Există sau nu echipamente de protecție pentru Covid-19 la Spitalul Județean Neamț?

10
1603

Informațiile publicate, ieri, de atacul.ro privind lipsa echipamentelor de protecție medicală cu care se confruntă Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra-Neamț în plină pandemie de coronavirus, a pus multă lume pe jar. În primul rând, nemțenii, și nu numai ei, au criticat situația de la SJU Piatra-Neamț și au solicitat autorităților să se implice pentru a rezolva situația. În cursul zilei de astăzi, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, instituție în subordinea căreia se află SJU Neamț, a anunțat, în mediul on-line, că unitatea medicală a comandat, numai în această săptămână, echipamente, dezinfectanți și reactivi în valoare de 1 milion de lei, pe care îi va plăti CJ Neamț. În depozitul spitalului au ajuns, spune Arsene, peste 10.000 de măști de unică folosință, 5.000 de măști chirurgicale, sute de măști cu înalt grad de protecție, mii de halate de protecție, 10.000 de perechi mănuși, 10.000 bonete latex, peste 1.000 de litri de dezinfectant.

Cu toate acestea, încă există cadre medicale care reclamă lipsa echipamentului medical de protecție ceea ce înseamnă, cel mai probabil, materialele de care dispune spitalul nu sunt suficiente pentru tot personalul. Altfel, nu se explică de ce sunt salariați ai spitalului care afirmă că nu au cu ce se proteja în lupta cu temutul coronavirus.

Azi dimineață, o asistentă de la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a anunțat că are nevoie de măști pentru ea și pentru colegii ei.

„Am nevoie URGENT de MĂȘTI cu filtru SIGILATE atât pentru mine cât și pentru colegii mei de pe ATI”

Mai mult decât atât, Lăcrămioara Horia a menționat că este dispusă să plătească măștile din banii ei.

Postarea a fost distribuită masiv de internauți pe grupurile de Facebook și a avut un impact extrem de puternic.

Surprinzător, după numai două ore, asistenta a șters postarea fără a oferi niciun fel de explicație, iar mesajul său a dispărut inclusiv și de pe câteva grupuri. Am rugat asistenta să ne spună care a fost motivul gestului său, gândindu-ne că poate, între timp, situația s-a rezolvat, iar ea și colegii ei au primit măștile de protecție. Până la ora redactării acestui articol nu am primit răspuns.

L-am contactat pe Toader Mocanu, directorul SJU Neamț, și l-am rugat să ne spună dacă a pus la dispoziția angajaților echipament de protecție, iar dacă da, să explice de ce există în continuare cadre medicale care se plâng că nu au măști etc.

Directorul Mocanu a spus că există echipament de protecție pus la dispoziția angajaților din SJU Neamț.

„Răspunsul este da!Probabil, cadrele medicale sunt ca noi toți ceilalți, speriați, dar vă asigur că facem toate eforturile pentru a oferi echipamente de protecție. Vă informez că din 62 de cadre medicale testate, momentat am primit răspuns că 34 sunt negative. Așteptăm și celelalte rezultate”, a declarat Toader Mocanu.

„Vom fi, în curând, Suceava 2!”

Ieri, informațiile dinspre SJU Piatra-Neamț nu erau deloc optimiste, ba dimpotrivă. Cadrele medicale erau disperate că nu aveau echipament de protecție, în acest context, infectarea cu Covid-19 fiind iminentă.

„Sunt la spital! Sunt carne de tun! Este incredibil ce se întâmplă aici, în spital. Vom fi, în curând, Suceava 2. Noi, cu bonete de brutar, să nu cadă părul în mâncare … incredibil… Suspecții simptomatici veniți din izolare sunt plimbați liber prin spital. Că așa vrea dr. de la Contagioase. Nu se respectă circuite, nu avem materiale de protecție, decât niște mănuși și măști folosite peste timpul admis. Astea nu sunt echipamente de protecție în situația dată. Sunt nebuni! Ce rost mai are dacă aici umblă liberi, pe picioare, pe holuri. UPU nici nu se mai testează, li s-a zis clar că nu <<dă bine>> să se testeze… că oricum ies toți purtători. Plus circuite, cel mai important… de izoleta nici nu s-a auzit. E normal? O mască te ține, în mod normal, 4 ore”, a spus un salariat al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț.

„Pe secție avem o singură trusă de Covid-19, care, clar, nu va ajunge. Nu avem echipament de protecție adecvat. Purtăm o mască 12 ore, ceea ce nu este normal. Nu mai oferă nicio protecție! Spitalul se umple cu bolnavi! Am ieșit să-mi cumpăr ceva de mâncare și văd că oamenii au ieșit la plimbare. Oameni buni, cred că sunteți inconștienți! Vă rugăm, nu mai ieșiți din case! Ne luptăm cu ce avem, dar suntem prea puțini, iar bolnavii sunt din ce în ce mai mulți. Nu sunteți conștienți de riscurile la care vă supuneți și ne supuneți pe toți, inclusiv pe familiile voastre, ale noastre. Nu mizați pe faptul că sunteți tineri! Nu vă poate garanta nimeni că o să scăpați nevătămați în cazul îmbolnăvirii. Vă rugăm, rămâneți în case!”, a declarat un alt cadru medical. 

