VIDEO. Ce s-a ales de drumul Bicaz – Poiana Largului. Un an de la debutul lucrărilor

3
2663

Pe data de 15 mai se împlinește un an de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor de consolidare a celor 73 de puncte de calamitate de pe DN 15, pe tronsonul Bicaz-Poiana Largului. Tot pe 15 mai se împlinesc 6 luni de când lucrarea trebuia finalizată, termenul de finalizarea a execuției lucrării fiind 15 noiembrie 2019 . Față de acum 3 luni, de la vizita noastră pe acest șantier, constructorul a mai efectuat câteva lucrări (ziduri de sprijin, pregătiri de acoperire ale piloțior etc), însă ritmul de lucru nu este cel dorit de cei care locuiesc în zonă și care și-au cam pierdut răbdarea. Până la terminarea drumului va mai trece un timp, mai ales că în acest contract de peste 300 de milioane de lei nu sunt incluse și lucrările de asfaltare, acestea urmând să fie scoase la licitație în următoarele luni.

3 mai 2020, DN 15 (Bicaz-Poiana Largului): 

Se poate spune că proiectul în care s-au investit, până în prezent, aproape 171 de milioane de lei, mare parte din sumă intrând în conturile firmei Aqua Parc, antreprenor general al lucrărilor, cu subcontractori Mavgo Holding SRL și Danlin XXL, se află într-un mare impas. Oficial, lucrările au fost sistate pe 6 decembrie din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Neoficial se vorbește de probleme grave, dar și de refuzul reprezentanților beneficiarului (DRDP Iași) de a semna pentru decontarea unor lucrări efectuate deja. În paralel, procurorii Serviciului Teritorial Bacău al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au demarat o amplă anchetă, la sesizarea Ministerului Transporturilor, cu privire la această lucrare. În acest sens, anchetatorii au solicitat documente de la mai multe instituții publice.

Procurorii au arătat un interes major pentru actele care au confirmat starea de urgență ce a permis celor de la CNAIR să atribuie contractul prin încredințare directă, fără licitație. De fapt, toate relele de aici au plecat, de la invocarea stării de urgență ce a permis alocarea sumei necesare din Fondul de urgență al Guvernului. În acest context, persoane care au confirmat, cu semnăturile lor, starea de urgență vor da cu subsemnatul la DNA Bacău. Vorbim despre salariați ai din Prefecturii Neamț, dar și din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

În decembrie, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și premierul Orban acuzau că lucrarea a fost încredințată, pe baza unei evaluări vizuale făcută de cei de la ISU Neamț, firmei cumătrului lui Ionel Arsene, respectiv Aqua Parc SRL, deținută de Gheorghe Vlasie, cunoscut ca Ginel.

Într-o adresă a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, înaintată recent Prefecturii Neamț, se menționează că nefinalizarea lucrărilor a fost cauzată de „întârzierea elaborării și avizării proiectului tehnic de execuție, dar și nesoluționării revendicărilor emise de către CNAIR și nefinalizarea de către Antreprenor (Aqua Parc SRL) a implementării modificării generate de elaborarea proiectului de execuție”.

În urmă cu câteva zile, un reprezentant al Ministerului Transporturilor preciza, pentru atacul.ro, că lucrurile sunt grave, iar reprezentanții beneficiarului (compania de drumuri) refuză să semneze pentru decontarea unor lucrări executate, întrucât nu ar îndeplini cerințele legale.

Informațiile oficiale ale Direcției Regionale Drumuri și Poduri (DRDP) Iași arată că serviciile de supervizare a lucrărilor sunt asigurate, în baza unui contract încheiat în iulie 2019, de asocierea SC Stefman Impex SRL și SC Tamis Design SRL. Pe timpul execuției lucrărilor, din cauza nerespectării clauzelor contractuale, DRDP Iași a formulat mai multe notificări de revendicări la care supervizorul nu a emis nicio decizie de soluționare. Cele două societăți care asigură serviciile de supervizare sunt din Neamț. Stefman SRL are sediul în Târgu-Neamț, fiind administrată de Ștefan Aniței, care este și asociat unic. Firma, care are ca obiect principal de activitate „activități auxiliare intermederilor financiare, exclusiv activități de asigurări și fonduri de pensii”, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 161.526 lei, profit de 136.220 lei și un angajat. Cealaltă firmă, Tamis Design SRL, are sediul în comuna Moldoveni și este administrată de Mihaela Enache, care are și calitatea de unic asociat. Firma, cu obiect principal de activitate „Activități de inginerie și consultanta tehnica legate de acestea”, a avut, în 2019, o cifră de afaceri 126.547 lei, un profit de 2.084 lei și 3 angajați.

