Liviu Dragnea, salvatorul lui Pinalti și Chitic. Cum a scăpat Primăria Piatra-Neamț de plata a 6,6 milioane de lei, corecții financiare pentru proiecte europene

5
3110

Multe administrații locale din țară, dar și entități private, au beneficiat, în ultimii ani, de investiții realizate cu fonduri europene. Principiul, cunoscut de cei care activează în acest domeniu, funcționa după câteva reguli: solicitantul realiza proiectul. Acesta era analizat, după care se decidea dacă este sau nu eligibil, adică, dacă primea sau nu finanțare. În cele mai multe cazuri, mare parte din costuri era acoperită din fonduri europene, gestionarul proiectelor fiind obligat să aibă grijă ca banii să fie cheltuiți cu respectarea legii. Pornind de la organizarea licitației și până la deconturile făcute executantului lucrării, trebuia respectată ad litteram legislația în materia achizițiilor publice. Numai că lucrurile nu au funcționat de fiecare dată, iar acolo unde s-a constatat că a fost vorba de licitații trucate sau decontări nejustificate din fonduri europene, finanțatorul a solicitat înapoierea banilor.

În anul 2013, în România erau multe autorități locale care, din cauza neregulilor descoperite în implementarea proiectelor cu fonduri europene, au fost obligate să returneze parte sau chiar integral banii primiți de la Uniunea Europeană. Vorbim de anul în care Liviu Dragnea, fostul lider al PSD, era vicepremier în Guvernul Ponta și ministrul al Dezvoltării. Tot în acea perioadă, Tel Drum SA, firmă despre care procurorii DNA afirmă că ar fi controlată de Liviu Dragnea, avea probleme mari cu niște proiecte europene. Mai exact, finanțatorul european solicitase înapoierea a milioane de euro ca urmare a problemelor identificate în organizarea licitației de către Consiliul Județean Teleorman. Licitațiile, considerate trucate de către organismele europene, fuseseră organizate în perioada în care Dragnea era președinte al CJ Teleorman.  

În 2013, Consiliul Județean Teleorman era executat silit de ANAF pentru câteva milioane de euro, adică fix corecțiile financiare aplicate pentru proiectele cu finanțare europeană executate de Tel Drum SA. Firesc ar fi fost, după plata corecțiilor, CJ Teleorman să se îndrepte împotriva Tel Drum și să recupereze prejudiciul. Situații similare erau în toată țara, așa că Ordonanța Guvernului nr.14 din 17 iulie 2013 „privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice” a picat ca o mănușă pentru cei care aveau de returnat bani europeni în urma matrapazlâcurilor identificate în implementarea proiectelor. Neregulile din contractele finanțate din fonduri europene erau, la acea dată, de peste 170 de milioane de euro. Nota de fundamentare a fost opera lui Liviu Dragnea, interesat în a rezolva problema Tel Drum SA, iar ordonanța a fost asumată de Sevil Shhaideh.

Nota de fundamentară, semnată de Liviu Dragnea, aici

OG 14/2013,  aici

Odată cu apariția OG 14/2013, România a înapoiat Uniunii Europene banii proveniți din corecțiile financiare, punând la plată bugetul de stat. Nu au plătit nici autoritățile care au implementat proiectele, dar nici societățile comerciale. Au fost achitate inclusiv sumele provenite ca urmare a unor decontări ilegale sau în urma unor lucrări acordate prin licitații trucate. Cu alte cuvinte, unii s-au înfruptat din bani europeni, luând șpăgi, iar nota de plată la Uniunea Europeană a fost achitată de la bugetul de stat. Românii au plătit toate aceste cheltuieli, deși ar fi trebuit ca sumele să fie achitate de entitățile sau persoanele responsabile pentru corecțiile financiare.

Primăria Piatra-Neamț, obligată să restituie 12% din fondurile europene

Până la apariția Ordonanței lui Dragnea, Primăria Piatra-Neamț a recuperat, prin decizii judecătorești, doar o mică parte din sumele înapoiate Uniunii Europene. Cel puțin asta reiese din documentele pe care Primăria Piatra-Neamț le-a pus la dispoziția atacul.ro.

