Statul are variante ieftine, însă aruncă cu bani în hotelieri. Milioane de lei, cheltuiți pentru persoanele aflate în carantină

3
1794

Peste 70.000 de lei plătește statul român, într-o singură zi, proprietarilor de hoteluri și pensiuni, din județul Neamț, care au acceptat să cazeze persoane întoarse din străinătate și obligate să stea în carantină din cauza noului coronavirus, pentru o perioadă de 14 de zile. La nivel național, suma cheltuită cu persoanele aflate în carantină este de peste 2,5 milioane de lei pe zi. Vorbim de bani pe care statul îi achită pentru cazarea și hrana persoanelor aflate în carantină. Suma este exorbitantă în condițiile în care ONG-urile, asociațiile, fundațiile și diferite persoane fizice apelează la populație să doneze bani pentru a cumpăra echipamente de protecție medicală. De aici înțelegem că statul nu are bani să cumpere echipamentele de protecție atât de necesare cadrelor medicale, dar, în schimb, are bani să umple buzunarele hotelierilor. Dată fiind situația, șansele ca suma cheltuită pentru persoanele trimise de stat în carantină să sară de peste 100 de milioane de lei, la nivel național, este foarte mare. Și, bineînțeles, nu ai cum să nu te întrebi de ce statul nu a căutat variante mai ieftine, pentru că acestea există.

230 de lei pentru locul într-un pat, într-o cameră de hotel/pensiune, plus 70 de lei pentru masa unei persoane sunt bani mulți pentru o zi de … carantină. Asta înseamnă că o cameră cu două locuri îi aduce unui hotelier 460 de lei numai cazarea. Nici masa nu este mai ieftină, 70 de lei pe zi de persoană fiind destul de mult.

În Neamț, sunt mai multe hoteluri și pensiuni care și-au pus la dispoziție structurile de cazare pentru persoanele aflate în carantină. Acestea au fost alese pe baza informațiilor autorităților locale, însă ultimul cuvânt l-au avut reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț. Ultimele date arată că, în ultimele nopți, în județul Neamț au fost, în medie, 260 de persoane în carantină, ceea ce înseamnă un cost total de peste 75.000 de lei/zi cu masa și cazarea. În cazul în care cazarea este pusă la dispoziție gratis, statul plătește pentru un loc 50 de lei, plus cei 70 de lei/trei mese pe zi. Numai că, în Neamț, în afară de cele câteva locuri gratuite de la Tabăra Oglinzi, unde statul achită 50 de lei de persoană pentru cazare, altele nu mai există. Avem, în schimb, hoteluri și pensiuni care încasează sume colosale de pe urma carantinaților.

În prezent, încă un hotelier din Piatra-Neamț își pregătește structura de cazare pentru persoanele aflate în carantină.

Din informațiile pe care le avem, angajații au fost chemați de acasă pentru ca unitatea să funcționeze la capacitate, însă se tem pentru viața lor. Ei au cerut patronului echipamente de protecție pe care, până acum două zile, nu-l primiseră. Chiar și amenințările cu desfacerea contractelor de muncă s-ar putea să nu-i sperie pe angajații (bucătari și ospătari) care vor garanții că nu se vor infecta.

Stațiunea Armatei are 500 de locuri de cazare  

Dacă statul român ar fi fost chibzuit cu banii, mai ales că prin visterie cam bate vântul, ar fi găsit soluții astfel încât costurile ar fi fost mult mai mici, pentru că vorbim despre unități de cazare care aparțin statului român sau de administrației județene sau locale.

Stațiunea Bălțătești aparține Ministerului Apărării Naționale și are o capacitate de cazare de 500 de locuri. Acestea se află într-un hotel de 3 stele și 3 hoteluri de 2 stele. Camerele sunt dotate cu 2 paturi, baie proprie, apă caldă, TV cablu, radio și telefon. Masa putea fi gătită în bucătăriile celor patru hoteluri. Este clar că cele trei mese pe zi nu ar fi costat 70 de lei/persoană, dacă hrana era pregătită în bucătăriile hotelurilor. Ei bine, cu cele 500 de locuri disponibile, Stațiunea Bălțătești (foto) ar fi putut să cazeze, fără probleme, toate persoanele  aflate în carantină din județul Neamț.

Numai că nu s-a întâmplat așa, angajații stațiunii fiind trimiși acasă din pricină de Covid-19, iar prin cele patru hoteluri bate vântul. Oare de ce statul român nu s-a gândit la această variantă? Fiind vorba de o unitate a MApN este clar că vorbim de un cost mult mai mic al cazării, dar și al hranei.

O altă variantă pe care autoritățile județene o puteau lua în calcul ar fi fost cea aceea a Stațiunii Negulești care dispune de 100 de locuri de cazare. Stațiunea este în proprietatea Consiliului Județean Neamț, iar firma, pe care a funcționat o vreme stațiunea, se află în faliment. În schimbul unor sume de bun simț, în stațiune puteau fi cazați o parte din carantinați. Hrana putea fi gătită aici sau adusă de o firmă de catering.

