(P) Vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu: PSD și Pro România au un singur drept pe timp de criză: să tacă! Guvernul face tot ce e omenește posibil ca România să depășească această perioadă

0
652

Liderii social-democrați au tupeul nemărginit de a critica modul în care Guvernul Orban gestionează criza noului coronavirus. Singura politică pe care ar trebui să o promoveze PSD în aceste zile ar trebui să fie tăcerea, însă lipsa de bun-simț a devenit sinonim cu PSD în ultimii ani, timp în care România a fost ținută în captivitate. 

PSD îl critică absurd pe ministrul Sănătății, Victor Costache, deși în momentul în care PNL a preluat guvernarea, după 7 ani de domnie social-democrată, a găsit stocuri medicale zero. Zero. Să nu uităm că unul dintre puținii miniștri cu o imagine favorabilă în Guvernul Dăncilă, Sorina Pintea, a fost săltată de procurori pentru acuzații de corupție în domeniul sanitar. E o imagine-simbol pentru starea spitalelor din țară. Florian Bodog, alt ministru al Sănătății din guvernarea Dragnea, care a dus România într-o cumplită epidemie de rujeolă, soldată cu zeci de copii morți, are azi obrăznicia de a da lecții de sănătate publică. 

Guvernul PNL s-a implicat cu toată forța în războiul cu flagelul ucigaș. Prioritatea absolută a Executivului este dreptul la viață al românilor, protejarea sănătății publice, limitarea extinderii virusului și, în final, eradicarea maladiei. Drept dovadă, s-au realizat aproape 9000 de teste pentru depistarea noului coronavirus, iar Ministerul Sănătății estimează o creștere și mai puternică a capacității de testare pentru COVID-19, în ciuda informațiilor false lansate de PSD. Au fost distribuite peste 50.000 de teste în spitalele din țară, în condițiile în care, repet, PSD a lăsat stocuri goale. Așadar, la circa 9.000 de teste, România înregistrează 367 persoane infectate, o rată de doar 4%, semn că măsurile implementate de Guvernul Orban – atât cele medicale, cât și cele de prevenție – sunt eficiente. 

PNL face tot ce e omenește posibil ca România să depășească această perioadă grea cât mai puțin afectată. E ridicol să auzi personaje ca Orlando Teodorovici vorbind despre responsabilitate fiscal-bugetară, în condițiile în care fostul ministru de Finanțe a lăsat visteria țării goală și cu un deficit mincinos, refuzând să ramburseze TVA în valoare de peste 5 miliarde de lei. PNL a venit cu soluții concrete pentru a sprijini economia în aceste vremuri de pandemie. Întregul pachet de măsuri de sprijin pentru angajați și companiile afectate de coronavirus beneficiază de o alocare bugetară de 30 de miliarde de lei și impactul economic este stimat la aproximativ 100 miliarde de lei. Membrii vocali ai PSD și Pro România nu au dreptul să scoată niciun cuvânt despre gestionarea crizei. Trăim azi cu toții vremuri grele, peste care s-a suprapus și dezastrul lăsat în urmă de o putere iresponsabilă.

Vom depăși cu bine și această încercare, cu condiția să rămânem cu toții uniți, să respectăm recomandările autorităților și să nu intrăm în panică. Ca să câștigăm lupta e suficient să stăm acasă. Știu că nu e ușor, dar o facem pentru noi, pentru cei dragi și pentru binele întregii societăți.

Guvernul PNL a adoptat măsuri concrete pentru a veni în sprijinul românilor și a companiilor afectate de criza coronavirusului

Guvernul PNL s-a implicat cu toată determinarea în bătălia împotriva coronavirusului. În acest moment prioritatea absolută a Guvernului Orban este protejarea sănătății populației, salvarea de vieți, limitarea extinderii pandemiei și eradicarea acestui flagel.

Totodată, având în vedere că din cauza acestei crize economia țării este în dificultate Guvernul a adoptat un pachet de măsuri economice și sociale de sprijin pentru angajații și companiile afectate de criza Coronavirus, pentru a limita efectele economice negative.  

Întregul pachet de măsuri de sprijin pentru angajații și companiile afectate de pandemia COVID-19 beneficiază de o alocare bugetară de 30 de miliarde de lei și impactul economic este estimat la aproximativ 100 de miliarde de lei. Sursele de finanțare sunt bugetul național și fondurile europene.

Guvernul a majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM prin intermediul Fondului de garantare cu 5 miliarde de lei, acesta poate fi suplimentat cu alte 5 miliarde și putem ajunge la 15 miliarde. Astfel, guvernul garantează credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenționată integral, iar comisionul de administrare este zero. Garanția funcționează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion de lei și de 80% pentru creditele de peste un milion.

Guvernul a decis ca durata finanțărilor să fie de 10 ani pentru investiții și de 6 ani pentru capitalul de lucru.

Efectul de multiplicare în economie al acestor măsuri este estimat la aproximativ 70 de miliarde de lei.

Totodată, Guvernul va plăti șomajul tehnic pentru angajații din companiile care au fost afectate de criza coronavirus. Acesta va fi plătit din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM – prin bugetul de șomaj, pe toată durata stării de urgență. Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, indemnizaţiile de șomaj tehnic sunt în valoare de minimum 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

          De această măsură vor beneficia salariații angajatorilor care îndeplinesc următoarele condiții:

  1. Și-au întrerupt activitatea total sau parțial ca urmare a stării de urgență și după ce au obținut un certificat în acest sens de la Ministerul Economiei.
  2. Reducerea veniturilor cu cel puțin 25%– dar nu mai mult de 75% din totalul angajaților, în baza unei declarații pe propria răspundere.
  • Guvernul a estimat că până la un milion de salariați pot beneficia de această schemă de ajutor. Impactul bugetar pentru plata șomajului tehnic este estimat la 4 miliarde de lei.

În martie- aprilie, statul și-a asumat următoarele angajamente de plată față de companii:

  • Va rambursa TVA în valoare de 9 miliarde de lei, pentru ca acești bani să ajungă cât mai repede în economie.
  • Va plăti concedii medicale scadente (prin CNAS) în valoare de 2, 7 miliarde de lei si va aloca 200 de milioane de lei pentru carantină și izolare.
  • Va deconta facturi pentru lucrări de construcții ale autorităților locale în valoare de 1,5 miliarde de lei.
  • Totodată, este important de știut că Guvernul a amânat și termenul de plată pentru impozitele pe clădiri, pe teren, pe mijloace de transport, de la 31 martie la 30 iunie 2020.

A suspendat popririle și executările silite pentru creanțele bugetare pe perioada stării de urgență cu excepția celor din cauze penale.

A fost amânat termenul pentru depunerea declarațiilor de restructurare a creanțelor bugetare până la 30 octombrie 2020.

Echipa de comunicare PNL Neamț  

NOTĂ: Comentariile la acest articol, care este publicitar, au fost dezactivate.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.