Cele două firme nemțene reprezintă „Supervizorul” acuzat de DRDP Iași că nu a emis nicio decizie de soluționare la revendicările formulate de către DRDP Iași.

Situația financiară a contractului „Expertiza tehnica, proiect pt autorizarea execuția lucrărilor, proiect tehnic de execuție, asistenta tehnica și execuție lucrări pentru punerea în siguranță a obiectivelor de pe DN 15 km 242+200-286+250” trimisă de către DRDP Iași Instituției Prefectului Neamț arată că, la această oră, au fost decontate lucrări în valoare de 170.995.836 lei, mai bine de jumătate din valoarea totală a lucrărilor, de 301.973.190 lei. În analiză și verificare se află lucrări executate în valoare de 73.072.377 lei, iar de executat au mai rămas lucrări în valoare de 57.904.976 lei. Toate sumele conțin TVA.

 

La sfârșitul anului trecut, Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a identificat o serie de deficiențe grave în desfășurarea și atribuirea contractului de achiziție publică de proiectare, asistență tehnică și execuție de lucrări pentru punerea în siguranță a obiectivelor de pe DN 15 km 242+200 – km 286+250 (zona Bicaz): „Conducerea DRDP Iași cunoștea situația acestui sector de drum încă din anul 2018, dar nu a întreprins demersurile necesare pentru remedierea problemelor existente, în privința refacerii părții carosabile în urma alunecărilor de teren,  asigurarea siguranței participanților la trafic și promovarea documentelor ce stau la baza elaborării și aprobării actelor normative necesare alocării sumelor pentru intervenție. Motivele de extremă urgență în cazul atribuirii contractului de achiziție publică nu au fost determinate de evenimente imprevizibile. Agravarea stării drumului DN 15, din primăvara anului 2019, pe unele sectoare, a fost cauzată, printre altele, de inacțiunea DRDP Iași și a ignorării măsurilor din Programul de măsuri pentru prevenirea alunecărilor de teren anexă la Hotărârea nr. 25/2018 a Comitetului județean Neamț pentru situații de urgență. Aprobarea, de către CNAIR, prin directorul general Narcis Neaga, a sumei de peste 387 milioane lei destinată acestor lucrări, fără a avea la bază un studiu geodezic și o expertiză tehnică, ci doar în urma inspecției vizuale a obiectivelor. În urma încheierii contractului de achiziție publică, din data de 13.05.2019,  antreprenorul avea obligația depunerii unei garanții de bună execuție (10% din prețul contractului) fapt care nu s-a întâmplat la momentul semnării, conform obligațiilor contractuale. Scrisoarea de garanție a fost emisă cu o întârziere de 5 luni, în data de 18.10.2019. Acest lucru a fost posibil prin semnarea unui act adițional potrivit căruia antreprenorul putea constitui garanția de bună execuție  prin rețineri succesive de sume, în urma lucrărilor efectuate”.

Raportul de control a fost trimis la DNA.

De asemenea, executarea proiectului s-a făcut fără respectarea legislației privind protecția mediului. În decembrie 2019, la solicitarea atacul.ro, reprezentanții Agenției de Mediu au comunicat că proiectul DN 15 (Bicaz-Poiana Largului) a fost analizat în cadrul ședinței Comisiei de Analiză Tehnică în data de 5 decembrie 2019. APM-ul a propus emiterea deciziei de respingere a solicitării, întrucât procedura de evaluare a impactului asupra mediului nu poate fi inițiată și efectuată după ce lucrările de investiție au fost demarate sau proiectele au fost finalizate. Cu alte cuvinte, cei de la Mediu au spus că nu au cum să mai evalueze impactul lucrărilor asupra mediului din moment ce proiectul a fost început deja. Propunerea Mediului a fost contestată de unii membri ai comisiei, care au susținut că legea permite, pentru lucrările în regim de urgență, obținerea avizelor pe parcursul procedurii sau la încheierea lucrărilor. În aceste condiții, APM-ul s-a adresat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a oferi un punct de vedere care să ajute la luarea deciziei finale. Răspunsul Ministerului, oferit de secretarul de stat Mircea Fechet a fost fără echivoc: legea a fost încălcată, deoarece impactul lucrărilor asupra mediului nu mai poate fi evaluat din moment ce proiectul a fost început deja.

