Spitalul Bicaz vrea ventilatoare medicale mai scumpe decât cele cumpărate de statul român. Până și primarului i se par prea mari prețurile

2
763

Pandemia de Covid-19, care a atras două luni de stare de urgență, cu restricții și reguli destul de greu de suportat de către români, a reprezentat ocazia perfectă pentru îmbogățire rapidă. În cazul unora. Și ne referim în special la cei care, gestionând banul public, au putut achiziționa echipamente și aparatură medicală destinată combaterii pandemiei la prețuri de neam prost. Vorbim despre unități de unități medicale, dar și de consilii județene și primării care au în subordine spitale. Exemple sunt cu nenumărate, în ultimul scandal fiind implicat Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), care a achiziționat viziere medicale de la un furnizor străin plătind 16 lei/bucată, refuzându-le pe cele ale unui producător român, pe care le vindea cu 6,95 lei/bucată. Țeapa dată bugetului de stat: 3 milioane de euro. Cu siguranță, în viitorul apropiat vor ieși la iveală tot mai multe ilegalități comise de mânuitorii banului public în perioada stării de urgență.

Bani puțini, prețuri mari

Spitalul Orășenesc Bicaz, aflat în subordinea primăriei, a solicitat alocarea sumei de 344.600 de lei pentru achiziționarea de echipamente și dispozitive medicale. Iar pentru aceasta a propus Primăriei Bicaz schimbarea destinației sumei de 200.000 de lei, ce fusese alocată de la bugetul Consiliului Județean Neamț pentru reabilitarea și dotarea pavilionului II din spital, și suplimentarea ei până la 344.600 lei. Pentru a schimba destinația sumei alocate de către Consiliul Județean Neamț, Primăria Bicaz a fost nevoită să se adreseze celor de la județ. În acest sens, a fost inițiat un proiect de hotărâre ce a fost supus votului în ședința CJ-ului din 11 mai. Proiectul de hotărâre a avut la bază o adresă a primarului orașului Bicaz în care solicita ca cei 200.000 de lei să fie folosiți pentru achiziția de echipamente și dispozitive medicale. De asemenea, consilierii județeni au avut la îndemână și referatul reprezentanților Spitalului Orășenesc Bicaz (foto) către Consiliul Local în care arătau că au nevoie de 344.600 de lei pentru a cumpăra diverse echipamente și dispozitive medicale. Numai că prețurile estimate ale acestora sunt la valori maxime.

 

Astfel, pentru două ventilatoare mecanice, Spitalul Bicaz a avansat suma de 230.000 lei, adică 115.000 lei/bucată. Asta în condițiile în care un ventilator mecanic nou, de producție chinezească, se vinde cu prețuri de până la 3.000 de dolari vezi foto), iar ventilatoarele performante nu depășesc 11.000 de euro/bucată.

Ministerul Sănătății a cumpărat recent 200 de ventilatoare de la producătorul elvețian Hamilton, plătind 42.000 de lei/bucată, fără TVA. 

(Foto) Ventilatorul medical Hamilton T1 cumpărat de statul român cu 42.000 de lei, fără TVA:

Și celelalte produse din tabelul Spitalului Bicaz pot fi găsite și la prețuri mult mai mici decât valoarea estimată menționată. Monitoarele pentru funcții vitale pot fi cumpărate cu prețuri cuprinse între câteva sute de dolari, cele produse în China, și câteva mii de dolari. Sunt, într-adevăr, și monitoare pentru funcții vitale ce pot fi cumpărate cu 4.000 de euro sau chiar mai mult. Pentru un scanner termic a fost avansată suma de 900 de lei, în condițiile în care un astfel de aparat de calitate poate fi cumpărat și cu 450 de lei.

Consilierii județeni votează cu ochii închiși

Sumele avansate de Spitalul Orășenesc Bicaz, care nu tratează bolnavi de Covid-19, nu au fost însoțite și de un studiu de piață, care să-i convingă pe consilierii județeni că prețurile avansate se justifică. Doar consilierul județean Cristian Ungurianu a propus un amendament la proiect, respectiv ca proiectul să fie votat după clarificarea costurilor echipamentelor solicitate de către spitalul din Bicaz. Cu votul împotrivă al consilierilor județeni PSD+ALDE+Dulamă (PMP) și abținerea consilierilor liberali, amendamentul nu a trecut, iar proiectul a fost votat în forma inițială. De altfel, proiectul nici nu avea cum să treacă atâta vreme cât Opoziția are majoritatea doar pe hârtie. În mod normal, consilierii PNL plus cei doi de la PMP ar trebui să aibă majoritatea, cu 16 voturi. Numai că Dulamă (PMP) și Agăleanu (PNL), tolerat în continuare de partid, votează la braț cu PSD-ALDE, iar raportul Putere-Opoziție devine 17-14 pentru echipa lui Arsene. Retragerea sprijinului politic în cazul lui Dulamă și Agăleanu ar aduce majoritatea pentru Opoziție, cu 16-15. De ce PMP și PNL nu iau măsuri împotriva celor doi? De ce vor liberalii și popularii să-l lase pe Arsene să dețină majoritatea?