Stațiunea Negulești (foto) are captare proprie de apă potabilă, centrală termică modernă și spălătorie, adică toate cele necesare.

Un alt loc care ar fi putut fi pus la dispoziție fără costuri foarte mari este hotelul de la Stadionul Ceahlăul din Piatra Neamț, care se află în proprietatea Primăriei Piatra Neamț. Cu o capacitate de câteva zeci de locuri, hotelul de 3 stele putea să adăpostească, de exemplu, persoanele aflate în carantină din orașul Piatra Neamț.

De ce nu a fost analizată niciuna dintre aceste variante?

Este întrebarea la care încearcă, acum, să răspundă autoritățile statului, care, din datele pe care le deținem, au demarat verificări ample în acest sens. Nu numai în Neamț, ci în toată țara.

Dacă s-ar fi procedat astfel, adică dacă persoanele carantinate ar fi fost  cazate în unitățile statului, s-ar fi făcut niște economii importante, zeci de milioane de lei, pe care autoritățile le-ar fi putut utiliza tot pentru combaterea Covid-19. Dar, așa cum se vede, nu s-a vrut!

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Liviu 30 martie, 2020 at 20:41 Răspunde

    Se pare ca ati ramas singura publicatie unde mai putem comenta fara cenzura. Publicatii cu pretentii nu mai permit comentarii. Acum, la subiect. Daca faceti o simpla verificare, in mai multe judete au fost schimbate firastraiele de la DSP-uri pentru a putea usura actiunile. Ma credeti sau nu, singura preocupare a guvernantilor o reprezinta tunurile pe care le pot da acum. Cine poate trafica masti, spirt, cazari, etc Este o reteta universala folosita in toate judetele. Partea cea mai grava e ca toate se fac direct, la adapostul starii de urgenta, fiind ca un ordin pe unitate sa se imbogateasca rapid pentru ca nu vor castiga alegerile. Cel mai grav este faptul ca nu se fac testari intentionat pentru a mentine cifrele mici si pentru a se lauda trubadurul ca cifrele mici sunt rodul masurilor luate de autoizolat. O mizerie fara margini. Italia testeaza 300.000 de persoane pe zi iar noi doar 1200. Si din aceia declaram ca sunt doar 300 infectati. Ati vazut care e adevarata nenorocire de la Suceava? Au incercat sa ascunda adevarul pentru ca era Flutur in fata si au masluit inclusiv numarul mortilor. Spitalul anunta 50 de morti pe zi iar dsp-ul transmitea la Bucuresti doar 20. Sper ca DNA-ul sa vada toate nenorocirile. E bine ca domnul Cozmanciuc are bani de texte publicitare cu mesaje halucinogene. A facut doua fotografii la stadion, alaturi de 2 specialisti din judet, pentru a identifica locatie pentru spital de campanie sau depozit de materiale sanitare. Uitati-v la ei, parca sunt extraterestri. Pana si fotografia tradeaza ca ideea a fost un idioata si nici macar nu stiu s-o joace. Ca si psd-istii, astia ne cred tampiti rau. Cum sa amplasezi un spital de campanie pe un teren de fotbal? Stii ce suprafata e necesara? Si de unde spitale de campanie? Unul e la Bucuresti si unul la Constanta. Ne crezi idioti? Poate vreun container. Auzi la el, sau depozit pentru materiale sanitare. Care materiale? Baaaaai, aduceti voi materialele ca le depoziteaza medicii prin spital, numai aduceti materiale. Cat de penibili puteti fi, indivizilor. Ce ai facut tu, domnule deputat, pentru judetul acesta in aceasta perioada (in afara de aranjamente via prefectura care vor iesi la iveala cat de curand. Nu ai facut absolut nimic, de cateva saptamani postezi cerandu-ne sa ne rugam. Dar roaga tu popii cu care stai la mese nocturne, inclusiv mitropolitul, sa intoarca spre crestini din avutia agonisita. Si nu ne mai luati de prosti, nici tu, nici autoizolatul de la primarie, nici prafuitul de la prefectura si nici barbatul fatal de la CJ. Lasati-ne cu postarile idioate. Lasati sa citim postarile altora care sa spuna ca faceti ceva pentru noi. Toate masurile sunt urmate de aranjamente facute de hienele de la guvernare. Voi o sa ne faceti sa votam din nou ciuma rosie. Acolo stiam ca e un singur tatuc nu mii de flamanzi ca la voi.

  2. Dragos 30 martie, 2020 at 20:49 Răspunde

    Si din punct de vedere medical era recomandata statiunea Baltatesti, care oricum e libera, aerul fiind mult mai curat decat in zona hotelurilor din centrul orasului. Iar principala problema e la plamani. Oare cat o fi comisionul, domnilor guvernanti? Sunteti mai hapsani decat ciuma rosie.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.