Pentru proiectul DN 15 (Bicaz-Poiana Largului), spune secretarul de stat Mircea Fechet,  trebuia obținut acordul de mediu, așa cum prevede Legea 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului. Secretarul de stat și-a argumentat poziția afirmând că această lucrare nu se încadrează în categoria celor care au ca obiectiv unic apărarea și securitatea națională ori reacția la situații de urgență. Afirmația va cântări greu și în ancheta DNA-ului, pentru că secretarul de stat Fechet spune clar că lucrarea nu este una care să corespundă unei situații de urgență.

Clarificările Agenției pentru Protecția Mediului Neamț și Direcției de Drumuri și Poduri (DRDP) pot fi citite aici

Daniel MURARU

Citește și:

„Au semnat ca fraierii, la presiuni, iar acum au înghețat toți!” De ce au fost oprite lucrările pe DN 15, Bicaz – Poiana Largului

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

 1. Florin 12 mai, 2020 at 21:48 Răspunde

  Așa a ajuns toată România o ruină. Au lăsat în paragină drumuri, clădiri, monumente, stațiuni balneare șamd, pentru ca jigodiile să poată interveni “de urgență”. Da, drumul acesta avea câteva puncte nevralgice. Dar au tot amânat lucrările. Pentru că acesta devenise drum forestier pentru călăii pădurilor, care taie în continuare.
  Dragi nemțeni, să fiți sănătoși! Și spitalele din Neamț sunt tot în ruină. Motivele sunt aceleași. Doar că a dat buzna covidul ăsta care a încurcat multe ițe.

 2. David 12 mai, 2020 at 22:20 Răspunde

  Au incercat o ciordeala istorica. Acest drum va avea din nou probleme peste 2-3 ani. O grupare organizata formata din constructori agreati, diriginti de santier alesi de constructori si cumatrul Arsene, care trebuia arestata. Au vrut sa dea un tun de 80 mil € pe lucrari dezastruoase. Trebuiau sa termine lucrarea in noiembrie iar cumatrul Ginel a facut proiectul tehnic abia in aprilie 2020. Mai mult, au lasat drumul in paragina si urla peste tot ca vor bani! Cu Arsene in frunte ca, probabil, urla dupa (***) ca nu are respundere. Il mai foloseste pe spalatorul de (***) iosuban si alte trompete. Drumul este intr-o stare deplorabila, gruparea incercand astfel sa aduca la exasperare locuitorii si sa dea vina pe liberali. E bine totusi ca, intr-un final, cei de la drumuri au avut curajul sa-i intrebe de sanatate caci pana acum au fost slugi obediente. Domnilor procurori, treziti-va. Lumea are mari asteptari de la voi. Lasati Covidul, puneti-va masca si arestati-i. Nu va purtati cu manusi cu hotii. Nu ati facut nimic in urma nenumaratelor hotii facute publice cu dovezi. Suntem cu ochii pe voi. Stati degeaba pe salarii de 20.000 lei pe luna!

 3. Erou necunoscut 13 mai, 2020 at 09:23 Răspunde

  Drumu trebuiea lasat sa fie terminat. Il taxai la urma pe constructor financiar si in alt mod….cu dosar sau in modul “politicianist romanesc” prin care noua coloratura il mulgea de bani ca poate le era foame. Era obligatoriu ca atunci cand s-au identificat probleme sa fie duse echipe de control si specialisti care sa le rezolve si sa se continue lucrarea. Scadeai din pret. Asa, acum, alti bani si alta distractie…sunt necesare verificari sa se vada daca si cat de bine a fost conservata lucrarea in tot acest timp. Ca la romani

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.