În perioada 2007 – 2013, Primăria Piatra-Neamț, condusă de Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, în calitate de primar, și Dragoș Chitic, în calitate de viceprimar (iunie 2008 – martie 2013), a implementat mai multe proiecte finanțate cu bani europeni, la care au apărut probleme. În acest context, primăria a fost obligată să restituie 14,6 milioane de lei, corecții financiare la proiecte europene în valoare totală de 117,7 milioane de lei. Vorbim, așadar, de corecții care înseamnă 12,4% din valoarea totală a proiectelor. Puțin mai mult de jumătate din valoarea totală a corecțiilor financiare, adică 7,9 milioane de lei, a recuperat Ministerul Dezvoltării care a reținut banii din cererile de rambursare/eșalonare la plată. Diferența de 7 milioane de lei a fost acoperită în mare parte de Ordonanța lui Dragnea – 6,6 milioane de lei, iar 421.157 de lei au fost recuperați de către Primăria Piatra-Neamț în urma unor procese intentate firmelor care au executat proiectele.

Iunie 2012: Primarul Gheorghe Ștefan și viceprimarul Dragoș Chitic pe șantierul din centrul orașului Piatra Neamț – intersecția Piața Ștefan cel Mare, str. Orhei, B-dul Dacia

Dacă nu ar fi fost Ordonanța lui Dragnea, Primăria Piatra-Neamț ar fi fost obligată să se adreseze instanței pentru a recupera sumele achitate cu titlu de corecții financiare.

Cea mai mare sumă pe care Primăria Piatra-Neamț a trebuit s-o restituie a fost de 3,9 milioane de lei aferentă proiectului „Restaurarea și punerea în valoare a zonei istorice și culturale Curtea Domnească din Piatra-Neamț, prin amenajări urbanistice, amenajări ale circulațiilor pietonale și carosabile – Pasaj auto subteran, parcaje subterane”, în valoare totală de aproximativ 31 de milioane de lei. Nu a fost nicio parte din contract unde să nu fie identificate probleme.

Contractului de publicitate, în valoare de 136.338 lei, încheiat cu Rodotex SRL, i s-a aplicat o corecție de 25% (34.084 lei); contractul de consultanță, încheiat cu Casa de avocatură Boștină și Asociații, în valoare de 625.928 lei a avut o corecție de 25% în valoare de 156.482 lei; contractului de execuție lucrări încheiat cu SCT București SA i s-a aplicat o corecție de 10%, adică 2,9 milioane de lei. Corecțiile financiare în cazul acestui proiect au fost reținute de Ministerul Dezvoltării din sumele eșalonate la plată.

 

Corecții financiare substanțiale au fost aplicate și în cadrul proiectului „Crearea de spații publice urbane prin construirea unui pod și a unei parcări în zona intersecției Piața Ștefan cel Mare, str. Orhei, B-dul Dacia și amenajarea complexă a pârâului Cuiejdi”, în valoare de aproximativ 34 de milioane de lei.

Și în acest caz, așa cum se vede din tabelul de mai jos, nu a fost componentă a proiectului căreia să nu i se fi aplicat corecții financiare. Valoarea totală a acestora a fost de 3,7 milioane de lei, adică mai mult de 10% din valoarea totală a proiectului. În cazul acestui proiect, o mică sumă, respectiv 278.619 lei, a fost recuperată direct de Ministerul Dezvoltării. Diferența a fost acoperită din bugetul de stat (3.444.283 lei) prin OG 14/2013 promovată de Dragnea, iar o mică parte, 88.328 lei, a fost recuperată de primărie, în instanță.

 

Proiectului „Restaurarea și punerea în valoare zona istorică și culturală Curtea Domnească”, în valoare de 19,2 milioane de lei, i s-a aplicat corecții de 1,9 milioane de lei din care, cea mai mare parte, 1,84 milioane de lei, a fost achitată de la bugetul de stat prin OG 14/2013.

La proiectul „Modernizare str. Petru Movilă”, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei, valoarea corecțiilor a fost de aproximativ un milion de lei. Prin OG-ul lui Dragnea s-a acoperit 946.423 lei de la bugetul de stat.