Așteptăm cu maxim interes și reacția sindicatelor din Sănătate care, într-o astfel de situație, ar fi trebuit să ia atitudine. Până în prezent, niciun lider de sindicat nu a spus public dacă problemele ridicate de personalul medical sunt sau nu adevărate.

Responsabilitatea pentru criza echipamentelor de protecție din sistemul sanitar nu aparține doar celor din Consiliul Județean, ci și reprezentanților Ministerului Sănătății care, până la această oră, ar fi trebuit să rezolve această criză.

Daniel MURARU

Citește și:

La spitalul din Piatra-Neamț, medicii folosesc bonete de brutar. La UPU nu se mai testează nimeni, că „nu dă bine”

 

 

 

 

 

 

 

10 comments

 1. FLORIN 27 martie, 2020 at 18:15 Răspunde

  E de toate.Numai prostii critica.
  S-a ocupat PSD-ul inca din Decembrie 2019 cand se anunta pandemia la televizor.
  Au primit rapoarte profesioniste de la institutia plina de profesionisti cu salarii colosale si pensii speciale justificate normal prin riscul foarte mare la care sunt supusi, luate la 40 de ani care se ocupa de siguranta acestei tari adica:SRI
  SRI a informat institutiile fratesti profesioniste,competente si integre ale acestui stat adica:PARCHET/Judecatori/SEFI din Politie care s-au pregatit si si-au rezervat insule exotice unde sa se refugieze pentru a scapa de pandemie pentru ca-si permit ca si-au dat si aprobat salarii si sporuri cat au vrut ei,fara numar…daca nimeni nu a ..protestat,de ce nu?
  De aia nici nu mai vezi vreunul prin zona.Au fugit toti.
  Au mai ramas prostii din aceste institutii care vor spala putina in 2 saptamani maxim cand va veni urgia.
  Aveti ce ati votat (***).

 2. Catalin 27 martie, 2020 at 21:18 Răspunde

  Cadre medicale de ce nu isi asuma ceea ce spun? Si de ce acum? Si mai cred ca sunt platiti toti ca sa-si faca meseria datorita careia (ori din cauza, data fiind situatia) sunt acolo, fie ca e medic, infirmier, politist, pompier. S-au umplut institutiile de pile, multe nu cunosc care-i treaba pe la serviciu, de asta e vai si amar de vietile celor care le cad in mana.

 3. Florentina 28 martie, 2020 at 09:35 Răspunde

  Mihnea, eu sper ca se va gasi un om de bine care sa-l prinda pe banditul manipulator mincinos Soseta si sa-l duca undeva intr-o padure pe Ceahlau sa-l lege de un copac cu lanturi sa nu mai iese sa minta oameni in suferinta. iar pe (***) ala de impresar a lui de la ziarpn sa-l unga pe la bot cu (***) ca sa nu mai poata vb

 4. Bobita 28 martie, 2020 at 11:15 Răspunde

  Doctorii mor primii in spitale infectati cu corona, din lipsa de echipament iar valutistul asta ordinar ne arata liste cu materiale cumparate de el. Sa dea Dumnezeu sa ajunga cat mai curand la Boli Infectioase Piatra Neamt. Dumnezeu nu doarme. Sictir Soseta

 5. Ion 28 martie, 2020 at 18:42 Răspunde

  Ma intreb oare cate teste si-au facut potentatii vremii?????? Cate teste s-au dus si se duc pe cururile bogatilor parveniti ai judetului in timp ce oamenii mor pentru ca nu stiu ce au n-au fost testati?

 6. Nastase 28 martie, 2020 at 19:18 Răspunde

  (***) de Ciorap iar a iesit cu anunturi despre cat de viteaz e el. Iar “ziaristul”care a jefuit bugetul CJ si Trotineta nu inceteaza sa-l linga. Gretoase fiinte umane

 7. anca 29 martie, 2020 at 14:11 Răspunde

  va face, va semna, va aloca, va deconta, va procura , va construi….ce verbe frumoase….le aud de 4 ani pretutindeni in tara pesedoasa, dar in realitate ZEROOO, vorbe goale…De 3 saptamani a fost depistat primul caz, de 3 saptamani s-a declarat Starea de urgenta, de 3 saptamani au fost primele sedinte ISU, iar in aceste 3 saptamani au avut loc doar schimbari (manager SJU, un grataragiu, director DSP un avocatel tinut in blockstarturi care a schimbat tot o piloasa din alta zona) si certuri. Asteptam cu interes ca aceste verbe sa nu mai fie la viitor ci la perfect compus…dar nu cred

 8. Asistent 30 martie, 2020 at 00:34 Răspunde

  Nu pot sa-mi spun numele…dar magazia in spital e plina cu de toate, dar probabil e pentru presa, nicidecum pentru noi, amaratii de asistenti.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.