 

„Și din punctul meu de vedere prețurile estimate sunt ridicate”

Contactat de atacul.ro, Nicolae Sălăgean, primarul Bicazului, a declarat că Primăria Bicaz va organiza licitație, iar achiziția se va face transparent, pe platforma de achiziții electronice. Edilul spune că nu va fi vorba de o achiziție directă, fără licitație, procedură permisă în perioada stării de urgență. În ceea ce privește estimarea prețurilor dispozitivelor medicale, Sălăgean a precizat că acestea au fost făcute de către specialiștii spitalului, în urma unui studiu de piață. Nicolae Sălăgean a mai precizat că suma alocată va fi de 200.000 de lei, motiv pentru care se va renunța la un ventilator mecanic.

„Suma solicitată, conform referatului întocmit de spital, a fost de 344.600 lei, dar faptul că nu s-a putut aloca decât 200.000 de lei s-a renunțat la un ventilator mecanic. Nu va fi o achiziție fără licitație. Noi, în toată această perioadă de stare de urgență, am apelat la platforma electronică de achiziții publice. Așa vom proceda și acum, vom solicita oferte, vom încheia caietele de sarcini, după care vom urca pe SICAP (n.n. platforma de achiziții publice) pentru licitație. Evaluările de preț au avut la bază o testare de piață, s-au obținut o serie de oferte și s-a consemnat o valoare medie în referat, urmând ca la licitație să se mai negocieze, iar prețul să meargă un pic mai jos. Și din punctul meu de vedere prețurile estimate sunt ridicate, însă așa s-a orientat conducerea spitalului. Ei știu cel mai bine, sunt speciliști în domeniu care știu care este ventilatorul potrivit pentru ce avem nevoie la spital”, a declarat primarul Sălăgean, precizănd că toate achizițiile efectuate, până în prezent, la Spitalul Bicaz nu sunt „chinezării”.

Daniel MURARU

2 comments

 1. Mihaela Tabacaru 14 mai, 2020 at 19:35 Răspunde

  Acum trebuie aruncat noroiul pe spitalul Bicaz pentru o eroare în calcul sau in decizie. Foarte bine că s-a sesizat eroarea.
  Bugetul nu e alocat și se vor reorienta . Totuși după război mulți viteji se arată. De ce nu s-a stiut dinainte tipul de echipament recomandat de statul Român și trebuie fiecare să descopere roata… ca sa se piardă timpul …cu politici și circ.

  Oamenii sunt doctori nu specialiști în oferte.Au fost cazuri in Bicaz de Covid-19 și au fost trimis la Piatra Neamț sau Iași din lipsa de echipament, de asta nu e Bicaz spital de tratament al COvid-19… Spitalul Bicaz trebuie ajutat nu ocărât, in special că a fost inițial închis dintr-o greșeală și e un spital care poate deservi o arie foarte mare.

  Echipamentul e necesar.
  Domnule Sălăgean va rog faceți public contul bancar al spitalului Bicaz pentru donatii, pentru a se trimite donații direct spitalului. Măcar pe un site al spitalului pe internet pagina de Facebook Bicaz …undeva !…
  Se pot cumpăra echipamente și din donații. .. sa mai învățăm si de la altii… puțin cu puțin se aduna.

  Va mulțumesc.Mihaela T

 2. SEAP si Legea 98/2016 15 mai, 2020 at 09:41 Răspunde

  Surprinzator raspunsul dlui Primar al Bicazului, in legatura cu transparenta achizitiilor. Aceeasi “transparenta” practicata de ani buni, atat la Fabrica Tasca cit si la Primaria Bicaz??? Turistii care tranziteaza Bicazul raman uimiti de pasii inapoi parcursi de aceasta mica comunitate. Cei 8 ani de mandat al dlui Salagean, au adus prosperitate doar unui grup restrans de personaje, cam aceeasi oameni care-l slujeau si in Fabrica Tasca. In rest, nu cred ca a reusit de unul singur sa redeschida Spitalul Orasenesc Bicaz. Probabil, nu va recunoaste niciodata meritul intregii comunitati, mai ales al celor care nu l-au slujit niciodata. In aceasta unitate spitaliceasca si-au castigat dreptul la viata multi oameni, ajutati de echipa grozava care munceste acolo. Sint binevenite donatiile, depinde de cine si cum vor fi cheltuiti banii proveniti din astfel de surse. Administratiei locale, asa cum este configurata in prezent, nu-i pasa de localnici. Acest sentiment este evidentiat doar cind se apropie alegerile locale. Cu siguranta, vom asista la pelerinajul obisnuitului grup de initiativa care ne va aburi cu maiestoasele realizari din perioada 2012-2020. Nu mai tine figura, ne-am desteptat si am colectat si informatii pretioase, bine documentate.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.