Pentru proiectul „Modernizarea străzilor str. 1 Decembrie 1918-str. Cetatea Neamțului”, în valoare de aproximativ 400.000 de lei, s-au aplicat corecții în valoare de 78.000 de lei, din care 71.250 de lei s-au achitat de la bugetul de stat, prin OG-ului lui Dragnea.

Proiectului „Modernizarea, extinderea și dotarea Centrului Social Împreună”, în valoare de aproximativ 2,7  milioane de lei, i s-au aplicat corecții financiare de 134.000 de lei, recuperate de minister.

Corecții au fost aplicate și proiectului „Amenajarea de noi spații de cazare și dotarea noului sediu-Pietricica”, în valoare de 1,2 milioane de lei. Aici s-au aplicat corecții financiare în valoare de 308.163 de lei, din care 243.548 de lei au fost achitați prin OG 14/2013 a lui Dragnea.

Celelalte proiecte implementate la Primăria Piatra-Neamț cu fonduri europene, cărora li s-au aplicat corecții financiare, se regăsesc în tabelul de mai jos.

Cât a recuperat primăria din corecțiile financiare în urma proceselor și cât s-a acoperit de la bugetul de stat prin OG-ul lui Dragnea, aici

Daniel MURARU

5 comments

 1. Ion 5 mai, 2020 at 17:59 Răspunde

  Si zice lumea ca nu sunt bani……. Uite ca sunt si sunt folositi cu cap. Vai de viata noastra. Votati PSD ca sa va mai dea ceva, sa va mai puna la salariu, sa va mai creasca pensia, sa va mai dea un concediu ca unul pe an e putin, ceva papa bun pe banii statului. Dragnea a pus bomboana pe coliva economiei. Cu tot cu trepadusii din partid. Daca-ar doar spagile astea le-am fi platit……

 2. Alina 5 mai, 2020 at 19:14 Răspunde

  Si Pinalti l-a salvat pe Liviu Dragnea. De Covid 19. L-a expediat prin curierat rapid, direct la Beciul Domnesc. Mancare, cazare, loc de munca. Munca cinstita, platita cu acelasi salar minim pe care l-a tiparit el pentru romanii de rand. Nu-i nimic rau in asta, asa va resimti si el cum traieste majoritatea electoratului.

 3. Stefan 5 mai, 2020 at 19:55 Răspunde

  Stati putin, ca PDL-Pinalti au furat aici, nu Dragnea-PSD.Sigur au fost tot felul de mis-mas-uri, dar sa stiti ca unele “nereguli” sunt si exagerari ale Curtii de Conturi…In plus, inventarea de neregului duce la pierderea de fonduri de la UE.Nu spun ca vinovatii nu trebuie sa plateasca, dar ca urmare a unui proces penal (daca e cazul).De altfel, nu stiu sa existe vreun proces penal pe tema lucrarilor descrise in articol…

  Admin. : Dragnea a lucrat pentru Tel Drum si, totodata, a rezolvat mai multi baroni PSD, PNL etc, care aveau mari probleme cu corectiile financiare la proiectele europene. Cred ca un dosar penal, aflat in lucru la DNA, a fost inchis tocmai din cauza de OG Dragnea. Venim cu un raspuns in cateva zile.

 4. FLORIN 6 mai, 2020 at 08:26 Răspunde

  Indiferent de toate analizele privind furturile din acest judet cum si cine le-a facut in realitate nimeni nu a fost tras la raspundere iar daca au mai fost niste procese pornite de la Bucuresti acestea nu au avut legatura cu furturile colosale din P.Neamt pe timpul guvernarii PDL.

  Vorbim de fapte de acum 10 ani.10 ani!Un deceniu!

  In 10 ani s-ar fi instrumentat si finalizat zeci de procese s-ar fi confiscat zeci de averi ilicite si am fi avut zeci de condamnari la ani grei de puscarie pentru furtul banilor publici.

  NIMIC nu s-a intamplat.ZERO barat.

  Cu o justitie praf de coruptie si incompetenta lasa si slugarnica nu ai cum sa lupti impotriva coruptiei.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.