nu cred ca oamenii politici (fie corupti, fie lasi in fata presiunilor, fie indiferenti) vor duce la bun sfârșit aceasta masura.

 3. FLORIN 29 mai, 2020 at 06:38 Răspunde

  Toate aceste defrisari ilegale colosale care se vad din spatiu s-au facut cu complicitatea institutiilor mafiote IPJ/DIICOT/PARCHET/SRI.
  Fara complicitatea acestor institutii corupte nu se putea taia 1 mc de lemn ilegal.

  Trebuie sa incetam a da vina pe hotii care taie aceste padurii.

  Adevaratii criminali si vinovati sunt chiar institutiile corupte de mai sus.

  Bineinteles ca nu se va bloca nimic,e doar o tactica electorala.

  Votul este inutil in Romania si trebuie boicotat.

  A vota aceasta clasa mizerabila de politicieni marionete ale securistilor este o crima.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.