Libere pentru salariați de Ziua Copilului și de Rusalii

1
213


Salariații vor beneficia de două weekend-uri prelungite, zile libere ocazionate de Ziua Internațională a Copilului, dar și de a doua zi de Rusalii, prima zi de Rusalii picând duminica. Așadar, cei care au reușit să-și păstreze job-urile se vor putea bucura de un weekend prelungit, ținând cont că Ziua Internațională a Copilului, sărbătorită pe 1 iunie, pică luni. Apoi, vor mai avea un nou weekend prelungit în următoarea săptămână, datorat zilei de 8 iunie, a doua zi de Rusalii, care pică tot luni. Deși, Codul muncii prevede că și 7 iunie, prima zi de Rusalii, este zi liberă, aceasta pică întotdeauna duminica.

Următoarele zile declarate libere vor fi pe data de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, care pică, însă, într-o sâmbătă, și pe data de 30 noiembrie, ocazionată fiind de Sfântul Andrei, ce va pica într-o luni. Angajații vor mai avea liber de Ziua Națională a României, de pe 1 decembrie (marți), ultimele zile libere din acest an fiind în prima și a doua zi de Crăciun, pe 25 și 26 decembrie (vineri și sâmbătă).

În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, dar sunt și excepții. În unitățile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza specificului activității ori a procesului de producție salariații sunt nevoiți să lucreze, dar trebuie compensați.

Ei au dreptul la timp liber corespunzător, ce va trebui acordat în următoarele 30 de zile, sau pot beneficia de un spor la salariu.

„În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, prevede Codul muncii.

(Sursa foto: wyza.com.au)

 

1 comment

  1. Virgil 26 mai, 2020 at 20:52 Răspunde

    Bugetarii sa traiasca mult si bine. Salarii, salarii, libere, libere……. Nu si-a pierdut nici unul slujba. Si-au tras tara. Traiasca Dragnea si Veorica! Si Ludovica!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.