Covid-19 a trântit la pământ piața imobiliară

1
253

Măsurile impuse în timpul stării de urgență, în contextul pandemiei de Covid-19, au făcut ravagii pe piața imobiliară din județul Neamț, care și așa nu era în condiții prea zdravene de peste un an. Covid-19 a pus, practic, la pământ unul dintre sectoarele economice care încă mai mișca datorită creditelor, în mare parte.

Luna aprilie a fost devastatoare pentru tranzacțiile imobiliare din Neamț, acestea scăzând cu 70% comparativ cu luna martie. Cea mai cruntă lovitură au primit-o vânzările de terenuri fără construcții, acestea fiind cel mai bine vândute imobile de pe piața locală.

Potrivit Agenției de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ACPI), luna trecută, în Neamț au fost înregistrate numai 208 vânzări de imobile, mai puțin cu 494 de tranzacții comparativ cu martie și în minus cu 587 de tranzacții față de aprilie 2019. În aprilie au fost vândute 41 de terenuri agricole extravilane (în scădere cu 114 tranzacții față de martie), 5 terenuri neagricole extravilane (mai puțin cu 4 vânzări), 58 de terenuri cu construcții intravilane (în minus cu 121 de tranzacții comparativ cu luna precedentă), 68 de terenuri fără construcții extravilane (în scădere cu 166 de vânzări) și 36 de locuințe, spații comerciale etc (mai puțin cu 89 de tranzacții față de martie).

De la începutul anului, în perioada ianuarie – aprilie, județul Neamț a înregistrat 2.034 de tranzacții imobiliare, situându-se pe locul 24 în țară, după Brăila (cu 2.257 de vânzări) și înaintea județului Harghita (cu 1.992 tranzacții).

Aproape 1.000 de euro/mp într-un bloc vechi

Situația economică, din ce în ce mai șubredă a județului, cauzată și de pandemia de Covid-19, nu întrevede și o scădere a prețurilor locuințelor, cel puțin în această perioadă. Un metru pătrat de locuință la bloc, indiferent dacă se află într-un imobil nou sau vechi, costă între 500 și 1.540 de euro. Cel mai scump apartament, după prețul raportat la suprafața pe care o are (103 mp), este situat într-un ansamblu rezidențial din Piatra-Neamț și costă 160.000 de euro. În alte blocuri noi, construite la periferia orașului, un metru pătrat de locuință costă între 660 de euro și 850 de euro. Spre exemplu, un apartament nou-nouț (56 mp), cu două camere, situat pe strada Fermelor, costă 37.000 de euro.

Nu sunt diferențe prea mari între prețurile apartamentelor situate în blocurile vechi, construite înainte de 1990, și cele construite anul trecut, spre exemplu,  deosebire făcând zona în care acestea se află. Un apartament de 48 mp, cu două camere, în cartierul Precista, din Piatra-Neamț, într-un bloc construit în 1982, costă 37.900 de euro, adică, 789 de euro pe metru pătrat. În apropierea Complexului Comercial Unic, o locuință similară este scoasă la vânzare cu 930 de euro/mp, iar în blocul Euroconfort – 915 euro/mp.

(Sursa foto: www.rismedia.com)

N.R.

1 comment

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.